Rått og poetisk

Det er en «ny» Trym Ivar Bergsmo som har salgsutstilling på Arctandria i Oslo i mai: Fargerike Lofotfjell er erstattet av et nesten monokromt og dvelende uttrykk. Det er Tiden i all sin mangfoldighet som anskueliggjøres. Inspirasjon til bildene er hentet fra en liten fjord i Lofoten, der tiden har stått stille i mange år.
-Ytterst i Lofoten skjærer en fjord seg inn i det råeste landskapet Norge har by på. Utgangspunktet for denne utstillingen henter jeg her. I over 20 år har jeg tilbrakt deler av året i et bitte lite hus, innerst i denne fjorden, forteller Trym Ivar Bergsmo.

Rått og poetisk
- Landskapet og lyset her er, som i restene av Lofoten og Vesterålen og deler av kyst-Norge, eksponert, vilt, vakkert, mystisk, overveldende, rått og poetisk.

Motivasjonen og utgangspunktet er hentet fra hans lille fjord i Lofoten, men bildene kunne vært tatt mange andre steder i øyriket.
- En ny Bergsmo?
- På sett og vis, et nytt uttrykk i alle fall. Jeg følte behov for å løse opp rammene og frigjøre meg fra det uttrykket jeg så lenge har jobbet med. Det føltes for trangt. Erfaringene er positive. Folk blir overrasket, ja, men på en positiv måte.

Vekke gjenklang
- Jeg får en aldri så liten assosiasjon til Kåre Espolin Johnson i dine «nye» bilder.
- Det tar jeg som et kompliment. Jeg har stor sans for hans bilder: melankolien og den dramatiske stillferdigheten. I mine bilder i denne utstillingen har jeg forsøkt å si noe om tiden vi lever i, hvordan vi bruker tiden og hvordan vi er i tiden. Jeg forsøker å se både fremover og bakover i tid, på en måte som jeg håper kan vekke gjenklang hos de som ser bildene. Utstillingen er en refleksjon over øyeblikkene vi lever i og hvordan vi velger å oppleve tid.

Arctandria
Trym Ivar Bergsmo har også tidligere hatt utstillinger på Arctandria – et galleri som lenge og i stor grad har hatt Nordnorske kunstnere på menyen.

Fakta:
Bergsmo er Bachelor of Arts Degree in Photography, Brooks Institute, Santa Barbara, California, USA (1983-86). Han deltok i perioden 1983-1996 på workshops med blant andre Ernst Haas, Arnold Newman, Josuf Karsh, Michael Kenna, Gregory Heisler og Mary-Ellen Mark.

Han har hatt en rekke utsmykningsoppdrag, alt fra den norske ambassaden i Moskva til hurtigruteskipet Midnattsol. Bergsmo har også gitt ut flere fotobøker, både alene og sammen med forfattere som Lars Saabye Kristensen.

I tillegg til Galleri Arctandria i Oslo skal Trym Ivar Bergsmo i 2012 også ha separatutstilling i Galleri Nord-Norge i Harstad og i 2013 være hos Gallery Chris Beetles i London.

Utstillingen åpner torsdag 3. mai kl. 18.00.

Bergsmos hjemmeside
(c) Trym Ivar Bergsmo -
(c) Trym Ivar Bergsmo
(c) Trym Ivar Bergsmo -
(c) Trym Ivar Bergsmo
(c) Trym Ivar Bergsmo -
(c) Trym Ivar Bergsmo
(c) Trym Ivar Bergsmo -
(c) Trym Ivar Bergsmo

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
John-Tore G.
Dette ser flott ut! Herlig uttrykk. Lurer litt på hvilket medium dette blir produsert på...
4.5.2012
Are-Martin S.
Trym Ivar Bergsmo er desverre ikke så kjent "her sør," men i Nord-Norge har de fleste hørt om han. Jeg har flere ganger hatt gleden av å se bildene hans utstilt i Harstad, og håper også å få med med den kommende utstillingen i Galleri Nord-Norge i sommer.
3.5.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu