Råtten luksus

- Mat er luksus, mener Klaus Pichler. Men en tredjedel av den går rett i søpla. Det er utgangspunktet for fotoprosjektet "One Third".
Maten er vakkert dandert på dekorerte fat, delikat lyssatt og med helsvart bakgrunn. Men når man kikker etter, så er det noe som ikke stemmer. For maten i bildene til Klaus Pichler er råtten.

- I ni måneder levde jeg side om side med råtnende mat, forteller Pichler til foto.no.

Det var en rapport fra FNs Food and Agriculture Organization (FAO) om matkastevaner verden over som inspirerte prosjektet "One Third", som vises i disse dager i Oslo i regi utstillingskonseptet The Apartment. I rapporten kommer det frem at vi kaster en tredjedel av all mat som produseres, i varierende deler av matkjeden. I industrialiserte land er det i de siste delene av matkjeden, i supermarkedene og folks hjem, det største svinnet forekommer.

Ville skape en reaksjon
Serien "One Third" er ment som en måte å skape en forbindelse mellom individuell kasting av mat og den globale matproduksjonen. Den østerrikske fotografen ville lage en serie som var vakker ved første øyekast, men som deretter skapte en reaksjon når betrakteren innser hva motivet faktisk er.

- Jeg har tatt tak i estetikken til reklamefotografi, spesielt reklamer for luksusgjenstander, slik som diamanter og smykker som ofte fotograferes på denne måten. Fordi for meg er mat luksus. Det er nødvendig for å overleve, men alle har allikevel ikke tilgang til det.

Pichler gikk til innkjøp av matvarer som frukt, grønnsaker, kjøtt og halvfabrikata. Maten ble oppbevart i esker på badet. Med jevne mellomrom tok han bilder av maten etterhvert som den råtnet, bilder han deretter sendte til eksperter for å fastslå om den utgjorde en helserisiko. Når maten skulle fotograferes, iførte han seg full kroppsbeskyttelse.

- Jeg ville jo ikke at dette prosjektet skulle bli mitt siste, ler han og forteller at han har tatt i bruk enkelte reklametriks når han har fotografert.

- Jeg har brukt kjøttkroker med usynlig tråd for å holde ting oppe, og døde sommerfugler og andre rekvisitter i bildene. Men med unntak av noen få tilfeller, har ikke bildene blitt manipulert i etterkant.

Har startet diskusjoner
Sammen med bildene presenteres også matens bakgrunn. Hvor den er produsert, når den er i sesong og hvor langt og hvordan den har reist for å komme til bestemmelsesstedet, er blant detaljene vi blir opplyst om. Totalt har maten i de 90 bildene i prosjektet reist 255 281 km og sluppet ut 42,6 kg Co2.

At han selv har bidratt til matkastestatistikken ved å utføre prosjektet, har han fått mange reaksjoner på. Men for Pichler var det et poeng å provosere.

- Jeg opplever at bildene setter i gang diskusjoner. De blir ofte presentert i miljø- og livsstilsmedier og fører til diskusjoner om forbrukervaner. For matkasting er et lite symptom på et mye større problem. Og det er ikke bare et miljøproblem, men også et kulturelt problem, mener Pichler.

Serien har fått mye oppmerksomhet det siste året og er blant annet nominert til årets utgave av den prestisjetunge fotoprisen Prix Pictet, en pris med bærekraft i fokus, der årets tema er ”Consumption”.

Utstillingen ”One Third” utgjør sjette utgave av utstillingskonseptet The Apartment, og henger i 3. etasje på hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo frem til 14. oktober. Åpent for publikum hver dag kl. 18-20.

Se flere bilder på fotografens hjemmeside
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Klaus Pichler foran ett av bidlene som vises i utstillingen One Third.
Klaus Pichler - Melon
Melon
Klaus Pichler
Place of production: Pilar de la Horadada, Alicante, Spain Cultivation method: Outdoor plantantion * Time of harvest: June - August Transporting distance: 2.442 km * Means of transportation: Truck Carbon footprint (total) per kg: 0,54 kg * Water requirement (total) per kg: 1490 l Price: 0,99 € / kg
Klaus Pichler - Strawberries
Strawberries
Klaus Pichler
Place of production: San Giovanni Lupatoto, Verona, Italy Cultivation method: Foil green house * Time of harvest: June - October Transporting distance: 741 km * Means of transportation: Truck Carbon footprint (total) per kg: 0,35 kg * Water requirement (total) per kg: 348 l Price: 7,96 € / kg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu