Wildlife Photographer of the Year 2013

Essence of elephants
Essence of elephants
Greg du Toit/ Wildlife Photographer of the Year 2013


Dette elefantbildet har blitt kåret til verdens beste naturbilde i konkurransen Wildlife Photographer of the Year 2013. Pål Hermansen fikk en førsteplass.

Sør Afrikanske Greg du Toit ble i går kveld kåret til årets naturfotograf i konkurransen Wildlife Photographer of the Year 2013. Prisen fikk han for bildet "Essence of elephants", som viser en flokk afrikanske elefanter. Bildet ble tatt ved et vannhull i viltreservatet Northern Tuli i Botswana og er et resultat av en ti år lang jakt på det perfekte bildet av elefanter.

Bildet ble tatt etter soloppgang ved bruk av et polariseringsfilter og en kald hvitbalanse.

- Mitt mål var å kaste all forsiktighet, å forlate alle konvensjonelle fotografiske rutiner og forsøke å fange et unikt elefantportrett. Dette bildet antyder den spesielle energien jeg føler når jeg er med elefantene, forteller du Toit i en pressemelding.

- Gregs bilde frakter oss umiddelbart til de afrikanske sletter. Dette bildet skilte seg ut både for sin tekniske dyktighet og det unike øyebliket det fanger - dette er et bilde du tar en gang i livet, uttaler juryleder Jim Brandenburg.

Årets unge naturfotograf
Mother's little headful
Mother's little headful
Udayan Rao Pawar/ Wildlife Photographer of the Year 2013


14 år gamle Udayan Rao Pawar fra India ble kåret til årets unge naturfotograf med bildet Mother's little headful. Bildet viser en krokodillemor av den utrydningstruede arten gangesgavial, med en gruppe krokodillebarn på hodet. Bildet er tatt i nærheten av Chambal-elva i Madhya Pradesh rundt soloppgang.

Førsteplass til Pål Hermansen
Pål Hermansen fikk en førsteplass i kategorien Urban Wildlife med bildet "Life after rust". Bildet er hentet fra serien "Car Cemetery - A Wildlife Reserve“, som han fikk Fritz Pölking-prisen for tidligere i høst.

Norske Sander Lødøen fikk en andreplass i kategorien Young Wildlife Photographer of the Year, 11-14 år med bildet "Catch of the day".

43 000 innsendte bilder
Årets utgave av konkurransen, som er blant verdens mest prestisjetunge i sitt slag, trakk nærmere 43 000 innsendte bilder fra fotografer i 96 land. 100 av de innsendte bildene skal vises på en utstilling som åpner på Natural History Museum i London 18. oktober. Wildlife Photographer of the Year arrangeres av Natural History Museum i samarbeid med BBC Worldwide.

Se flere vinnerbilder under

The water bear
The water bear
Paul Souders/ Wildlife Photographer of the Year 2013
WINNER: Animals in Their Environment

Sticky situation
Sticky situation
Isak Pretorius/ Wildlife Photographer of the Year 2013
WINNER: Behaviour: Birds

The spat
The spat
Joe McDonald/ Wildlife Photographer of the Year 2013
WINNER: Behaviour: Mammals

Dive buddy
Dive buddy
Luis Javier Sandoval/ Wildlife Photographer of the Year 2013
WINNER: Behaviour: Cold-blooded Animal

Snow moment
Snow moment
Jasper Doest/ Wildlife Photographer of the Year 2013
WINNER: Creative Visions

The cauldron
The cauldron
Sergey Gorshkov/ Wildlife Photogrpaher of the Year 2013
WINNER: Wildscapes
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Rebecca K.
Elefantbildet er et kjærkomment friskt pust inn i en naturfotoverden som preges av ensformig kjedsommelighet og teknisk perfeksjonisme. Fotografi er langt mer enn å ha kontroll på blender og lukker folkens!
3.11.2013
Truls Bastian H.
Om en ser på alle vinnerne som er avbildet på Foto.no, og ikke bare Elefantbildet så kan en se en rød tråd" i hva slags bilder som har vunnet. Det er tydeligvis teknisk høy kreativ orginalitet og kunstnerisk nytenkning som er verdsatt av juryen. Jeg savner her de mere klassiske dyrebildene i noen av bidragene. Men dette er en vurdering som jeg antyder etter å ha kun sett noen av førsteplassene, og ikke alle tre vinnerne i alle klassene.
Slik bildene nå fremstår virker det mere som høstutstillingen på Kunstnernes hus, enn hva en normalt ser av dyrebilder. Det er ingenting å si på kvaliteten, men dette ble en nesten litt ensformig vinnermasse i farger og efekter.
27.10.2013
Kjell V.
"Ti års lang jakt på det perfekte elefantbildet" ?
Synes alle de andre bildene er bedre enn dette, unntatt kanskje bildet av skilpadden.
Jeg forstår ikke skyggen på himmelen bak elefanten. Heller ikke at bevegelsesuskarpheten fra føttene gjør balgrunnen lysere. Det er også en lysere kontur rundt "skyggen" på himmelen bak.

Synes også det er noe rart med isbjørnbildet, den lille skyggen under det lille neset på isflaket rett til venstre for isbjørnens hode er alt for mørk/svart i forhold til de andre skyggene som er mørkere blå. Syns det er noe rart med proporsjonene isbjørn / isflaket, men det er kanskje det at bjørnen er under vannet som gjør det.

:-) Dristig å kommentere bilder som er kåret til verdens beste.
26.10.2013
Erik H.
Vinnerbildet er langt fra søppel! Men jeg også finner det for uryddig og utflytende til å være et toppbilde. Vulkanbildet er strålende!
21.10.2013
SveinM M.
Elefantbildet og et av de andre er de minst bra av alle de framviste. Flere bilder som går vinnerbildet en "høg gang"! Det er ihvertfall min mening...., og den kan ingen ta fra meg.... ! :)
21.10.2013
Svein V.
Vinnerbildet har vel fanga ein spesiell situasjon, men fotografisk er det vel middels? Isbjørnbildet derimot er fantastisk! Og vulkanbildet!
21.10.2013
Marius Rimstad B.
Er helt uenig Adrian! Elefant bildet er helt fantastisk, både når det gjelder komposisjon, farger, liv og følelse! Det viser også etter min mening fotografens kvalitet, siden han valgte å knipse når han gjorde. Jeg synes her han har tilbrakt et flott kunstnerisk friskt pust inn i naturfotosjangeren, som ofte kan grense mot å bli litt ensformig i uttrykket.
21.10.2013
Adrian H.
Unnskyld meg altså, men er det andre enn meg som også mener at vinnerbildet av elefantene er komplett søppel i forhold til de andre kandidatene?
18.10.2013
Trygve J.
Fantastisk det bildet av isbjørnen.Vedder på at han ble redd hvis han stod oppe på isflaket;)
17.10.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu