En sjimpanses blikk på Moskva

Sjimpansen Mikki ble opplært til å bruke et kamera. Nå skal bildene under hammeren på Sotheby's - til en prislapp på en halv million.
En auksjon på Sotheby's i juni har en noe uvanlig serie bilder til salgs. Inkludert i auksjonen, der en rekke fotografier fra tidligere Sovjetunionen skal under hammeren, er nemlig en serie bilder fra Den røde plass i Moskva. Fotografert av sjimpansen Mikki.

Del av et kunstprosjekt
De noe uskarpe bildene ble tatt i 1998, da sjimpansen fra Moskva sirkus var 15 år gammel. Det var den russiske kunstnerduoen Vitaly Komar og Alexander Melamid som instruerte sjimpansen i å ta bilder, først med et Polaroid-kamera, så med et analogt speilreflekskamera og et eldre storformatkamera.

- De uskarpe bildene av Den røde plass tatt av Mikki presenterer et nytt perspektiv beslektet med eksperimentelt fotografi og referer til millioner av bilder tatt av turister hver dag, skriver auksjonshuset i katalogen.

Bildene ble tatt som en del av kunstprosjektet "Collaboration with Animals" som startet i 1978, der kunstnerne lærte forskjellige dyr å blant annet male og tegne. I forbindelse med prosjektet grunnla de også tre kunstskoler for elefanter i Thailand i 1997.

- Ved å spille på begreper om kunst og dens verdi, stilte kunstnerne spørsmål ved rollen til menneskerasen, og relevansen og eksklusiviteten til det kunstneriske talentet, skriver auksjonshuset i en pressemelding.

En halv million kroner
Serien som skal under hammeren har fått tittelen "Moscow through the eyes of Mikki" og består av bilder av Mikki med forskjellige kameraer, samt bilder han selv har tatt. Kunstverket ble presentert på Veneziabiennalen i 1999 som del av den russiske paviljongen. Og nå skal bildene altså under hammeren på Sotheby's, med en foreløpig prislapp på £50-70 000, eller rundt en halv million kroner.

Auksjonen finner sted på Sotheby's i London 5. juni, og består av over 800 fotografier tatt av kunstnere som arbeidet i tidligere Sovjetunionen. Bildene er tatt mellom 1959 og 2004. Inkludert i samlingen er også arbeider av Boris Mikhailov, Vladimir Kupryanov og Alexey Titarenko.

Voksende interesse for russisk fotografi
Dette er første gang en større auksjon av russisk og øst-europeisk fotografi finner sted, forteller Sotheby's, som mener dette "reflekterer en voksende internasjonal appetitt for slike arbeider."

- Denne unike samlingen kaster et fascinerende lys på de ekstraordinære og hittil lite kjente fotografiske kunstverkene produsert i Russland i løpet av andre halvdel av det tjuende århundre. De eksperimentelle snapshotene, som kombinerer dokumentasjon av dagliglivet med kunst er veldig forskjellige fra bildene av regionen som ble formidlet gjennom sovjetisk propaganda, sier kurator Suad Garayeva i en pressemelding.

Se flere bilder fra salget i katalogen.
Komar and Melamid/Sotheby's -
Komar and Melamid/Sotheby's
Komar and Melamid/Sotheby's -
Komar and Melamid/Sotheby's

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Malo P.
For noe postmoderne skitt.
25.5.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu