Abstrakt natur ga førsteplass

Lars Andreas Dybvik fikk en førsteplass i konkurransen GDT European Wildlife Photographer of the Year 2013.
For andre år på rad ble Lars Andreas Dybvik tildelt en førsteplass i konkurransen GDT European Wildlife Photographer of the Year. Prisen fikk han for bildet The Dance, som gikk til topps i kategorien Nature's Studio.

Bildet ble tatt på besøk hos en fotografvenn, da de jobbet i nærheten av en elv som rant stille. I elven var refleksjoner av trærne som befant seg rundt vannet godt synlige.

- Jeg begynte å jobbe med tanken om at jeg kunne fotografere refleksjonene, og så snu dem på hodet. Det ville sette de opp-ned refleksjonene "rett vei" igjen slik at trærne vokste oppover i bildet mitt, forteller Dybvik til foto.no.

Han ville lage en blanding av den virkelige verden og en fantasiverden, og ble oppmerksom på figuren som vises til venstre i bildet.

- Så var det en jevn strøm av isbiter som kom drivende forbi i strømmen. Egentlig forsøkte jeg å time mitt opptak slik at jeg ikke fikk med noen av disse. Men en av dem havnet akkurat på rett sted til å lage illusjonen av et øye i min figur.

- For ikke å være for beskjeden, må jeg si at jeg er litt stolt av dette bildet. Det får annerkjennelse både i naturfotokretser, og er inne hos et kunstgalleri. To arenaer for bilder som har liten tradisjon for å verdsette samme visuelle uttrykk!

Førsteplass to år på rad
I fjorårets utgave av konkurransen fikk Dybvik en førsteplass i landskapskategorien. Han beskriver det å få en førsteplass i konkurransen to år på rad som et eventyr og mener de andre vinnerbildene holder god kvalitet.

- Alle kategoriene er fulle av førsteklasses naturfoto. Noe som er bra for både denne konkuransen, og naturfotografiet som sjanger, sier han og legger til at han ikke er den første som har vunnet akkurat disse to kategoriene to år etter hverandre.

- Det snedige oppi alt dette er at Knut Sverre Horn i Finnmark gjorde akkurat det samme, i akkurat samme kategorier, de to foregående årene.

Også Pål Hermansen og Erlend Haarberg fikk priser i konkurransen. Hermansen fikk en "Highly commended" i kategorien Birds, mens Haarberg fikk en "Highly commended" i kategorien Mammals.

Undervannsbilde til topps
Britiske Dr. Alexander Mustard tok med seg hovedprisen for undervannsbildet Night Moves. Bildet viser sporene etter noen fisker som jakter over et korallrev. Bildet ble tatt under dykking på natten.

- Jeg slet med fotograferingen. Til slutt bestemte jeg meg for å eksperimentere med lang lukkertid, ved å bruke et undervanns videolys til å lyse opp sporene etter fiskene idet de dykket ned til revet for å spise, forteller Mustard i en pressemelding.

Mustard er fotograf, skribent og marinbiolog. Han har gitt ut en rekke bøker og skrevet flere artikler om sine spesielle undervannsfotograferingsteknikker for internasjonale magasiner.

Dette er første gang et undervannsbilde har blitt tildelt hovedprisen.

Mange norske vinnere
GDT European Wildlife Photographer of the Year er en årlig konkurranse arrangert av det tyske naturfotoforbundet Gesellschaft Deutscher Tierfotografen, og den er åpen for fotografer fra hele Europa. De siste årene har norske fotografer gjort det skarpt i konkurransen og vunnet flere priser. Tidligere i høst ble Pål Hermansen tildelt Fritz Pölking Prize i forbindelse med konkurransen.

I årets utgave av konkurransen ble det sendt inn 16500 bilder fra fotografer i 32 land. Dette er 13. året konkurransen ble arrangert.

Se et utvalg av vinnerbildene på neste side.

Les også:
Tok årets beste landskapsbilde
GDT EWPY 2013, Lars Andreas Dybvik - The Dance
The Dance
GDT EWPY 2013, Lars Andreas Dybvik
GDT EWPY 2013, Dr. Alexander Mustard - Night moves
Night moves
GDT EWPY 2013, Dr. Alexander Mustard
GDT EWPY 2013, Pål Hermansen - Attack
Attack
GDT EWPY 2013, Pål Hermansen
Hederlig omtale, Birds
GDT EWPY 2013, Erlend Haarberg - Grimace
Grimace
GDT EWPY 2013, Erlend Haarberg
Hederlig omtale, Mammals

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Adrian H.
Vinnerbildet er piss. Et dårlig bilde som er forsøkt forbedret på 2 min i photoshop. At sånne bilder kan vinne, er latterlig. Samme med elefantbildet jeg kommenterte for noen dager siden også. Går dommerne på LSD, eller hva er greia?
31.10.2013
Erling S.
Dr. Alex Mustard er en stor norgesvenn. Har truffet ham på dykking i Gulen ved Sognefjorden. "Noen fisker" er hai som jakter.
29.10.2013
Jan G.
Natur er ikke abstrakt.
Mvh Jan G
29.10.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu