Ta vare på øyeblikkene

Oslo bedriften Pixellus skanner de analoge bildene dine om til pixler på en ny, enklere og billigere måte. En nyskapende bedrift der sosialt entrepenørskap gir unge med Asbergers og autisme mulighet til å vise hvilke ressurser de er. Nå feirer Pixellus 1 år.
For mange går det et fotografisk skille før, og etter vi fikk et digitalkamera mellom hendene. De analoge gullkornene ligger gjerne gjemt i en kasse et sted, et annet liv, utilgjengelig for livet i fotobloggen eller deltakelser i konkurranser. Ønske om å digitalisere blir ofte bare en tanke, det virker vanskelig og dyrt å få digitalisert negativene. En nisje for de fotografene som fremdeles bruker film, mens vi andre har på en måte bare lagt den analoge livet bak oss.

Digitalisering skjer nå på alle arenaer, mens den private fotografiske arven, med våre mest verdifulle øyeblikk har en tendens til å bli liggende å støve ned. Dette vil Pixellus hjelpe oss å gjøre noe med.

Pixellus
Christian Wig likte ikke tanken på at sønnen skulle ende opp som ufør i ung alder. Hans 17 år gamle sønn er en høyt fungerende autist, men denne annerledesheten har arbeidslivet ofte ikke rom for. Christian Wig startet like godt bildespesialistfirmaet Pixellus, der han nå er daglig leder, for å vise at autister og unge med Asberger i høy grad både har arbeidsevne og talent.

-Jeg skjønte han ville havne på trygd fordi han er for godt fungerende til å trives i en vernet bedrift og for annerledes til å fungere i en vanlig jobb, sier Christian Wig.

Målet er å ta en gruppe mennesker som vanligvis faller utenfor og bevise at det går an å lage en levedyktig bedrift, uten tilskudd. Etter ett års drift jobber 6 foto-og bildebehandlingsinteresserte gutter med skanning og redigering hos Pixellus.

Autister og folk med Asberger har en sterk venstre hjernehalvdel, der systematisering og struktur styres, mens den høyre som styrer empati og sosiale funksjoner ikke fungerer like godt. De sterke sidene som detaljfokus, struktur, lojalitet er med på å gjøre disse guttene til dyktige og effektive bildebehandlere. Wig sier at tilbakemeldingene på kvalitet har vært veldig bra, og det er tydelig å se på testbildene. Målet for selskapet er å gå i pluss, og utvide konseptet til andre byer, og gi flere unge muligheten til å få en spennende jobb.

Jubileum
I det tidligere seddeltrykkeriet til Norges Banks i Oslo sentrum har guttene skannet over 150 000 bilder siden starten for ett år siden. Pixellus er opptatt av sikkerhet for kundenes verdifulle negativer, og mener såklart at de er like sikre som i banken her.

Pixellus digitaliserer analoge bilder både 135mm, mellom- og storformat, slides og restaurerer gamle fotografier. Vanlig skanning av negativer innebærer støvfjerning, og farge, kontrast, eksponering blir manuelt justert i Lightroom. De restaurerer gamle og skadde bilder, og resultatet etter en tur i Photoshop er virkelig imponerende.

Nå feirer de et års jubileet med det uimotståelige tilbudet til privatpersoner, ”Digitaliser hele kassa” som varer til 15. oktober. Nå kan du levere inn negativer, album og lysbilder og får alt skannet inn. Bildene blir lagt på en konto på nett der du kan velge ut de du vil ha, og det er kun disse du betaler for, omtrent 8 kroner pr bilde. De kommer gjerne hjem til deg om du bor i Osloområdet for å hente bildene hvis du ikke har tid til å komme ned på besøk. Dette er masse jobb og en kjemperisiko, men Christian Wig er overbevist om at med den kvaliteten de leverer vil kundene bli overasket, her er det 100% fornøyd garanti eller pengene tilbake. Mange har tusenvis av bilder liggende, da kan du lagre bildene her og ta digitaliseringen i flere omganger.

Fotoressurser
Pixellus har sterke ressurser fra fotomiljøet med på laget. Knut Førsund og Egil Nilsson Rosensverd fra Interfoto sitter i styret. Fotograf Hans-Olav Forsang er med som faglig leder. Han kurser de ansatte og inspirerer til videre utvikling. Han mener bedriften og konseptet både er en flott mulighet til personlig utvikling for de ansatte guttene, og det å bidra til den viktige jobben det er å få digitalisert, og å bevare viktig bildemateriale både for privatpersoner, bedrifter og det offentlige for framtiden. Pixellus satser både på privat og bedriftsmarkedet. Statnett har nå fått digitalisert alt bildematerialet sitt her.

- Museer som har store bildesamlinger de ikke får gjort noe med, enten det skyldes utstyr, ansatte, og i statlige arkiver er det masse bilder som må tas vare på. Det ligger store muligheter her, mener Knut Førsund.

Forsang er imponert over evnen til å lære raskt og lage produkter av så høy kvalitet som de ansatte har vist. Han er sikker på at de kan gjøre de mest kresne fotografer fornøyd.

- Gjennon det siste året har vi bygget om en bedrift der det viktigste er at seks mennesker som ellers ikke hadde hatt en jobb har fått en, sier Hans-Olav Forsang.

Hobbyjobben
Mange drømmer om å jobbe med hobbyen sin, og for gutta hos Pixellus er det blitt virkelighet. 21 år gamle David Sand har en 80 prosent stilling. Han er en ivrig fotograf som først ble hektet på Photoshop, men nå liker han godt å fotografere mennesker og miljø i Oslogatene.

-Det er fantastisk å jobbe her. Jeg jobber jo med hobbyen min, men det er hard arbeid, sier David.

Før han kom hit jobbet han i en arbeidstiltaksbedrift der han ikke fikk utnyttet ressursene han har, nå får han ofte hjelp og råd fra Hans-Olav Forsang til videre utvikling. Et omfattende testprogram på nett må gjennomgås før jobben er sikret, og fotointeresse over middels er også påkrevd.

De ansatte roterer rundt på ulike stasjoner gjennom arbeidsdagen, to timer på hvert sted, to skanner-rom, og redigerings-rom. Det tar tid å skanne bilder, mange uvanlige formater som kommer inn krever nøye arbeid.
En intern produksjonstest får konkurranseintinktet frem hos guttene, da den ene klarte hundre prosent på testen ville ikke de andre være dårligere og konkurransen var i gang.

-Hadde du møtt en av guttene for et år siden, det er helt andre gutter nå. De er blitt høyreiste og stolte, sier Christian Wig.
Solfrid Sande -
Solfrid Sande
Daglig leder Christian Wig og arbeidsleder Anne Lise Lunder. Det er tydelig å se at Pixellus kan gjøre en forskjell.
Pixellus -
Pixellus
Bildene er testbilder og ikke kundebilder.
Solfrid Sande -
Solfrid Sande
Håkon Hollstedt med eksempel på bilderestaurering. - Noe er utfordrende, men det er bare gøy. Nå har jeg fått prøvd meg på mange forskjellige teknikker i Photoshop sier Håkon fornøyd.
Pixellus -
Pixellus
Alle bildene som visen i saken er testbilder og ikke kundebilder.
Pixellus -
Pixellus
Testbilde.
Solfrid Sande -
Solfrid Sande
David Sand jobber i skanner-rommet. Det er viktig å ikke skade negativene, hvite hansker må til.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Mona F.
Hei:)
Jeg har blitt med trygd og er så glad i å ta bilder....hvordan er det med å starte sånn smått med å selge bilder utenom?lage en lite selvstendig næringsdrivende bit av det når jeg klarer det?
Hva tror dere?

Mona
25.6.2013
Geir A. G.
Høres ut som et vinn-vinn opplegg! En tjeneste det burde være bruk for, men hvor prisene har vært veldig høye for litt kvalitet på jobben, som samtidig gir meningsfylt arbeide til folk med spesielle behov fortjener å bli en suksess. Så nå må jeg gjøre alvor av å finne frem de gamle diasene og negativene jeg lenge har hatt lyst til å få digitalisert!
29.9.2012
Christian W.
Linken i forrige innlegg ble lagt inn med punktum til slutt, og da kommer melding om at siden ikke finnes. Så jeg prøver på nytt: http://pixellus.no/training
28.9.2012
Christian W.
En nøkkel til suksess for Pixellus er match mellom ansattes personlige interesser og selskapets forretningsområde. Vi har derfor satt sammen et kurs innen foto og bildebehandling og gjort dette åpent tilgjengelig på http://pixellus.no/training. Dette kurset bruker vi i rekrutteringen til Pixellus, men det er fritt frem å ta kurset også for personer som ikke er ute etter jobb hos oss. Kurset er en kombinasjon av fotografering, praktisk bildebehandling og tester, er skrevet på engelsk og er ganske krevende. Opptil flere profesjonelle fotografer har prøvd testene uten å score i nærheten av 100%. Men typisk for de ansatte hos oss er at de ikke gir seg før de har fått alt helt riktig. Det gjelder både testene og det daglige arbeidet.

Så til Michal og Tore: Dette kan være en praktisk måte å sjekke ut fotointeressen hos sønnene deres!

Hilsen
Pixellus v/ Christian
28.9.2012
Michal A.
Veldig bra tiltak!
Som pappa til en sønn med Asbergers, vet jeg hvor viktig det er at det finnes tilrettelagte og meningsfylte arbeidsplasser.
Synes også jeg ser at dette bidrar til bedre sosialisering etter hvert - knallbra!
28.9.2012
Tore A.
Fantastisk bra tiltak for autister og Asbergere.
Jeg har selv en 11 år gammel gutt med Asberger,og ser at et slik opplegg kan gjøre hverdagen til en med Asberger/autisme mye bedre.Selv er jeg en ivrig hobby fotograf og håper å kunne få sønnen min til å bli interresert i foto/redigering.Han er veldig ivrig i alt som har skjerm (spill,pc,tv....)så mulighetene er nok der.Han lærer utrolig raskt om ting som han er interresert i.
Jeg håper virkeig at dette kan komme til Rogaland også,og at dette er noe som har livets rett.
Det er en stor glede å se slike tiltak.
Mvh.Tore
28.9.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu