Omfattende om nordlyset

Da Fredrik Broms begynte å fotografere nordlys, savnet han en lettfattelig bok om emnet. Til slutt laget han den selv, i samarbeid med Pål Brekke.
Fredrik Broms, som opprinnelig er fra Sverige, så sitt første nordlys da han flyttet til Svalbard for å studere arktisk biologi i 2000.

- Som fotograf ble det kjærlighet ved første blikk, og siden den gangen har jeg alltid vært fascinert av nordlyset, forteller Broms til foto.no.

Interessen for nattehimmelen hadde vært der siden barndommen, og valget av nettopp dette som motiv falt seg derfor naturlig når han fikk seg speilreflekskamera. Siden det første møtet med nordlyset, har fascinasjonen bare blitt større.

- Noe av det som facinerer meg mest er at, til tross for at jeg nå har sett utallige nordlys, så øker bare forelskelsen - det har nok å gjøre med at hvert eneste nordlys er unikt og et så dynamisk lysfenomen, sier Broms, som til daglig jobber som marinbiolog på Kvaløya i Troms.

Fascinasjonen har blant annet resultert i pris i konkurransen Astronomy Photographer of the Year. Nå er han aktuell med boken “Nordlyset – en guide” som han har laget sammen med astrofysiker Pål Brekke.

Boken hevder å skulle gi deg svar på alt du ønsker å vite om nordlyset. Og den er såvisst informativ. Gjennom fem kapitler blir vi bedre kjent med det magiske lyset som dukker opp hver vinter i nord. Boken ser på myter og forskning, på hvordan nordlyset oppstår og hvor og når det er størst sjanse for å se det.

Boken han selv hadde bruk for
Boken ble til på initiativ fra Broms, som lenge hadde ønsket seg en lettfattelig bok om nordlyset.

- Det jeg fant på markedet var enten bøker med masse flotte bilder, men nesten ingen informasjon, eller på den andre siden rene fysikkbøker, forteller han.

Etterhvert som han selv opparbeidet seg erfaring og kunnskap innen emnet, begynte tanken på å selv lage den boken han hadde ønsket å melde seg.

- Når min medforfatter, som er solfysiker, kontaktet meg angående bruk av noen av mine bilder i et foredrag så nevnte jeg prosjektet for ham og spurte om han var interessert i å lage noe sammen. Vi bestemte oss da for å kombinere våre fagfelt og erfaringer og skrive en heldekkende guide til nordlyset.

- Forberedelser, tålmodighet og tid
Boken er gjennomillustrert med Broms sine bilder og et eget kapittel er viet fotografering av nordlys, der han går gjennom alt fra utstyrsvalg til komposisjon. Til foto.no summerer han opp det viktigste.

- Skal jeg nevne kun ett tips som er spesielt viktig for å ta gode nordlys-bilder så er det som ved all annen fotografering: forberedelser, tålmodighet og mye investert tid ute i felt. På natten kan det også være utfordrende å finne en god komposisjon og det lønner seg ofte å sjekke gode lokaliteter på dagtid som man senere kan besøke om natten.

Etter flere år med nordlysfotografering, har Broms hatt mange opplevelser med det fascinerende lyset. Sitt beste nordlysminne tidfester han til 20. november 2012.

- Jeg var ute i en liten båt utenfor kysten av Troms i forbindelse med min jobb som marinbiolog, hvor jeg jobber med å kartlegge og studere knølhval i norske farvann med hjelp av foto-identifikasjon. Siden det ikke er så mange timers fotolys her i nord om vinteren så begynte det å bli mørkt allerede da vi var ganske langt ute på sjøen denne novemberdagen og da vi så nordlyset begynne sin dans over havet slo vi av motoren og lå og så på nordlyset helt alene langt ute i havgapet til lyden av blåst fra knølhval rundt båten - det var en helt uforglemmelig opplevelse.

Mer informasjon om boken: http://www.fpress.no/index.php?ID=Bok&counter=398
Fredrik Broms - Solstorm
Solstorm
Fredrik Broms
Fredrik Broms - Nordlysfotograf
Nordlysfotograf
Fredrik Broms
Fredrik Broms - Nordlys-landskap
Nordlys-landskap
Fredrik Broms

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Anke S.
Jeg har sett Nordlys i Noresund og var helt betatt,men å kunne se det natt etter natt i nordnorge vill jeg tro er breasttaking
3.4.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu