Historiske Tromsøbilder

Historiske bilder er i fokus. Den «nye» teknologien får ta litt av æren. Gamle bilder legges ut på nett som aldri før. Så også i Tromsø. Og i hele sommer vil noen av de gamle bildene pryde veggene på Perspektivet Museum.
Det er for tiden stort fokus på Perspektivet Museums samling av eldre fotografi. Museet har tatt nettstedet Flickr i bruk for publisering. Interessen hos publikum har vært formidabel.

100.000 visninger på ei uke
Bare en drøy uke etter at det digitale fotoarkivet ble tilgjengelig, registrerte museet over 100.000 bildevisninger! Nå viser museet fram noen godbiter fra samlingen, i lys av tenksomme betraktninger om fotografiets egenart.

Historiske bruddstykker“Det som utgjør fotografiets natur er poseringen”, hevder den franske tenkeren Roland Barthes i Det lyse rommet. Noe har posert foran kameralinsen og blitt værende der for evig. I denne utstillingen er det Tromsø som poserer, med mennesker og miljøer som fotografiske bruddstykker av byens nære og fjerne fortid. Gjenkjennelig for noen, fremmedartet for andre.

Her vises bilder fra Tromsø i et spenn fra portretterte byborgere ved midten av 1800-tallet, til dagens travle og trafikkerte sentrum. Overbevisende historiske kilder i besittelse av ”dokumentets autoritet”, slik kulturkritikeren Susan Sontag formulerer det i essaysamlingen Om fotografi.

Fire elementer
Utstillingen består av fire elementer: enkeltstående fotografier i stort format til fascinasjon og underholdning, en serie av Vilhjelm Riksheims registrering av Tromsø 1938, bildespill av eldre bymiljøer stilt i nåtidsperspektiv og portrettfotografier på visittkort fra tiden før amatørfotografering ble vanlig.

Og for den som ikke visste det: Det er gratis adgang på Perspektivet Museum.

FLICKR:
http://www.flickr.com/photos/perspektivetmuseum/collections/

Museets hjemmeside:
www.perspektivet.no
Stokmofoto/Perspektivet Museum -
Stokmofoto/Perspektivet Museum
Stokmofoto/Perspektivet Museum -
Stokmofoto/Perspektivet Museum

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu