Gullvinnere på veggene

I 20 år har Arnfinn Johnsen fotografert norske OL-vinnere. Nå samles de 101 portrettene i en utstilling på Rådhusgalleriet i Oslo og i bokform.
Torsdag denne uken åpner utstillingen Gull på Rådhusgalleriet i Oslo, der Arnfinn Johnsens portretter av 101 norske OL-vinnere skal stilles ut.

- Det er fryktelig spennende. Det blir en stor utstilling som det ligger et voldsomt arbeid bak, forteller Johnsen til foto.no.

I ett år har han på nytt gått gjennom flere tusen negativer og en rekke digitale filer tatt i løpet av de siste 20 årene. Han har retusjert, printet og rammet inn. Resultatet har blitt en utstilling med totalt 101 portretter, hvorav ti som aldri tidligere har vært vist.

Under gjennomgangen fikk han nemlig et nytt syn på flere av bildene.

- Jeg har gjort opplagte feilvalg tidligere, og har byttet ut ti av bildene, forteller han.

Det opprinnelige utvalget er i dag fast utstilt på Norges Olympiske Museum på Lillehammer og Vikingskipet på Hamar, men også her vil bildene bli byttet ut etterhvert.

Store forandringer
De nære, rene svart/hvitt-portrettene der fokuset ligger på mennesket bak medaljen, har blitt den prisbelønte fotografens mest kjente prosjekt. Arbeidet med prosjektet startet i 1992, i forkant av OL på Lillehammer. I løpet av et halvt år reiste Johnsen landet rundt og fotograferte 60 olympiske gullmedaljevinnere. Siden har han fortsatt. Men mye er annerledes i dag.

- Det har forandret seg voldsomt. Jeg husker godt det å komme til de gamle mesterne som ikke er aktive lenger, å sitte der i stua i tre timer på kaffe og kake og få hele livshistorien fortalt.

Etter OL på Lillehammer ble det vanskeligere. I dag er det nesten umulig. Johnsen forteller at han brukte seks måneder på å få til en avtale med Petter Northug, og måtte kjøre 900km for å få tatt bildet.

- Mediepresset i dag er helt enormt. I tillegg får du ikke god tid med dem, men er heldig hvis du får en halvtime.

- Prosjektet fortsetter
Samtidig med åpningen av utstillingen, lanseres også boken ved samme navn. Her presenteres de fotografiske portrettene av vinnerne, sammen med tekstlige portretter skrevet av forfatter og tidligere sportsjournalist Åge Dalby.

Men det at bildene nå samles i bokform, betyr imidlertid ikke slutten på prosjektet.

- Prosjektet fortsetter. Blir det vinnere i Sotsji, så reiser Johnsen ut igjen!

Utstillingen Gull åpner på Rådhusgalleriet i Oslo torsdag 26. september kl. 15, og flere OL-vinnere vil være tilstede på åpningen. Utstillingen henger frem til 10. oktober.
Arnfinn Johnsen - Charles Mathiesen
Charles Mathiesen
Arnfinn Johnsen
Arnfinn Johnsen - Erik Verås Larsen
Erik Verås Larsen
Arnfinn Johnsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu