Skandinaviske øyeblikk

Fotobyrået Moment feirer ti-årsjubileum med roadtrip gjennom Skandinavia.
Det er ikke sjampis og kake som gjelder når det skandinaviske fotografbyrået Moment i år fyller ti år. De elleve fotografene feirer seg selv denne sommeren med et gruppeprosjekt med tog og kamera gjennom Skandinavia. I noen intense uker i juni og juli har fotografene reist på kryss og tvers gjennom Norge, Sverige og Danmark, på jakt etter den skandinaviske identiteten.

- Det blir elleve personlige betraktninger og ikke ett fullstendig bilde. Vi har ikke definert Skandinavia, men forteller om hverdagslige små ting. Det skal føles personlig, sier fotograf og leder av byrået, Chris Maluszynski, til foto.no.

Maluszynski, som er bosatt i Oslo, har reist i Norge og Sverige og fotografert den skandinaviske sommernatten. Fra punkmiljø i Steinkjer til St.Hans-feiring i Leksand, dokumenterer han et fenomen mange forbinder spesielt med Skandinavia: de lyse nettene.

- Alle venter på sommeren. Vi styres av lyset og mange av våre tradisjoner handler om lyset, i Sverige har man midtsommer og Lucia for eksempel. Og som fotograf er lyset det man jobber med, sier han.

- Pluss at det er kult å ta bilder på natten. Det er som en liten verden i seg selv.

Andre medlemmer jakter på den norske fritiden, skandinaviske kjøpesentre og svenske blondiner. Eivind H. Natvig, en av fire norske fotografer som er med i byrået, fokuserer på stadig større innstramninger i friheten til å fotografere på offentlig sted, og grensene mellom offentlig og privat rom.

- Sosiale medier har økt folks bevissthet på eget image og hvordan de vil fremstå. Folk har blitt sin egen informasjonsarbeider eller propagandaminister, sier han og forteller at han er interessert i hvordan folk tar med seg deler av sitt privatliv ut i offentlige rom og andre steder der folk møtes, som tog, parker og på gaten.

Natvig bruker gatefotografi på sin egen måte for å utforske temaet.

Har reist sammen
Selv om de har jobbet med individuelle prosjekter, har flere av fotografene reist og jobbet sammen. For mange var det første gang de reiste med andre fotografer. Det ble en positiv opplevelse, forteller de.

- Det var uventet bra å reise sammen. Man tar stilling til sitt eget bildespråk og ser ting på en ny måte, sier Maluszynski og forteller at fotografene som jobbet sammen også begynte å påvirke hverandres bildestil.

Underveis har de postet oppdateringer på en dedikert blogg nærmest daglig. Også dette er nytt for flere av fotografene, men viste seg å være en mulighet til å tenke nytt.

- Det er et frikort for å gjøre noe helt annet. Det er ganske befriende og jeg oppdaget at jeg valgte bilder annerledes til bloggen, fordi de minte om noe, eller var noe jeg kunne skrive om, sier Natvig.

Når man deler bilder fra et prosjekt som ikke er ferdig blir man tvunget til å ta stilling til hva det er man holder på med, mener de. Samtidig får de også et innblikk i hva de andre fotografene gjør og kan gi hverandre innspill.

Sosiale medier og crowdfunding
Bloggen er bare en av kanalene der vi kan følge prosjektet mens det utvikler seg. Fotografene har benyttet prosjektet til å eksperimentere med sosiale medier. Med hjelp fra Maluszynskis tidligere romkamerat fra New York, en ekspert på sosiale medier, har de tatt i bruk Facebook, Twitter, Instagram og Tumblr for å dele historier og bilder fra reisene.

- Det er mye jobb, men vi har fått klare instruksjoner på hvordan vi skal forholde oss til de forskjellige, sier fotografene, som også har benyttet prosjektet til å eksperimentere på flere områder.

I tillegg til et stipend fra Fritt Ord, har de nemlig forsøkt seg på crowdfunding gjennom Emphas.is for å finansiere prosjektet.

- Crowdfunding er vanlig i flere andre land, men har ikke blitt brukt så mye i Skandinavia enda, sier de to.

Crowdfunding er en måte å finansiere større prosjekter ved at mange bidrar med litt. Alle som ønsker å bidra kan donere fra $10 og oppover, og får til gjengjeld alt fra postkort til private workshops. Flere internasjonale prosjekter har blitt finansiert på denne måten de siste årene, i takt med at tradisjonelle finansieringskilder for lengre dokumentarprosjekter har blitt stadig færre.

Responsen så langt har imidlertid vært noe laber.

- Men vi tror vi skal lykkes, selv om det ikke går så bra nå.

Skal bli utstilling og bok
Fotografene betegner prosjektet som et stort eksperiment. Samtidig er det en mulighet til å jobbe fritt med et prosjekt uten at det står en oppdragsgiver bak.

- Jeg tror det er viktig med sånne prosjekter der vi stiller spørsmålet: hva er det vi holder på med? sier Maluszynski.

- Det blir en annen sinnstemning og andre bilder. Jeg tror det blir bedre. Og vi lærer mye om oss selv ved å jobbe hjemme.

Selv om den mest intense delen av prosjektet er over, skal flere av fotografene jobbe videre med det utover sommeren. Scandinavian Moments skal etter planen resultere i bok og utstilling til neste år.

Følg fotografene på reisen gjennom bloggen moments.momentagency.com
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Bruker sosiale medier aktivt: Chris Maluszynski og Eivind H. Natvig foreviger intervjuet
Chris Maluszynski /MOMENT - Closing time
Closing time
Chris Maluszynski /MOMENT
Morten Haugen, a local punk rocker outside a bar in Steinkjer, Norway at closing time.
Chris Maluszynski /MOMENT - Midsummer Night
Midsummer Night
Chris Maluszynski /MOMENT
Midsummer Night celebrations, Leksand Sweden.
Eivind Natvig /MOMENT -
Eivind Natvig /MOMENT
Knut Egil Wang/MOMENT - Spare Time
Spare Time
Knut Egil Wang/MOMENT
Elin Berge/MOMENT -
Elin Berge/MOMENT

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ole Erik L.
Veldig bra serie. Godt tiltak av Moment!
12.7.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu