Moriyama i Amsterdam

Skal du til Amsterdam i sommer, må du få med deg japansk fotografi på sitt beste.
Amsterdam er et populært reisemål for nordmenn. Og er man først på de kanter, byr byen som regel på en rekke interessante fotoutstillinger. Nå for tiden henger den japanske fotografen Daido Moriyama (f: 1938) på veggene i Reflex Gallery (Galerie Alex Daniels). Ikke bokstavelig talt, men fotografier av fotolegenden henger på galleriveggene.

Moriyama har en intens og personlig stil som på mange måter bryter med det mange vil si er kjennetegn på et godt fotografi. Bildene hans er kornete med veldig harde kontraster, de er ofte skeive, vannrette linjer er ikke viktige i det hele tatt og skarpt fokus er ofte underordnet. Innhold, innhold, innhold. Og ikke minst kommunikasjon. Moriyama har avvist (det modernistiske) synspunktet om at fotografiet representerer en objektiv sannhet.

Moriyama flyttet til Tokyo i 1961 hvor han assisterte fotografen Eikoh Hosoe i 3 år. Samtidig ble han familiær med den skarpe sosiale kritikken i Shomei Tomatsu, en av Japans fremste fotografer, sine fotografier. Moriyaka ble også inspirert av William Kleins konfronterende New York-fotografier, Robert Frank, Andy Warhol, Jack Kerouac og Yukio Mishima.

Tokyos Shinjuku-distrikt, med sine neonlys, turister, forretningsfolk, prostituerte, gangstere og hippe folk, ble raskt en sterk fotografisk fasinasjon for Moriyama. En fasinasjon som har satt et sterkt stempel på hele hans fotografiske liv. Fotografiene reflekterer en spenning mellom det tradisjonelle og det moderne.

På utstillingen i Reflex Gallery vises ikoniske bilder fra Tokyo, men også fra Moriyamas utforskning av New York.

- Selv om Moriyama har et godt øye for det unormale og det absurde, er det alltid en leken side i arbeidene hans som gir assosiasjoner til de surrealistiske fotografene på 1920-tallet, forteller galleriet.

Utstillingen henger frem til 28. juli.

Reflex Gallery

Daido Moriyamas hjemmeside

Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam
Weteringschans 79 A
1017 RX Amsterdam

Åpent tirsdag til lørdag fra 10.00 til 18.00
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery -
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery -
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery -
Daido Moriyama, courtesy Reflex Gallery

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Stein Erik S.
Dette er fotografi med stor F, og det viser at Sv/hv bare er "konge i de rette hender." Har lagt merke til at det er mange spennende Japanske fotografer. Har en god del svenske fototidskrifter på loftet fra -70 årene som presenterer Japansk foto, og der er mye snadder.

SES

31.5.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu