Trondheim dokumentarfestival for fjerde gang

Fjerde utgave av den mediumuavhengige festivalen åpner om to uker. På plakaten står gjester som Donald Weber og fotobyrået Moment.
Dokumentarer i flere medier står i fokus når Trondheim dokumentarfestival arrangeres for fjerde gang i slutten av november. Gjennom medier som foto, film, radio og for første gang også tegneserier, skal temaer som forhørsteknikker i Ukraina, Munchs dagbøker og gode gamle Volvo 240 vies oppmerksomhet.

- Det er et tettpakket program med veldig mye å glede seg til i år. Personlig synes jeg at det er spesielt gøy at fantastiske Moment har valgt å legge 10-årsjubileet sitt til oss, sier festivalsjef Kim Nygård i en pressemelding.

Fotobyrået Moment markerte jubileet med å reise på en felles roadtrip gjennom Skandinavia i sommer på jakt etter den skandinaviske identiteten. De 11 fotografene har fokusert på hver sin historie i prosjektet som har fått tittelen Scandinavian Moments. På Trondheim dokumentarfestival skal byrået presentere dette prosjektet pluss et utvalg arbeider fra de siste ti årene. I tillegg skal tre nye medlemmer annonseres.

Syv år i Russland og Ukraina
Det største fotonavnet på årets festival er nok imidlertid Donald Weber. Den kanadiske VII-fotografen gjestet Norge sist i forbindelse med Oslo Fotofest i begynnelsen av november, og skal fortelle om prosjektet "Interrogations" som ble utgitt i bokform tidligere i år. I syv år har Weber reist rundt i Russland og Ukraina og dokumentert det som i pressemeldingen beskrives som "russiske kriminelle og politi i en episk historie om rollene vi har i livets mørke opera." Vi får blant annet bli med inn i et ukrainsk forhørsrom og bevitne forhørsteknikkene som benyttes mot de arresterte.

Hiphop og Volvo 240
En rekke norske fotografer skal også gjeste festivalen. Kim Ramberghaug stiller med sitt prosjekt om hiphop-miljøer i Trøndelag, som åpner på Rockheim torsdag 29. november. Samtidig lanseres prosjektet også i bokform.

Helge Skodvins prosjekt "240 landskap", som handler om bilen Volvo 240 skal presenteres på lørdagen. Bilen var i ni år på 70-tallet Norges mest solgte, og er fortsatt å se på veiene. Skodvin har fotografert bilen i sine omgivelser utenfor hus, på parkeringsplasser og veier.

Hjemme hos romfolket
Samme dag presenterer Linda Bournane Engelberth prosjektet "You can call me a gypsy if you want to". Hun har fotografert romfolket hjemme i Romania.

- Dette er livet europeerne ikke kjenner til for romfolket. Arbeidsløshet
og manglende utdanning gjør at de må reise ut for å tjene penger. Livet er hardt på gaten i Oslo og de fleste romfolk lengter og drømmer om tiden de vil få hjemme med sine familier i Romania. Prosjektet mitt handler om mennesker som er fra disse to byene i Romania. Hvor kommer de fra og hva er det som driver romfolket fra disse to byene til Norge år etter år, uttaler Engelberth i festivalkatalogen.

I tillegg kommer journalist Martin Schibbye og fotograf Johan Persson fra Sverige som ble arrestert og dømt til 11 års fengsel i Etiopia i 2011 for å fortelle sin historie. Det skal vises en rekke dokumentarfilmer, i tillegg til Andrei Tarkovskijs klassiker "Stalker" og Steffen Kverneland og Lars Fiske skal fortelle om "gonzotegneserien" Kanon.

Trondheim dokumentarfestival arrangeres 28. november-1.desember. Mer informasjon på trondheimdokumentarfestival.no
Donald Weber -
Donald Weber
Fra serien "Interrogations"
Helge Skodvin -
Helge Skodvin
Fra serien "240 landskap"
Donald Weber -
Donald Weber
Fra serien "Interrogations"

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu