365 dager i Stavanger

Hver eneste dag i 2011 fanget Alf Ove Hansen hverdagslivet i Stavanger så variert han kunne.
”365 dager” er et fotojournalistisk kunstprosjekt om hverdagslivet i Stavanger, den rikeste byen i verdens rikeste land. Fotograf Alf Ove Hansens mål var å fange hverdagslivet i Stavanger så variert som han kunne med ett bilde hver eneste dag. Han skulle ikke arrangere eller påvirke situasjonen ut over det faktum at han selvfølgelig var tilstede. Han brukte ikke kunstig lys eller blits. Han ønsket et uttrykk som var så ærlig som mulig.

Alt skulle vises
Prosjektet skulle vise flora, fauna, bygningsmasse og årstider. Hver eneste time på døgnet skulle være med. Hvert bilde har dag, dato, klokkeslett og en liten tekst.

- Et representativt bilde av livet i en norsk by i vår tid, med alle de linjer som strekker seg bakover og framover i tid. Her skulle alle synes, både de som dominerer og de som forsvinner i mengden. Både de som finner en plass i samfunnets infrastruktur og de som ikke passer helt inn i A4-livet. De som overtar og de som er utrydningstruet, skriver Mette Bjørberg Estep i bokas forord.

Utfordringer og egne føringer
Alf Ove Hansen gjorde dette uten en agenda, politiske føringer eller sponsing. Men føringer var det likevel nok av. Hans egne. Og ikke minst praktiske utfordringer.

- Fra det øyeblikket jeg startet med dette prosjektet, var jeg bundet av mine egne retningslinjer som ga mange begrensninger. Skulle jeg fravike disse, måtte jeg også gå bort fra hele ideen.

Presset det ga kunne ikke Hansen forestille seg i forkant. Han visste han ikke kunne bli syk. Han måtte hver eneste dag sjekke og være sikker på at kamera og minnekort og datamaskin ikke sviktet. I tillegg hadde han et faglig press om at hvert bilde skulle være godt nok.

- Det var sjelden jeg hadde tid til å være fornøyd eller glede meg over et godt bilde, for når jeg visste at det var i boks, måtte jeg starte å tenke på neste dag. Hvis morgendagens bilde gikk i vasken var jo hele prosjektet ødelagt. Hvert bilde var like viktig, uansett hvor fornøyd eller mindre fornøyd jeg var.

Fotojournalist
Alf Ove Hansen var 15 år da han begynte som fotoassistent hos Harry Nor-Hansen. Han jobbet hos fotografen i 7 år og tok svennebrev som reklamefotograf. I England tok han en Bachelor of Arts. Etter dette drev han i noen år et reklamestudio, men ble lei reklame og begynte å jobbe som fotojournalist for Scanpix, DN, VG og Dagbladet. Etter 20 år som profesjonell frilanser gikk han i gang med egne prosjekter.

Interessant dokument
Det er ofte det eksotiske og fjerne som får størst oppmerksomhet. Krig, sult og naturkatastrofer er gjengangere innen fotojournalistikken. Men det er det nære som er mest tilgjengelig. Og heldigvis ser vi en trend hvor en rekke fotografer utforsker temaer i sitt eget land. Boken ”365 dager” føyer seg fint inn i denne trenden. Med alle restriksjoner Hansen har lagt i dette prosjektet, har han også løst det på en god måte. Det er variasjon, fra mekanikeren som skifter dekk til Akbar som leverer aviser, fra storm til sol, fra fylla til bedehus. Det er kontraster. Det er livet i en rik norsk by. Det er summen av alle de hverdagslige situasjonene, av alle bildene, som gjør denne boken til et leseverdig og visuelt interessant dokument av Stavanger i 2011.

Mer info om boken
 -
Alf Ove Hansen - 22. januar
22. januar
Alf Ove Hansen
Alf Ove Hansen - 15. april
15. april
Alf Ove Hansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu