Forfall i verdensklasse

Det mener i alle fall kunstnerisk leder på Nordic Light Morten Krogvold.
Einar Sira er fotografen som ble personlig invitert av Morten Krogvold for å stille ut og holde foredrag på forrige ukes Nordic Light. På festivalen har rogalendingen vært aktuell med utstillingen "A sight for sore eyes". Tittelen er hentet fra en Tom Waits låt, en artist som har vært og er en stor inspirasjonskilde for Sira. Hovedmotivet i prosjektet er fugler. Døde fugler. Fotografert i sin egen hage.

- Ideen bak prosjektet er å studere forfall i forskjellige faser. Jeg vil vise hvordan fugler og andre objekter forfaller. Det er mange metaforer som kan legges i dette. Det kan være ens eget forfall, at alt forfaller og at vi bare har kort tid, forteller Sira til foto.no.

Prosjektet startet Sira for tre år siden. Men han var veldig nærme og gi det hele opp.

- Selv om jeg hadde veldig tro på dette når jeg startet, begynte jeg etter hvert å tvile. Så var jeg på en workshop med Krogvold i mai i fjor. Jeg viste bildene, Morten sa ingenting før han proklamerte at jeg skulle på Nordic Light.

For Sira har det vært veldig fasinerendes å fokusere på så få ting, gjennom så mange år. Det har vært både utfordrende og informativt. Han har eksperimentert mye med både naturlig og kunstig lys, og fotografert til alle døgnets tider.

- Prosjektet foregår for det meste i min egen lille hage midt i Sandnes sentrum. Det er vanvittig bra å ha prosjektet så nærmt. Jeg kan jobbe med det hele tiden.

Bildene ønsker Sira at skal være både fine og stygge. Det skal være noe Tom Waits over dem.

Skryt fikk han i alle fall nok av på festivalen. Morten Krogvold mener det er verdensklasse. Noen vil ha bildene på gallerivegger i New York. Andre tror dette er bilder som ikke står seg med tiden. Og selvfølgelig, ikke noe annet enn tiden vil vise.
Frank Hesjedal - Einar Sira
Einar Sira
Frank Hesjedal
Einar Sira -
Einar Sira

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
SveinM M.
Edit:
Siste setning skal være:
Nei, tror nok ikke det...(har ikke noe passende "mørkerom"), misforstå meg rett!

PS!
Finner ikke redigeringsmulighet for egne innlegg.......? (mulig jeg er blind).... :(
30.4.2013
SveinM M.
Even in the darkest moments!
Så disse bildene på utstillingen(NL). Først oppfattet jeg bildene altfor mørke(visuelt). Etter å ha vært innom noen andre utstillere, tok jeg en ny runde med disse bildene. Uttrykket kommer sterkere fram den andre gangen. Oppfattes ikke lenger så mørkt(visuelt), selv om budskapet er heller mørkt! Trigget iallefall nysgjerrigheten såpass, at jeg måtte innom en tredje gang! Uttrykket forsterket seg for hver gang, og når detaljene etterhvert oppfattes, så gir det mer "mening"! Du verden så facinerende!
Men ville jeg hatt noen av bildene på veggen? Nei, tror nok ikke det...(har ikke noe paaassende "nørkerom"), misforstå meg rett! :)
30.4.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu