Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Eyes as Big as Plates

Gjennom samarbeidsprosjektet Eyes as Big as Plates har Karoline Hjorth og Riitta Ikonen møtt eldre mennesker i flere ulike land og fotografert dem i kreasjoner laget av naturmateriale. Prosjektets første soloutstilling åpner på Fotogalleriet i Oslo denne uka.
Siden 2011 har norske Karoline Hjorth og finske Riitta Ikonen reist til land som Færøyene, Frankrike og USA for å fotografere eldre mennesker kledd opp i kreasjoner kunstnerne har satt sammen av kvister, blomster, mose, og annet naturmateriale. Et stråplagg forvandler Bengt til et digert mytisk vesen der han står i et tåkefylt myrlandskap, mens Tuija dupper i tjernet med en hatt av vannliljeblader. Modellene er alt fra fiskere til agronomer, rørleggere, zoologer, operasangere, kunstnere og akademikere.

- Bidragsyternes betraktninger og forholdet til naturen danner utgangspunktet for de individuelle skulpturelle kostymene. Det organiske materialet og dets iboende flyktighet påvirker både det fotografiske øyeblikket og den mytiske tiden som skapes i bildet, skriver Fotogalleriet i en pressemelding.

Til jord skal du bli
Modellene har selv bidratt med ideer som har formet kostymene og fotografiene. Påkledningene har direkte tilknytning til landskapet modellene står, ligger, sitter eller til og med bader i. I noen tilfeller går modellene bortimot i ett med naturen. En mosedekket Torleiv blir nærmest slukt av jorden, og mosen vokser over Pupi mens hun sitter og skuer utover landskapet.

Denne alvorstunge tematikken glir likevel aldri over til det sentimentale. Modellene er som romantiske ruiner, både dypt meningsbærende og lett sjarmerende på samme tid. Man kan til og med ta seg selv i å trekke på smilebåndet av de eiendommelige påkledningene.

- Med utgangspunkt i romantikkens hyllest av forestillingsevnen og med referanser til skikkelser i nordisk folklore leter Eyes as Big as Plates etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen.

Prosjekttittelen er mulig å kjenne igjen fra den engelske oversettelsen av Asbjørnsen og Moes ”De Tre Bukkene Bruse” hvor trollets øyne blir beskrevet som ’eyes as big as tin plates.’

Får oppmerksomhet
Prosjektet er allerede godt bereist og har vært utstilt blant annet i New York, Tokyo og Helsinki. På veien har den fanget oppmerksomheten til store medier som TIME Magazine og Huffington Post, og her hjemme blitt vist på Nasjonalgalleriet på NRK.

Eyes as Big as Plates ble satt i gang av de to kunstnerne i 2011, og det ser ikke ut som prosjektet skal avsluttes med det første. Karoline Hjorth, som også er journalist, har gitt ut boka Mormormonologene, som portretterer eldre kvinner. Riitta Ikonens verker er ofte en blanding mellom kostymedesign og foto. Hun har for eksempel vunnet Beck’s Canvas med prosjektet Let’s Stick Togheter som tar for seg blant annet klimaforandringer.

Eyes as Big as Plates åpner på Fotogalleriet torsdag 23. januar og står til 2. februar.

Nettsider:
http://fotogalleriet.no
http://eyesasbigasplates.com
Karoline Hjorth og Riitta Ikonen -
Karoline Hjorth og Riitta Ikonen
Karoline Hjorth og Riitta Ikonen -
Karoline Hjorth og Riitta Ikonen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu