Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

De Glemte Drømmer

Jessica Ryan har fulgt MiVan Løvstrøm i Vietnam. Utstillingen åpner lørdag 9. juni på Galleri LaVie.
Utstillingen De Glemte Drømmer på Galleri LaVie er et samarbeid mellom Norsk-Vietnamesisk Senter, fotograf Jessica Ryan og tekstforfatter Morten Robert Gray.

- Utgangspunktet for utstillingen var et bilde Ryan tok på et barnehjem for funksjonshemmede barn i Nord-Vietnam av en gutt som sitter og ser lengselsfullt ut av vinduet. Dette ble så symbolsk for alt Jessica Ryan og MiVan Løvstrøm så gjennom den strabasiøse reisen gjennom Nord-Vietnam og Sentral-Vietnam. Et folk som fremdeles drømmer om et bedre liv og som fremdeles kjemper mot et regime som hindrer dem i å ha de livene de ønsker. Noen kjemper værende i Vietnam, mens andre kjemper utenfor landet. Felles for dem alle er at regimet tar i bruk alle midler for å hindre dem i å nå ut til Vietnams befolkning og det internasjonale samfunnet. Bloggere, journalister og menneskerettighetsforkjempere arresteres og settes i fengsel i flere år, for å få stoppet dem, skriver Galleri LaVie i en pressemelding.

For Ryan og Løvstrøm ble den første reisen sammen en sterk opplevelse.

- Det var ikke bare på bakgrunn av de sterke skjebnene vi møtte, men også i forhold til hvordan myndighetene behandlet dem. En del var under konstant overvåkning og måtte hele tiden være forsiktige i forhold til hvem de snakket med om hva. Overvåkningen startet allerede første dag ved at en fra myndighetene filmet oss og reisefølget i lobbyen på hotellet hvor vi hadde sjekket inn, forteller Ryan til foto.no.

På reisen kunne ikke Ryan, som også er redaktør i online-magasinet www.uriks.no, publisere saker fra turen av hensyn til reisefølgets sikkerhet. I notater fra intervjuer og lignende kunne ikke navn skrives i tilfelle man ble stoppet og alt materialet ble gjennomgått. Telefonsamtaler ble avlyttet og avbrutt om det ble snakket om noe myndighetene ikke ville skulle komme frem.

I pressemeldingen beskrives utstillingen De Glemte Drømmer som en dokumentarutstilling som forteller om de mennesker Løvstrøm, Ryan og Gray har møtt på sine turer til Vietnam. Det er barn som ikke har noen rettigheter selv om FNs konvensjon for barns rettigheter har blitt ratifisert i Vietnam i 1990. Mange av barna sliter med handikap eller familiemedlemmer som har handikap.

I forbindelse med utstillingen lanseres også boka De Glemte Drømmer. Morten Robert Gray har skrevet tekster og Jessica Ryan har bidratt med bildemateriale.

Utstillingen åpner lørdag 9. juni kl. 14 av Høyres talsmann i bistands- og menneskerettighetsspørsmål Petter Gitmark. Det blir servering av vietnamesisk mat og kulturelle innslag. Utstillingen henger i 2 uker og er åpen torsdag til søndag kl. 12 – 18.

Galleri LaVie
Jessica Ryan - Hope
Hope
Jessica Ryan
En liten jente leker ved en brønn som Norskvietnamesisk senter har fått borret i en landsby i Vietnams fjeller.
 - Jessica Ryan
Jessica Ryan

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu