Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

This must be the place

Pieter Hugo har fotografert marginaliserte og underrepresenterte i Afrika
Når sørafrikaneren Pieter Hugo presenteres på Fotografiska i Stockholm, er det en prisbelønt fotograf man kan stifte bekjentskap med. En fotograf som gjennom en rekke prosjekter har fotografert og portrettert de som er underrepresentert og marginalisert. Det er albinoer, blinde, krigsrammede i Rwanda, personer rammet av HIV og AIDS, gateartister med hyener og filmindustri i Nollywood.

- I bunn og grunn er det menneskers natur som interesserer Pieter Hugo. Han setter ofte fokus på ulike problemer eller fenomener som reiser spørsmål om tilhørighet og eksotisme. Ofte fungerer fotografiene til Hugo som speil der vi tvinges til å sette spørsmål ved hvordan vi opplever fotografiene hans, uttaler Min-Jung Jonsson, utstillingsansvarlig på Fotografiska.

Tilhørighet er sentralt i en rekke av Hugos prosjekter.

- Sør-Afrika er mitt hjemland, jeg er afrikansk og føler meg som en afrikaner. Men om du spør noen i Sør-Afrika vil du garantert få et negativt svar. Jeg passer ikke inn i den sørafrikanske topografien og det er en av grunnene til at jeg ble fotograf, forklarer Hugo i en pressemelding fra Fotografiska.

Pieter Hugo er vokst opp i et land preget av apartheid. Selv har han betegnet seg som en ”politisk fotograf med liten p”. Med sitt Hasselblad har han valgt å fokusere på de situasjoner og personer som samfunnet har valgt å lukke øynene for. I en dokumentarisk tradisjon er det mennesker og hendelser som avbildes.

- De som Hugo portretterer ser ofte rett inn i kamera, som for å hevde sin menneskelighet. Barna som arbeider på deponiet i Accra med å sortere den vestlige verdens elektroniske skrot blotter seg og spørsmål om våre vaner og vårt konsum reises som vi må finne svar på. I første omgang vil Hugo vise menneskene han portretterer. Samtidig lar han oss se bak det ytre slik at vi kan ”gruble” i en større kontekst, forteller Jonsson til foto.no.

Utstillingen ’This Must Be the Place’ består av 112 fotografier fra flere av Pieter Hugos viktigste arbeider.

- Det er en utstilling som med sin bredde oppsummerer Hugos kunstneriske virke og engasjement i sin samtid, skriver Fotografiska i pressemeldingen.

Utstillingen henger til og med 1. desember.
© Pieter Hugo -
© Pieter Hugo
© Pieter Hugo -
© Pieter Hugo

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Anthoni R.
Flott!
9.10.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu