Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Yngve R.
Hei!
Dette var en annerledes og interessant kameratest, som jeg dessverre ikke har lest før nå. Jeg synes det er bra at du setter bildet i sentrum og at du legger vekt på hva som er vesentig ved et kamera, altså hva du som fotograf faktisk har bruk for når du fotograferer. I mange tester blir ekstremegenskaper trukket fram i altfor stor grad, og uvesentlighetene utløser gjerne høye poengsummer og karakterer. For å trekke en parallell til en annen bransje: Det er ikke sikkert at den bilen som er raskest fra 0 - 100 er den beste, kanskje den rett og slett er uegnet for de aller fleste. Bildene er virkelig fine også! Håper det er rom for et spørsmål i så henseende: Når man tar slike gatebilder som du har gjort her, kreves det da samtykke fra personene på bildene før man evt publiserer dem?
7.3.2015
Hans Tore H.
Hei Geir.
Kjempe flott artikkel,eg har eit sony a290 men kunne tenkt meg eit bedre kamera og de er eit hav av kamera,så eg spør hvilket kamera skule eg ha kjøpt meg ikkje tenk pris men kvalitet.
Hilsen Hans Tore.
7.2.2014
Hans Jørgen S.
Hei,
en flott og inspirerende artikkel som setter bildet i fokus. Mange fine bilder. Interessant å se at det snart 10 år gamle Canon 5D fremdeles er et meget kapabelt kamera, og at den viktigste komponenten i det hele er den som tar bildet, fotografen selv.

På nettet ligger det haugevis av tester av 6D for de som ønsker det, bare å google.

Det er klart det er forskjell på 5D fra 2005 og 6D fra 2013, det skulle bare mangle. Selv har jeg ervervet meg en 5D mk I som forfatteren refererer til her, og gleder meg til å utforske fullformatet.
6.2.2014
Knut M.
Bra artikkel :)
Sånn skal det være :o)
Jeg syns det er fint at det er bildene som taler først og fremst. Så mange bilder i en kamera-artikkel har jeg aldri sett, men så er det vel ikke så mange av de som lager artikler som er så like flinke til å ta bilder som deg heller.
( til Finn Eriksen, Du kan sette ISO skyhøyt i forhold det meste jeg har vært borti )
Takk :o)
3.2.2014
Finn E.
Bra artikkel! Kunne tenkt meg exiff info på bildene så en kunne se hvordan kameraet håndterte f.eks. høyere ISO etc.

Og du mener vel "ulempen" når du skriver "Bakdelen er først og fremst at GPS trekker merkbart med strøm slik at det går på bekostning av batteriets kapasitet." :-)
17.12.2013
asgeir w.
Super artikkel! Kjøpte dette kameraet for et par uker siden, mitt første fullformat, og må si det åpnet seg noen nye dører for min del. Har 1d3 fra før, så nå føler jeg at jeg har noe av det beste fra to verdener. Det er klart man blir litt bortskjemt med skuddtakt og autofokus på 1d-serien, men nå har ikke 6d havnet i mitt eie for å gjøre tingene 1d'n gjør og skal gjøre. Jeg er veldig veldig fornøyd med 6d, kanskje ekstra begeistret siden det er mitt første fullformat, men det har gitt meg nye fotografiske muligheter.
8.12.2013
Svein Magne S.
Hei Geir,
igjen tusen takk for ein kamergjennomgang som eg har hatt stor glede av å lesa, og som har ført meg litt tilbake til kamera med spegel (Canon EOS 100D), mest for å få brukt utstyr som ein likevel har liggjande..
Bilda som følgjer gjennomgangen står for meg som fotokunst innanfor mange sjangrar! Sette spesielt stor pris på bildet av færingen. Både komposisjon, lys og fargar er magisk i dette bildet. Enkelte andre av bilda dine i dette oppslaget formidlar eit nær "overjordisk" lys.
Las også gjennomgangen din av Lumix G5, der du brukte gammal fastoptikk via adapter. Eg har brukt Panasonic Lumix sidan systemet kom, og har no G6-modellen som blir brukt saman med gammal Canon FD-optikk, og det har vore veldig artig!
Nytt utstyr kjem sikkert på marknaden, og eg håper (som mange andre som les desse sidene) at du tar deg tid til å sjå på det!
4.12.2013
Geir B.
Heisann.

Her renner det inn med kommentarer, og ris og ros mottas med like åpne armer: Tusen takk ? :-)

Til Torstein:

Hvis du leitet deg frem til Skråblikkene på henholdsvis 5D mk II, D700, D3x og D3s så vil du finne ganske inngående analyser av filkvaliteten fra disse kameraene ? på pikselnivå. Jeg oppfordrer deg også til å leite opp artikkelen NULL SYV. Der har jeg tatt med har et hav av 100%-utsnitt fra en lang rekke kameraer på ulike ISO-verdier.

Jeg synes også du skal lese kapittelet "6D verssus 5D" en gang til. Der konkluderer jeg med at 6D er bedre enn 5*D på nesten alle områder. Men jeg mener samtidig at det går tydelig frem at selv om 5D mk I overgåes av både 5D mk II, 6D, D700 og D3s rent filteknisk, er 5D mk I likevel i stand til å levere bilder med et fotografisk innhold som gjør at det (i praksis) ikke står særlig tilbake i forhold til "this year´s model".

Jeg tror imidlertid at jeg har gjort mitt for å tydeliggjøre at filkvalitet antakelig er det (fotografisk sett) minst interessante ved nye kameraer - når alt kommer til alt. I Pentax K-30-skråblikket redgjør jeg derfor for hvorfor jeg har kuttet ut kapittelet "Filkvalitet" og har erstattet det med "Fotografiske muligheter". Dette er grunnen til at det er sparsomt med 100%-utsnitt i Skråblikkene ? :-)

mvh
Geir

11.11.2013
Torstein H.
Fint skråblikk, men synes nok kanskje at bildene henger lite sammen med teksten. F. eks. påstander som "Selv om 5D mk II (som kom omtrent samtidig med D700) kunne skrues til de samme svimlende ISO-verdiene som både D3 og D700, var likevel ikke filene like myke og medgjørlige i fremkallingsprosessen etter hvert som følsomheten ble skudd i været," hadde det vært fint å i\understreke med et eksempler.
11.11.2013
SveinM M.
Nok et flott skråblikk! Det er helt tydelig at du satte pris på bekjentskapet.(Bildene taler for seg om at du fant "godfølelsen/fotogleden")...
Hendigheten og batterikapasiteten bekreftes som store pre, noe som ikke overrasker meg. :)

PS!
Skulle vært artig å etterhvert få høre om et ev. framtidig samkvem med en Nikon Df, om ikke så brått! ;)
6.11.2013
Erik E.
Takk for et flott skråblikk (igjen)! Både tekst og bilder gir meg mye glede!

Erik.
6.11.2013
Frank Daniel B.
Takk Geir! veldig bra skrevet! Og for noen flotte bilder!! Ble også spesielt tiltrukket av blikkene i bildet med parene og jenta. Flott artikkel!!
Mvh Frank
6.11.2013
olav v.
Hei
Enda en gang en fulltreffer, både verbalt og bildemessig, fra Geir Brekke.
jeg fortsetter å lese dine kommentarer med glede og stort utbytte!

hilsen olav vikse
6.11.2013
Geir B.
Hei Bjørn Willy.

Kjekt at du responderer på bildene, jeg liker også veldig godt akkurat det ? :-)

Ellers har jeg mottatt en tilbakemelding "bak kulissene" som synes jeg har tatt med for mange bilder denne gangen, at bildene er for like og at teksten fragmenteres for mye. Dette er relevante poenger, og jeg har derfor tatt ut noen bilder i alle kapitlene.

mvh
Geir

5.11.2013
Bjørn Willy H L.
Det nederste bildet på "i bruk" -siden... Kanonbra :) Jeg ser to karer som responderer på damen i forkant, og uttrykket på damen til venstre tilsier at hun misliker denne responsen. Om det er det som egentlig skjer aner jeg ikke, men det ser sånn ut!

Ellers takk for nok et flott skråblikk!
5.11.2013
Geir B.
Tomas: Takk for generøs kommentar, sammen med 6D sto det (igjen) klart for meg at det faktisk er bildene som er det (aller) viktigste når man fotograferer ? :-)

Helge: Takk for hyggelig kommentar, kjekt at den subjektive formen faller i smak. Dermed har du ganske sikkert fått med deg at jeg skriver følgende i artikkelen "Som fotografer arbeider vi i spenningsfeltet mellom det målbare og det udefinerbare. Det målbare representeres ved forhold som handler om korning, dybdeskarphet, detaljering og fargemetning. Det udefinerbare handler om komposisjon, narrativt innhold og et visuelt uttrykksbehov."

Jeg skriver også: "Å søke ny erfaring handler om å gå utover oss selv, noe som først og fremst skjer ved at vi tilegner oss ny kunnskap og lærer oss nye ferdigheter. Å utforske nye muligheter handler om å gå inn i oss selv, noe som først og fremst skjer ved at vi oppdager og avdekker egne estetiske og etiske preferanser. " og "Gjennom streng arbeidsdisiplin, men også gjennom stor kreativ frihet kan vi selv skape vår egen uttrykksform. "

Dermed forstår du forhåpentligvis at det ikke bare er teksten som jeg ønsker skal ha et subjektivt tilsnitt, jeg håper også at bildene oppfattes som subjektive uttrykk for mine fotografiske vurderinger og valg.

Arbeidsflyten min er enkel: Jeg fremkaller bildene i Lightroom, og etter hvert som jeg plukker ut bilder til artikkelen forsøker jeg å gruppere dem tematisk. Men i det siste har jeg også forsøkt å ha ulike tilnærming rent fremkallingsteknisk for de ulike temaene - for meg er det nemlig ingenting som heter "ubehandlet orginalfil". En hver fremkalling representerer både en teknisk og en narrativt mulighet, denne gangen har en viss "desaturering" (redusering av fargeintensitet) vært mantra for mange av bildene.

Enkelte av bildene er også innom Photoshop for mer selektive justeringer, og jeg tillater meg både å justere, rette opp, flytte og fjerne enkelte elementer hvis jeg synes det gavner bildets komposisjon. Dessuten bruker jeg Dodge og Burn (en tradisjonell teknikk jeg har med meg fra mørkerommet) selektivt og forsiktig for å forsterke eller svekke enkelte partier. Jeg håper derfor at de fleste bildene i Skråblikk-artiklene fremstår som ferdige fotografier, "ubehandlede orginalfiler" overlater jeg til andre å drive med ? :-)

Vedr. HDR: Allerede da jeg begynte å bruke 5D mk I fikk jeg spørsmål om jeg brukte HDR, men det hverken er en teknikk eller representerer en estetikk som jeg tiltrekkes av. Tvert i mot så er det den formidable filkvaliteten både fra 5D og 6D som gjør at det er mulig både å hente ut detaljer i høylysene og å få frem tekstur etc. i skyggene fra ett og samme opptak. Alle bildene har derfor (ulikt et HDR-bilde) en hel og fullverdig tonekurve, selv om toneforløpet er påvirket og justert i Lightroom.

mvh
Geir
3.11.2013
Helge .
Hei Geir.
Flott gjennomgang av et kapabelt kamera. At innholdet har en subjektiv form svekker ikke for min del innholdet, jeg personlig føler den formen er lettere å forholde seg til.
Men jeg har et spørsmål, det ser ut til at en stor del av bildene er tonemappet i et HDR-program (eller lignende) ville det ikke i et skråblikk være bedre å vise de orginale filene mest mulig ubehandlet?

Mvh
Helge
3.11.2013
Tomas W.
Takk for nok en oppklarende og avklarende artikkel Geir! Inspirerende som vanlig og denne gangen med bilder som overgår det jeg noensinne har sett fra deg tidligere!!

Konklusjonen for egen del blir nok allikevel at jeg ikke gir slipp på min D700 til fordel for 6D...


mvh Tomas
2.11.2013
Geir B.
Takk for nye, inspirerende kommentarer.

David: Det er utrolig kjekt å høre at du liker både teksten og bildene. 6D er et svært inspirerende kamera - på mange ulike nivåer ... :-)

Kenneth: At du fremhever det tekstmessige grepet i Skråblikkene liker jeg svært godt. Noe av tanken er at det jeg skriver nærmest skal leve sitt eget liv og gjerne være litt løsrevet fra bildene. At du også liker bildene er selvsagt ekstra oppmuntrende :-)

mvh
Geir
2.11.2013
kenneth k.
Hei Geir, og takk for et fantastsik skrå blikk.

Jeg har fulgt dinse skråblikk en del år nå, og leset de alle sammen.

Du har en formidlings evne som gjør at det er spennende og ikke minst lærerikt å lese om utstyr som i utgangspunget ikke intereserer meg, og det sier en del, for jeg er nemmelig ikke spesseli glad i å lese.

Ofte tar jeg meg et glass Barolo når jeg skal lese dine anmeldelse, og da snakker vi kose stund.
Denne gangen synse jeg bildene er av en spessielt høy klasse, det er mange av de som kvalifiserer til vegg mat.

Så tusen takk.

Kenneth
2.11.2013
David O.
Excellent reading Geir...the perfection of your shots makes me miss my 85f1.2L (not to mention the lack of talent i possess....)

impressive work on many levels
1.11.2013
Geir B.
Takk for inspirerende kommentarer, veldig kjekt å få respons på bildene - det er jo (tross alt) det foto handler om ? :-)

For meg ble bruken av 6D som å komme hjem - men ikke først og fremst fordi filkvaliteten er så god som den er, men fordi jeg stortrives med den fine søkeren. Dette kameraet ga meg rett og slett et realt og inspirerende spark på den fotografiske skinnleggen !!!

mvh
Geir
1.11.2013
Bendik B.
Kjempe flott test! Har siklet på 6D en stund, og fikk enda mer lyst å kjøpe den nå :)

Veldig flotte bilder også! Har alltid savnet masse bilder på kameratester, her var masse eyecandy!
1.11.2013
Erland F.
ikke mins inspirerende bilder fra Geirs øye, mer av dette,Geirsartikler r en berikelse for foto.no
1.11.2013
Erland F.
som vanlig ghyggelig lesninng med en god tilnærming, og kke ,indt inspirerende bilder fra Geir
meGeirs artikler er en berikelse for foto.no
1.11.2013
Jan Helge T.
Takk for artig og reflektert artikkel. Først og fremst er jeg veldig imponert over alle de gode bildene du tar. Det krever fotografisk innsikt, estetisk blikk og forståelse, men ikke minst mot! Betraktningene dine liker jeg alltid å lese, fordi de ikke gir seg ut for å være noe annet enn det de er: vel begrunnede personlige synsinger omkring temaet - fra en som vet hva han snakker om. :-)
1.11.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu