Amy Arbus på Nationaltheatret

Amy Arbus har portrettert 12 norske skuespillere. Denne høsten vises utstillingen på Nationaltheatret i Oslo.
To hendelser helt uavhengig av hverandre brakte den velkjente amerikanske fotografen Amy Arbus til Norge denne sommeren. En workshop på det nye Saga senter for fotografi på Inderøy og et påfølgende oppdrag for Nationaltheatret i forbindelse med Ibsen-festivalen, har sørget for tre travle uker.

- Men det har vært fantastisk, sier Arbus og roser både workshopdeltakerne og teateret.

I kveld åpner utstillingen med hennes portretter av 12 av Nationaltheatrets skuespillere.

- Dette er første gang jeg har blitt hyret av et teater for å gjøre en utstilling, forteller hun til foto.no.

Det var Sandra Lorentzen fra kunstsamlingen på Nationaltheatret som fikk ideen til å lage en fotoutstilling med portretter av skuespillerne. Da hun fikk se Arbus sine arbeider fra prosjektet ”The Fourth Wall”, der hun har fotografert teaterskuespillere i kostymer på anonyme gatelokasjoner, falt hun pladask. Fordi Arbus for tiden jobber med en oppfølger, passet oppdraget godt inn i hennes planer.

12 portretter på fem dager
Arbus har fotografert mennesker i over 30 år. Den første store serien, ”On the Street”, begynte hun med i 1980. Tilfeldige mennesker på gaten, inkludert en ennå ukjent Madonna, ble fotografert for bladet Village Voice og tjente som et visningssted for datidens gatemote. I 1999 ga hun ut boken ”The Inconvenience of Being Born”, der hun portretterte nyfødte. Den kritikerroste ”The Fourth Wall” kom i 2008, og nå er hun altså i gang med oppfølgeren, "Beyond the Fourth Wall".

- Jeg klarte ikke å stoppe! Det var bare for spennende, sier hun.

Til oppfølgerprosjektet har hun fotografert teaterskuespillere i Los Angeles, New York, London – og Oslo. Og bare noen få uker etter foto-opptaket med Nationaltheatrets skuespillere er hun tilbake i Oslo for å presentere bildene som har blitt til på rekordtid.

- Vanligvis ville jeg ha produsert bare ett bilde på denne tiden.

Istedet ble det opptil tre portretter per dag i fem dager på forskjellige steder i Oslos gater. Redigering. Og så en uke med printing på den faste laben hjemme i USA. Og bare dager senere henger bildene på veggen i Nationaltheatrets andre etasje.

- Jeg hadde ikke mulighet til å feile. Jeg hadde 12 sjanser til å lage 12 fantastiske portretter.

Blanding av karakter og person
På veggene henger Erik Hivju utkledd som Dovregubben. Ågot Sendstad som Beverly fra Abigails Party. Frøydis Armand som Mor Aase og Øystein Røger som Peer Gynt. Men omgivelsene er langt fra teaterscenens gjennomregisserte kulisser. Amy Arbus tar med seg skuespillerne ut på gata og fotograferer dem i trapper, foran murvegger, i bakgater og bakgårder. De har på seg kostymet, men er tatt helt ut av sitt element. Om det er skuespilleren eller karakteren hun fotograferer, er hun ikke helt sikker på.

- Det blir en rar blanding av de to. Og det er en del av hva som gjør dette så interessant for meg og for den som blir fotografert. De har den komforten de får fra å være i karakter. Samtidig tror jeg en del av deres personlighet naturlig skinner gjennom. Så det er ikke egentlig det ene eller det andre, forteller hun.

Arbus kjente ikke til noen av de norske skuespillerne fra før, og fikk ikke mulighet til å se forestillingene før opptaket, slik hun ofte gjør i hjemlandet. Mye avhang derfor av at de selv fortalte om sin karakter, og at dialogen og samarbeidet dem imellom var god. Og skuespillerne var ”fullstendig herlige” å jobbe med, forteller hun.

- Det er klart noen var mer gøy og mer utfordrende enn andre, men de var alle temmelig beæret over å få være en del av dette. De var ganske ”game” og ivrige etter å tilfredstille.

Skuespillerfamilie
Oppvokst med den legendariske fotografen Diane Arbus til mor og skuspilleren Allan Arbus til far, var det kanskje naturlig at Amy Arbus skulle fokusere på et fotoprosjekt om skuespillere. Men allikevel er det ikke fra familien, som i dag også består av en stemor og en halvsøster som er regissører, interessen for og innsikten i teatret har kommet.

- Vi snakker jo om det, men den egentlige treningen har jeg nok fått ved å gå mye i teatret, forteller hun og nevner i tillegg studiene med Richard Avedon som en stor innflytelse.

Inspirasjonen til de to teaterprosjektene tror hun kommer fra de mange somrene hun tilbrakte med en venninne i Long Island. I en lokal park ble det hvert år rigget opp et lite teater som fremførte Shakespeare-stykker.

- En dag så jeg skuespillerne komme ut fra skogen i kostymer, og da lysene gikk ned og scenelyset gikk opp, fikk jeg den samme følelsen som første gangen jeg så et bilde komme til syne i fremkallerbadet i mørkerommet.

Akkurat hva prosjektet handler om, er noe hun har tenkt mye på.

- Jeg jobber som oftest instinktivt med mine prosjekter, så det tok litt tid å finne ut hva bildene egentlig handler om. Men for det første så handler de om å bevare karakteren forbi stykkets liv. Og så handler det om å gi karakterene faktisk liv, forteller hun.

- Det handler litt om hvem som er ekte og hvem som ikke er det og tanken på at du kan gå ned gaten og støte på disse fiktive karakterene.

Kommer gjerne tilbake
Dette er andre gang Arbus besøker Norge. For ti år siden holdt hun en workshop i Vågå, en opplevelse hun beskriver som ”insane”. Til høsten kommer hun kanskje tilbake på nytt, for enda et oppdrag.

- Jeg ville elsket å finne en unnskyldning for å komme tilbake hit! Det har vært så positivt å jobbe her, forteller hun.

Utstillingen åpner på Nationaltheatret i kveld kl. 17 og etterfølges av en artist talk kl. 20.30. Åpent for alle. Utstillingen henger frem til 12. oktober, men etter åpningen vil den bare være tilgjengelig for besøkende med billetter til forestillinger, eller ved spesiell avtale.

Se flere bilder på www.amyarbus.com
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Amy Arbus på Nationaltheatret
Amy Arbus © 2012 -
Amy Arbus © 2012
Ågot Sendstad som Beverly/ Abigail's Party
Amy Arbus © 2012 -
Amy Arbus © 2012
Andrea Bræin Hovig/ Villanden
Amy Arbus © 2012 -
Amy Arbus © 2012
Øystein Røger som Peer og Frøydis Armand som Mor Aase/ Peer Gynt
Amy Arbus © 2012 -
Amy Arbus © 2012
Erik Hivju som Dovregubben/Peer Gynt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu