Hasselbladprisen til Fontcuberta

Den katalanske fotografen Joan Fontcuberta er tildelt den gjeve Hasselbladprisen for 2013.
Joan Fontcuberta er en anerkjent konseptuell fotokunstner. I tillegg er han redaktør, forfatter, kurator og lærer. Han har hatt stor innflytelse på det spanske fotografiets historie og internasjonale anerkjennelse. Med Hasselblad-prisen følger en sjekk på 1.000.000 svenske kroner.

Hasselblad-juryen begrunner valget sitt slik:

- Joan Fontcuberta er en av vår tids mest oppfinnsomme fotografer. I 30 års tid har han ustoppelig utforsket og satt spørsmål ved fotografiet som medium. Hans fotokunst kjennetegnes av originalitet og lekenhet. Han benytter en konseptuell fremgangsmåte for å utforske fotografiske konvensjoner, uttrykk, representasjon og krav om sannhet. Han utfordrer våre forestillinger om vitenskap og fiksjon i tverrvitenskapelige prosjekter som går langt på siden av galleriets vegger. Både som fotograf, forfatter, lærer og kurator har Joan Fontcuberta blitt en betydelig inspirasjonskilde for yngre generasjoner.

Som fotokunstner jobber Fontcuberta i landskapet mellom virkelighet og fiksjon. Han konstruerer fotografiske illusjoner med løs forankring i virkeligheten. Han har skapt et visuelt univers hvor virkelighet og fiksjon er knyttet sammen. Dialogen fører derimot aldri til noen konkret konklusjon.

- Det som gjør Fontcuberta så engasjerende er hans bitende humor, skarpe intellekt og upåklagelige teknikk som gjør at han lykkes med gjennomarbeidete provokasjoner, skriver Hasselblad i en pressemelding.

Årets vinnerutstilling med Fontcubertas arbeider åpner 25. oktober på Hasselblad Center i Gøteborgs kunstmuseum.

Joan Fontcuberta

Kilde: Pressemelding fra Hasselblad

© Joan Fontcuberta - Googlegrammes series:
Googlegrammes series: "Googlegram: Niépce", 2005
© Joan Fontcuberta
© Joan Fontcuberta - Orogenesis series:
Orogenesis series:
© Joan Fontcuberta

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erlend Y.
Ser han har laget cover av J.N. Niépces første fotografi fra 1826.
11.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu