Vinneren av 'Reise' kåret

Matias Østebø vant fjerde runde av Årets fotograf 2012 med et bilde fra Paris.
Årets Fotograf 2012 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Det var med bildet "Eiffel tower queues" at Matias Østebø tok førsteplassen i fjerde runde av Årets fotograf 2012. Bildet viser køene foran Eiffeltårnet sett ovenfra, og med bare skyggen av tårnet som et hint om hvor bildet er tatt.

Juryen, som i denne runden besto av Helge Baardseth, grunnlegger og redaktør av reisebladet Vagabond, reisefotograf Johnny Haglund og Elisabeth N. Aanes fra NORDphotography, begrunnet valget av vinnerbilde slik:

"Fotografen har sett noe ikke alle andre ser. Det er en uvanlig vinkel, god komponert og gir forventning og spenning. Dette er opplevelsen av Eiffeltårnet, og alle som har vært der vil kjenne seg igjen."

- Fascinerende oppførsel
En "veldig overrasket og glad og stolt" Østebø forteller at bildet ble tatt på en langhelgsferie til Paris i 2007. Østebø ble fascinert av de lange køene med mennesker og mener bildet sier noe om menneskelig atferd.

- Inholdsmessig syns jeg det er veldig fascinerende med den oppførselen, at folk velger å stå i lange rekker og vente. Og komposisjonsmessig er jeg veldig glad i bildet. Skyggen fra tårnet og menneskene gir et morsomt perspektiv og det kan nesten se ut som et landskapsbilde, sier han.

Østebø, som til daglig jobber som sosialpedagog på en videregående skole, hadde i 2007 nylig begynt med fotografi og tok bildet med det som var hans første digitale kompakt-kamera.

- Det viser at man kan ta fine bilder også med enkle kameraer, forteller Østebø, som i dag fotograferer med et mer avansert speilreflekskamera.

Dette er første året han er med i konkurransen, og første runde han tar poeng. Østebø får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 5000 kroner.

Magnar Børnes fikk andreplassen for bildet "gardsferie", et bilde juryen mente var et typisk norsk sommerbilde. Jannikke Ercilia Toresen Berger fikk tredjeplassen med bildet "Moon or desert - we all want to explore the unexplored".

Fotografiske regler og nysgjerrighet
Ingen bilder fikk hederlig omtale denne gangen. Juryen mente rett og slett at ingen bilder var gode nok. Nivået jevnt over i denne runden, som kun hadde 136 innsendte bidrag, var noe skuffende.

- Det viser nok at det å ta reisebilder ikke er så lett, uttalte juryen.

Juryen mente at det denne gangen ble sendt inn mange snapshot-bilder som ikke hører hjemme i en konkurranse. Samtidig var det enkelte bilder som var gode, men ikke ga reisefølelse, og dermed ikke fikk poeng av den grunn. Juryen oppfordrer folk til å være mer selektive med hva de sender inn.

- Man må skille mellom bilder som passer i et familiealbum og bilder som egner seg på trykk. Det må være noe ekstra, du må ha noe eget å by på. Når du skal ta gode reisebilder er det vanlige fotografiske regler som gjelder, pluss din egen nysgjerrighet.

De ti bildene som endte opp med poeng skilte seg allikevel ut positivt, mente juryen. Og ekstra interessant var det at flere av dem var i sort/hvitt, noe som ikke er typisk for reisebilder.

Ny runde
Fire runder av Årets fotograf 2012 er nå gjennomført, og to gjenstår. Foreløpig er det Kristin von Hirsch som leder med 19 poeng.

Neste runde av Årets fotograf 2012 åpner for innsending i dag og er åpen frem til 15. oktober. Temaet er dokumentar og denne gangen ber vi om en bildeserie på 3-8 bilder. Juryen annonseres i neste uke.

Les mer og delta her

Premier til vinneren denne runden er:Gavekort fra Japan Photo på bildeprodukter til en verdi av 5.000 kroner. Vinneren av andreplassen får 3.000 kroner.

Se flere av Matias Østebøs bilder på www.oesteboe.no

Les også:
Vinneren av 'Natur' kåret
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Fritt' kåret

Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Matias Østebø - Eiffel tower queues
Eiffel tower queues
Matias Østebø
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Reise" <br>
Juryen sier: Fotografen har sett noe ikke alle andre ser. Det er en uvanlig vinkel, god komponert og gir forventning og spenning. Dette er opplevelsen av Eiffeltårnet, og alle som har vært der vil kjenne seg igjen.
Magnar Børnes - gardsferie
gardsferie
Magnar Børnes
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Reise" Juryen sier: Dette er et typisk norsk sommerbilde. Det gjør seg godt i sort/hvitt, har et fint lys og et komisk element. Det at vi ser miljøet rundt gjør at vi kjenner igjen stedet som en norsk bygd.
Jannikke Ercilia Toresen Berger - Moon or desert - we all want to explore the unexplored
Moon or desert - we all want to explore the unexplored
Jannikke Ercilia Toresen Berger
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Reise" Juryen sier: Et underlig bilde som gjør oss nysgjerrige. Det er et bilde du legger merke til, og jo mer du ser på det, desto bedre blir det.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Helge Baardseth, Elisabeth N. Aanes og Johnny Haglund juryerte reiserunden

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu