Fem tips til julen

Julen nærmer seg nok en gang, og i år kommer den med rekordmange fridager. Lurer du på hva du skal bruke tiden på, får du her fem tips til ting du kan gjøre denne julen!
Julen i år har rekordmange fridager, men for deg som vil bruke noe av tiden på foto, så mangler det ikke på muligheter. Besøk en utstilling, delta i en konkurranse, se tilbake på året som var eller planlegg året som kommer. Under får du fem tips til fotorelaterte ting du kan gjøre denne julen.

Se en utstilling
Ferier er blant annet en fin tid for å besøke utstillinger. Da er det ofte færre besøkende, og du får mer plass til å nyte bildene i stillhet. Noen museer og de fleste gallerier holder imidlertid stengt i julen, men her er noen av stedene som holder åpent:

Nobels Fredssenter holder ikke bare åpent, men har også gratis adgang frem til 23. desember, og 26-30. desember. Her kan du for tiden se årets fredsprisutstilling, Europa fra krig til fred, samt Blikk på Gandhi. Sistnevnte viser blant annet Henri Cartier-Bressons India-serie, som inklduerer bilder tatt av Gandhi like før han ble drept i 1948.

Også Stenersenmuseet holder åpent frem til 23. desember og 26-30. desember. Her kan du blant annet se utstillingen "The Economy of Survival" av Siri Hermansen. Utstillingen handler om samfunn i Tsjernobyl og Detroit og vår anmelder mener utstillingen problematiserer "en samfunnsutvikling som har havarert, og et ønske om å gjenopprette en struktur. Jeg sitter igjen med et håp for fremtiden etter å ha hørt og sett disse menneskene som arbeider så hardt for å skape et bærekraftig samfunn. "

Preus museum i Horten holder åpent 27-30. desember. For tiden vises tre utstillinger om landskap: Norsk landskap 1987, 1800-tallets landskap og Weather report. Les mer om utstillingene her

Perspektivet museum i Tromsø holder åpent 27-30. desember. Her kan du se utstillingen "Love me", der fotograf Zed Nelson har reist i 18 land og fotografert blant annet skjønnhetsprinsesser, kroppsbyggere, alminnelige tenåringer, husmødre og forretningsmenn. "LOVE ME utforsker en ny form for globalisering, der et stadig mer snevert, vestlig skjønnhetsideal eksporteres til oss alle som en universell merkevare," skriver vår journalist om utstillingen.

Se en oversikt over flere utstillinger i vår utstillingsguide

Delta i en konkurranse
Norske fotografer gjør seg stadig mer bemerket i internasjonale konkurranser, innenfor flere felt. I året som gikk ble norske fotografer hedret i blant annet Astronomy Photographer of the Year, Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year, Nikon Small World, GDT European Wildlife Photographer of the Year, Travel Photographer of the Year og UNICEF Photo of the Year. I tillegg har vi her på foto.no arrangert konkurransen Årets fotograf i ny form for andre år på rad. I skrivende stund er årets vinner ennå ikke avslørt, men her kan du se alle vinnerbildene fra de siste to årene.

Deltakelse i konkurranse kan være nyttig på flere måter. Ikke bare får du en mulighet til å få ditt arbeid vurdert av andre, du er også med i kampen om nasjonal eller internasjonal anerkjennelse og store premier. Her får du en oversikt over noen av konkurransene som er åpne for innsending akkurat nå.

Sony World Photography Awards består av to konkurranser, en for profesjonelle og en for amatører. Her kan du delta i kategorier med temaer som natur, mote, dokumentar og sport, og være md å kjempe om penge- og utstyrspremier. Den profesjonelle konkurransen er åpen frem til 4. januar, mens den åpne konkurransen stenger for innsending 9. januar.

Profesjonelle dokumentarfotografer kan frem til 17. januar delta i World Press Photo. Gjennom ni kategorier skal verdens beste pressebilder kåres i konkuransen som er blant de mest prestisjetunge i sitt slag.

Dokumentarfotografer kan også delta i Pictures of the Year International. Med over 40 kategorier innen sport, nyheter og multimedia, bør det være noe for alle. Fristen for å delta er 16. januar,

Matfotografi har blitt stadig mer populært og har nå fått sin egen konkurranse. Frem til 31. januar jakter Pink Lady® Food Photographer of the Year på nettopp årets beste matfotografer. Delta i 13 kategorier og få sjansen til å vinne pengepremier og deltakelse i utstilling i London.

Leica Oskar Barnack Award har ikke åpnet for innsending enda, men det skader ikke å være tidlig ute med forberedelsene. Konkurransen åpner 15. januar og alle kan delta.

Alle fotografer uansett nivå kan delta i Nikon Photo Contest, som har blitt arrangert siden 1969. I forbindelse med årets utgave har det blitt gjort visse endringer, og det er nå profesjonelle fotografer som juryerer konkurransen, i juryen sitter blant annet Morten Krogvold. Konkurransen består av fire kategorier, hvorav en er for multimedia. Frist for å delta er 28. februar.

Gjør opp regnskap
Når det nå nærmer seg slutten av nok et år, kan det være på sin plass og gjøre opp regnskap for (bilde)året som har gått. For hvor mange av oss er det ikke som tar bilder oftere enn vi ser på dem? Benytt tiden til å ta et dypdykk i dine egne bildearkiver fra året som gikk. Ikke bare kan dette bli en fin mimrestund, der du gjenoppplever fotoøyeblikk fra året som var, men det gir deg også en anledning til å reflektere over hvilke bilder som funket og hvilke som ikke funket. Ofte gir bilder et annet inntrykk når det har gått litt tid siden det ble tatt. Da har man fått avstand til hendelsen, og kan lettere vurdere bildet i seg selv.

Samtidig kan det også være nyttig å kikke på andres bilder fra året som gikk. Mediene er i disse dager fulle av bildegallerier med årets beste bilder og en kikk på disse kan være både nyttig og fin. National Geographic Magazine har valgt ut sine ti beste bilder fra året som gikk, sammen med en video der sjefsredaktøren forklarer hvorfor akkurat disse ble valgt. Her er listen over det samme magasinets favorittbilder fra rommet. Her er Reuters beste bilder og her kan du se bildene Time Magazine mener er årets beste. Boston Globes bildeblogg "The Big Picture", har valgt ut det de mener er årets ti beste bilder, her er del 1 og del 2.

Nytt år - nye muligheter!
Når du har kikket gjennom bildearkivet, har du kanskje et klarere inntrykk av hva du ønsker å jobbe videre med i året som kommer. Der andre lager nyttårsforsetter om slanking og å slutte å røyke, hvorfor ikke heller sette deg ned å pønske ut prosjekter du har lyst til å gjennomføre i året som kommer? Bestem deg for å ta et bilde hver dag i hele 2013, for å lære deg minst en ny teknikk eller starte et langvarig prosjekt om noe som betyr noe for deg. Finn inspirasjon i nærmiljøet, i bøker, på nett eller reis til et sted du aldri tidligere har vært. Her finnes det ingen grenser!

La deg inspirere og informere
Som vanlig avslutter vi med et knippe videoer til inspirasjon, informasjon og glede.

I en serie videoer på nettsidene til forlaget Phaidon forteller Steve McCurry historien bak sine mest kjente bilder. Under kan du høre historien bak bildet "Stilt fishermen" fra Sri Lanka i 1995. Se de andre delene page=all;her



I denne videoen forteller Joel Meyerowitz om dagen han møtte Robert Frank og bestemte seg for å bli fotograf.



Svenske Erik Johansson fikk mye oppmerksomhet for sine surrealistiske bilder tidligere i år. På TED Talks forklarer han hvordan de blir til.



Denne er kanskje litt smal, men skulle du ønske å ta i bruk ditt Holga-kamera til å ta gammeldagse våtplatebilder, får du instruksjonene her.



Dersom du leser dette, har verden sannsynligvis ikke gått under allikevel. Men for å forberede deg til den dagen det evt. skjer, har borrowlenses.som laget en guide til hvilket utstyr du trenger for å fange undergangen på foto.



God jul!
Denis Vrublevski/Shutterstock -
Denis Vrublevski/Shutterstock

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu