Alt for Norge

Norske tradisjoner og norsk kultur sett gjennom øynene til en homofil franskmann.
På Galleri Vepsebolet i Oslo er franske Marc Kiska aktuell med sin første separatutstilling: Alt for Norge. Utstillingens tema er norske tradisjoner og norsk kultur sett gjennom øynene til fotografen som har tilbrakt de siste 10 årene i Norge.

- Gjennom denne fotoserien ønsker jeg å tegne opp et overdimensjonert bilde av en kultur sett fra det naive, drømmende sinnet som preger ungdommen før han formateres og kalibreres til voksenlivets rasjonalisme og materielle fornufttro, forteller Kiska.

Mens mange ser negativt på en utsvevende og grenseløs ungdomstid, forsøker Kiska å vise de mer fantasifulle og kreative sidene.

- Utstillingen handler om pubertetsgutters intense, utforskende og lekende uttrykk for nasjonalfølelse hinsides den voksne verdens konformitetskrav. Bildene er overdimensjonerte og symboltunge heller enn realistiske. Grensene mellom normalitet og etablerte sannheter på en side og det drømmende og fantastiske på den andre brytes opp slik verden på mange måter gjør i pubertetstiden hvor hormoner og identitetsproblematikk skaper kaos og særegne uttrykk for selvforståelse. Bildeserien tematiserer ungdomsgutters reise på leting etter hvem de er og deres plass i verden og virkeligheten.

Marc Kiska kom til Norge 17 år gammel som utvekslingsstudent. Egentlig ønsket han seg til stormetropoler som for eksempel New York, men tilfeldighetene førte han til Stranda i Møre og Romsdal.

- Jeg var en forvillet rock punk homo som folk skydde som pesten, forteller Kiska om den gangen han kom til Norge.

Nå har han bodd 11 år i Norge og giftet seg med en norsk religionspsykolog og kunstner. Sammen bor de på et lite småbruk i skogen i Østfold. Det er kunst som primært opptar Kaska. I tillegg til fotografiet som uttrykksform, har han også skrevet ferdig en roman som han forsøker å få gitt ut.

I 2005 begynte Kiska på fotolinjen ved Folkeuniversitetet. I 2008 jobbet han som assistent for Stian Andersen og Baard Lunde. Bildene sine har han vist på en rekke forskjellige gruppeutstillinger, blant annet Skeive Kunstneres årlige utstilling under Skeive Dager. Det siste året er det prosjektet ’Alt for Norge’ som har vært hovedfokus.

- Et gjennomgående tema i både det jeg skriver og i bildene mine, er den virkeligheten som spesielt preger puberteten. Jeg forsøker å få tak i og illustrere den uskylden og fantasien som er helt spesiell for ungdommen. Som en kamp og søken etter idealer, identitet og for å skape orden og samling i et kaos av hormoner, følelser og tanker. Jeg beskriver det som en slags borderline verdensoppfatning hvor de kjemper i grenselandet mellom barndommens ansvarsløshet, drømmer og lekenhet og det fastlåste, alvorstunge og konforme voksenlivet – mellom den ytre verden hvor alt er begrenset og fult av stereotypier, normalitetspress, skuffelse og dømmende holdninger og en indre verden hvor alt er mulig, folk vil deg godt og livet handler om å utforske og finne glede i de små og nære ting.

Kaskas homofile legning og hans opplevelser, på godt og vond, knyttet til dette, setter et tydelig preg på hans kunstneriske virke. I bildene hans er det ofte et homofilt tema. Det er heller ikke uten grunn at utstillingen vises i forbindelse med Skeive Dager.

- Samtidig ønsker jeg ikke å begrense kunsten min til dette. Legning og seksualitet er ikke hovedtemaer, men heller identitet og virkelighetsforståelse i den utprøvende og grensesprengende pubertetstiden.

Utstillingen henger på Vepsebolet Galleri fra 22. juni til 2. juli. Vernissage fredag 22. juni klokken 18-20.

Marc Kiskas hjemmeside
Vepsebolet Galleri
Marc Kiska -
Marc Kiska
Marc Kiska -
Marc Kiska
Marc Kiska -
Marc Kiska
Marc Kiska -
Marc Kiska

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu