Jakter stjerner

Nyvalgt nestleder i Pressefotografenes Klubb, Paul Sigve Amundsen, er programansvarlig for DOK-festivalen 2014. I Perpignan er han stjernespeider.
Under bildefestivalen i Perpignan har Amundsen noen hektiske døgn; utstillinger og møter med fotografer skal gi programledelsen og samarbeidspartnere av festivalen impulser, inspirasjon og idéer til retning, tema og innhold for neste års DOK-festival.

Det var tidligere leder i PK Terje Bringedal som tok initiativ til å arrangere de første festivalene, i samarbeid med Norsk Journalistlag, og med støtte fra Fritt Ord og kommersielle sponsorer. Festivalen var en udiskutabel publikumssuksess fra første stund. De første årene gikk festivalen av stabelen i Oslo, med både nasjonale og internasjonale stjernenavn på plakaten som bidro til å sette Oslo på kartet som fotofestivalarena, både hjemme og ute.

I år ble festivalen arrangert på det nye litteraturhuset i Fredrikstad, for første gang i regi av et delvis nytt PK-styre, ny programkomité og med noen nye samarbeidspartnere. Nå satser den nye festivalledelsen på å styrke og videreføre dokumentfestivalens suksess med den nye basen utenfor hovedstaden.

- Det er flere grunner til at vi har lyst til å fortsatt teste ut Fredrikstad som arena for dette, forklarer Paul Sigve Amundsen. – Det er mange faktorer som nå gjør det naturlig å legge festivalen dit. Det nye litteraturhuset i byen er helt optimalt for vår festival, og gir en helt unik ramme for et slikt arrangement. Institutt for Journalistikk har nye lokaler i huset, og dermed har fotojournalistikken allerede en naturlig plass der. - Vi vil styrke DOK-festivalen som en møteplass som skal engasjere og aktivere deltakere, hvor vi setter dokumentarfoto i fokus på flere ulike måter, døgnet rundt.

Paul Sigve forteller mer om hvordan festivalledelsen skal lykkes med å bygge opp festivalen i Fredrikstad. – Vi vil videreføre det beste av DOK-festivalen i det tidligere formatet, og bringe inn nye elementer som vi tror vil utvikle og styrke dette som en inkluderende og inspirerende møteplass, ikke bare for fotografer, men for alle som er interessert i fotografi og i å se bilder.

- Det har vært mange gode og sterke opplevelser på de foregående dokumentfestivalene i Oslo, og det skal det fortsatt bli. I Oslo forsvant vi litt i den store byen – i Fredrikstad spiller vi på lag med lokale krefter, og har som ambisjon at festivalen skal ta større plass i byrommet, være mer synlig for lokalbefolkningen og nå ut til et mangfold av publikummere. Viderutviklingen av arrangementet skal ikke bare være et tilbud for spesielt interesserte eller en intern, lukket sak, men favne bredt.

Enkelte har vært skeptiske til å flytte begivenheten ut av hovedstaden til distriktet. Amundsen mener at Visa Pour L´ Image i så måte er en fin referanse å vise til:

- Mange mente at festivalen i Perpignan umulig kunne trekke folk, så avsides som den ble lagt. Den gangen, i 1989, var det ethundreogtjuetre betalende deltakere – i år er det tre tusen. Fredrikstad ligger en drøy time fra Oslo. Å lykkes med å trekke folk til en slik festival handler mer om å finne et format og et innhold som kan appellere til et bredt publikum, og mindre om at den må ligge i Oslo.

Programansvarlig for DOK-festivalen, som har flere fra PK med seg i programkomitéen hjemme, understreker at en viktig ambisjon for festivalen i dag er at den skal få fotojournalistikken ut til publikum slik at folk kan se verdien av den. – Hvis vi ønsker at bilder som forteller historier fra virkeligheten skal være kilder til ny innsikt og kunnskap ute blant folk, så må vi gjøre det mulig for utenforstående å skjønne hva vi holder på med. – Vi har satt oss som mål å nå ut til folk og vise at fotodokumentaren kan åpne for nye perspektiver, nye tilnærminger, og å gi en forståelse av hva som foregår blant fotojournalister i dag.

Han viser til den store andelen besøkende til den franske festivalen som ikke er fotografer, men vanlige turister og lokalt publikum. – Her går vanlige folk og ser utstillinger dagen lang, hører fotografer fortelle om prosjektene sine, deltar i debatter og kjøper fotobøker. En slik møteplass vil vi gjerne at vår festival hjemme også skal bli. Amundsen legger til at det satses på et dagprogram med seminarer og debatter som har en tydelig faglig profil, samt faglige workshops, og et variert kveldsprogram med bildepresentasjoner slik vi kjenner det fra festivalens tidligere år. - Vi planlegger også utevisninger i Fredrikstad, åpent for alle slik som på torget i Perpignan under Visa Pour L´Image.

Portfolievisning er også et tilbud som programledelsen jobber med å kunne tilby. - I tillegg ønsker vi å få til utstillinger og bildevisninger av et bredt og variert format i hele Fredrikstad by, sier Paul Sigve, og fortsetter: - Vi er også så heldige å nå ha eksterne samarbeidspartnere med tilknytning til Fredrikstad som tar ansvaret for å legge til rette for alt det som skal skje utenfor selve huset, relatert til festivalen. Det betyr at vi i PK og i festivalledelsen kan fokusere på det faglige programmet og innholdet på festivalen.

PKs nye nestleder, som selv har vunnet priser i Årets Bilde, røper på oppfordring at den årlige konkurransen og prisutdelingen i forbindelse med Årets Bilde ikke blir en del av DOK-festivalens program, slik den har vært det en tid de siste årene. – Vi kommer til å arrangere Årets Bilde som et selvstendig arrangement, og fokusere på utvikle det som et eget konsept som ikke er lagt under festivalen.

På spørsmål om han kan røpe noen av neste års programtopper, smiler PKs Paul Sigve Amundsen hemmelighetsfullt. – Jeg vil foreløpig ikke gå ut med noen navn nå, men jeg kan si at vi allerede har svært god dialog med et stort navn som vi lenge har hatt på ønskelista, og som jeg personlig tror vil trekke et bredt publikum.

Festivalen er planlagt å gå av stabelen 22-24 mai 2014. Du finner mer og fortløpende info om arrangementet på PK sine nettsider.

Foto.no vil også komme med nyheter om festivalen når programmet offentliggjøres.
Maria Lundberg - Nestleder i Pressefotografenes Klubb og programansvarlig for DOK-festivalen 2014, Paul Sigve Amundsen.
Nestleder i Pressefotografenes Klubb og programansvarlig for DOK-festivalen 2014, Paul Sigve Amundsen.
Maria Lundberg
Her fotografert på legendariske La Poste, stamstedet for festivalfotografene i Perpignan.
Maria Lundberg -
Maria Lundberg
DOK-festivalen har som ambisjon å tilby utevisninger for pulikum, slik som det gjøres under fotofestivalen i Perpignan, Frankrike. På det åpne bytorget samles hundrevis av mennesker til gratis bildevisning på storskjerm hver eneste kveld under festivalen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu