Paolo Pellegrin: Combating chemical weapons

Visste du at man bare i Belgia har funnet 150 udetonerte våpen på gamle slagmarker siden første verdenskrig, og at rundt 8 tonn av disse er kjemiske våpen?
Onsdag denne uken åpnet Nobels Fredssenter i Oslo den årlige Fredsprisutstillingen. Dette er den niende offisielle fredsprisutstillingen siden senteret åpnet. Årets fredsprisutstiller er italienske Paolo Pellegrin med utstillingen ”Combating chemical weapons”, og årets tema er kampen mot kjemiske våpen i regi av fredsprisvinneren OPWC (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen).

Visste du at det årlig oppdages 1500 tonn kjemiske våpen, og at det siden 1997, da arbeidet med å fjerne gamle kjemiske våpen startet, er påvist 135 000 våpen? Utstillingen ”Combating chemical weapons” av magnumfotografen Pellegrin forteller mer om virkeligheten bak disse og andre skremmende tall.

Pellegrin er for mange norske fotohjerter et godt kjent navn; han har tidligere gjestet Oslo flere ganger i forbindelse med DokFestivalen og har også undervist på workshops med norske fotostudenter. Han er kjent for sine formsterke, ofte abstraherte sort-hvite dokumentarbilder. Paolo Pellegrin har vært tilknyttet det dokumentariske fotobyrået Magnum siden 2001, først som assosiert, siden som fullverdig medlem siden 2005.

En litt jetlagged og forkjølet Paolo Pellegrin ankom Oslo direkte fra Kongo i forbindelse med utstillingsåpningen. Til foto.no forteller han at han fikk oppdraget som årets fredsprisfotograf før det var offisielt kjent hvem som fikk prisen. Han hadde derfor ingen anelse om at han i løpet av snaue fem uker denne høsten skulle dokumentere organisasjonen OPWC og arbeidet deres med å destruere vår tids mest fryktede type våpen; de kjemiske.

Paolos bilder som nå henger på Nobels Fredssenter i Oslo er historiske. Det er første gang at fotografier som dokumenterer våpeninspektørene fra OPWC sitt arbeid i felten, vises åpent for publikum.

Fotografen reiste med teamet fra OPWC til Serbia, Libya, Belgia og Nederland. I tillegg har han også besøkt den fredsprisvinnende organisasjonens laboratorium i Nederland. Han sier til foto.no at han ville inn også i Syria for å dokumentere bruken av kjemiske våpen der, men at det ikke lot seg gjøre på grunn av den uhyre vanskelige situasjonen som hersker i landet.

Paolo avslører overfor foto.no at selv om oppdraget strakk seg over fem uker i tid, var fotograferingen ute i felt gjort i løpet av kun tre tette dager.

– Det tok lang tid å få tilgang til de ulike landene, så mesteparten av prosessen handlet faktisk om å tilrettelegge for at jeg skulle få slippe til med kamera, forteller han. - For meg var det helt essensielt å få være med og dokumentere våpeninspektørenes aktiviteter i det virkelige livet for at det skulle bli autentisk.

Pellegrin har selv redigert utstillingen med bildene, i dialog med teamet på fredssenteret. Alle bildene er fotografert med canonkamera og to objektiver på henholdsvis 35 mm og 50 mm.

Pellegrin, som har etablert seg som en vår tids fremste innen humanistisk fotografi og som har vunnet flere internasjonale priser for sine bilder, kom tett på menneskene som jobber med den ekstremt risikable oppgaven det er å skulle ufarliggjøre kjemiske våpen.

– De gjør en helt uvurderlig innsats for menneskeheten. De utsetter seg selv for en vanvittig risiko i det arbeidet de gjør. Jeg beundrer og respekterer dem høyt for det som de er villige til å satse, sier Paolo, og legger til at han synes det er ærefullt å få bidra til at årets fredsprisvinner OPWC og deres arbeid nå blir kjent for flere mennesker.

- De fortjener å få oppmerksomhet for den jobben de gjør, etter så mange år i relativ ukjenthet.

Til Paolos bilder presenteres korte, faktabaserte prosatekster av den amerikanske krigskorrespondenten Scott Anderson. Fotografiene er en del av en utstilling hvor prosessen med å ufarliggjøre kjemiske våpen også demonstreres ved pedagogiske installasjoner, og hvor publikum selv kan få føle på kroppen hvordan våpeninspektørene jobber i hverdagen.

Fredssenterets utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup har jobbet tett med Pellegrin for å få gjennomført opptakene ute i felt, og sier til foto.no at hun er aller mest fornøyd med bildene og utstillingens helhet, slik den presenteres for publikum.

– Det har vært svært krevende å produsere en utstilling på bare åtte uker, som er tiden fra årets fredsprisvinner ble offentliggjort og frem til utstillingen åpnet denne uken.

Utstillingen har gratis adgang ut desember, og vises frem til 25. november neste år.
Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter  - Serbia, 2013.
Serbia, 2013.
Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
Fordi arbeidet er så risikabelt – kontakt med visse typer kjemiske våpen i konsentrert form kan medføre døden på bare noen sekunder – må OPCW-inspektørene alltid være årvåkne. Når de ikke er i felten, gjennomgår inspektørene en serie øvelser med ekte stridsmidler for å vedlikeholde beredskapen til neste oppdrag i felten.
Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter  - Serbia, 2013.
Serbia, 2013.
Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
OPCW-inspektører må igjennom en øvelse der de undersøker skarpe våpen og raskt må avgjøre om de inneholder kjemiske stridsmidler.
Maria Lundberg - Årets fredsprisutstiller, Magnumfotografen Paolo Pellegrin.
Årets fredsprisutstiller, Magnumfotografen Paolo Pellegrin.
Maria Lundberg
Pellegrin foran et av bildene på utstillingen "Combating chemical weapons".
Maria Lundberg. - Publikum på utstillingen.
Publikum på utstillingen.
Maria Lundberg.
Opptil til skoleklasser besøker Fredsprisutstillingen daglig.Da foto.no besøkte utstillingen, var det fullt hus - også mange turister var blant publikum.
Maria Lundberg - En tysk publikummer i interaksjon med utstillingens installasjonsdel.
En tysk publikummer i interaksjon med utstillingens installasjonsdel.
Maria Lundberg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu