Brâncusis fotografier

Han er mest kjent for sine skulpturer, men var også en ivrig fotograf. Nå vises en rekke av Constantin Brâncusis fotografier for første gang i Norge.
Førstkommende lørdag åpner en utstilling med fotografier av Constantin Brâncusi (1876-1957) på Peder Lund i Oslo. Den rumenske kunstneren, mest kjent for sine skulpturer i svært forenklet stil, blant dem det velkjente Kysset, var nemlig også en ivrig fotograf.

Brâncusi begynte å fotografere etter første verdenskrig og lærte faget av Man Ray. De siste tretti årene av hans liv ble fotograferingen en stadig større del av hans virke. Han rettet kameraet mot studioet, skulpturene og seg selv og fremkalte og kopierte alle bildene på egen hånd.

- Brâncusis fotografier demonstrerer hvordan kunstneren betraktet sitt arbeide med skulptur og hvordan han ønsket at sin kunst skulle bli vist. Fotografiene avslører også noe om kunstnerens arbeidsmåte. Fotografienes distinkte emosjonelle uttrykk, arrangering av form og utforskning av fotografiet som medium, kvalifiserer bildene som kunst i sin egen rett, skriver galleriet i en pressemelding.

I utstillingen vises 23 av hans fotografier, laget mellom 1913 og 1938. Dette er første gang disse vises sammen, og første gang de stilles ut i Norge. De fleste fotografiene er hentet direkte fra Brâncusis bo og hans familie.

Utstillingen "Constantin Brâncusi - Fotografier" åpner på Peder Lund 18. januar og varer frem til 22. mars.
Constantin Brancusi -
Constantin Brancusi
Selvportrett

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Carl G.
Dette er en spennende initiativ. For de som har stått utenfor Pompidou-senteret i Paris, er det altså Brancusis studio som ligger i hjørnet av plassen foran senteret. Kanskje er det mange her som allerede har sett skulpturarbeidenes hans der.
18.1.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu