Fokus på eldre

Fotografene Lisbeth Bang og Vicky Hodgson så seg lei på medias fremstilling av eldre som en byrde for samfunnet. Neste uke åpner en dobbelutstilling som søker å endre på synet.
Eldre over 70 år står i fokus når fotografene Lisbeth Bang og Vicky Hodgson åpner sine utstillinger i Rådhusgalleriet 14. august. Utstillingene "Et menneske er et menneske er et menneske" og "Etter hun fylte 70" viser eldre kvinner og menn som fortsatt lever aktive liv.

- Utstillingen blir et svar til massemedias måte å portrettere mennesker i høy alder, hvor det ofte fokuseres på mennesker som er pleietrengende og hvor medfølgende artikler omtaler eldre som en byrde for samfunnet, store pensjonsutgifter, store utgifter til helse og sosialsystemet og til med en "eldrebølge, sier Lisbeth Bang til foto.no.

Bang er opprinnelig dansk, men har bodd i Norge i 30 år. Hun og britiske Vicky Hodgson møttes da de begge tok en mastergrad i fotografiske studier i London. En interesse for de samme spørsmålene førte til dette samarbeidsprosjektet om eldre i Norge og England.

Usynlige eldre
Hodgson har utelukkende fokusert på kvinner som bor i England. 19 kvinner mellom 70 og 95 år, fra forskjellige bakgrunner og samfunnslag, har blitt fotografert på sofaen i sitt eget hjem. Flere av kvinnene er fortsatt i arbeid, jobber for frivillige organisasjoner og reiser verden rundt. Også hun opplevde å få mye positiv respons.

- De har reagert veldig bra på prosjektet, de er veldig støttende fordi de er enige i at kvinner over 70 er usynlige, forteller Hodgson til foto.no.

Bildene presenteres med en tekst som forteller om kvinnenes liv etter at de fylte 70 år.

- Lett å få ja
Bang har fotografert 25 kvinner og menn mellom 70 og 96 år. Hver av disse presenteres i en serie på tre portretter sammen med en tekst de har skrevet om seg selv og sitt liv.

- Alle er aktive mennesker og lever fortsatt som de alltid har gjort. Hver portrettserie viser situasjoner som er meningsfulle for deltakeren og viser menneskets hverdag, arbeidsliv, interesser, drømmer, humor og relasjoner til andre.

Noen av bildene er tatt i Bangs studio i Oslo, mens andre er tatt på personenes hjemsted. Hun forteller at deltakerne reagerte positivt på prosjektet.

- Det har vært veldig lett å få et ja, og folk har virkelig stilt opp for at jeg skulle få de bildene vi ble enige om. Faktisk har mange av deltakerne anbefalt prosjektet til deres venner og bekjente og jeg har fått nye deltakere på denne "snøballmetoden", forteller hun, og legger til:

- De fleste har uoppfordret sagt til meg at det var på tide en annen virkelighet om deres liv og eldre menneskers liv kom frem i offentligheten.

Se flere av fotografenes bilder på www.lisbethbang.com og www.vickyhodgson.com
Lisbeth Bang - Models - Marianne (24), Bodil (96) og Doris (2)
Models - Marianne (24), Bodil (96) og Doris (2)
Lisbeth Bang
Vicky Hodgson - Dot
Dot
Vicky Hodgson

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu