René Burri i farger

- Som fotograf har jeg levd et dobbeltliv - ett i sort/hvitt, ett i farger.
81 år gammel er sveitsiske René Burri en legende innen fotografiet. Han har fotografert i nærmere syv tiår, og er et av de mest kjente medlemmene i det anerkjente, og ikke minst prestisjefylte, fotobyrået Magnum Photos.

Mest kjent er nok Burri for sine sort/hvitt-fotografier. Men som fotograf var han i flere tiår utstyrt med to kameraer. Det ene med tri-x og det andre med Kodachrome. Med det ene så han verden i gråtoner, former, strukturer og kontraster, mens med det andre oppdaget han verden i farger som genererte mening.

Allerede på 1950-tallet fotograferte Burri i farger. I en tid hvor de aller fleste fotojournalister sverget til sort/hvitt. Hans-Michael Koetzle, utgiver av boken "Impossible Reminiscences" av René Burri, skriver at det var like mange grunner for å la være å bruke farger, som å innta et mer åpent standpunkt til fargefotografi.

- Det som definitivt manglet på den tiden var en estetisk tilnærming til fargefotografiet. Men dette stoppet ikke Burri fra å bruke farger på et tidlig tidspunkt.

Burri opplevde at magasiner han fotograferte for ønsket farger. Samtidig hadde han en visuell nysgjerrighet og trang til å eksperimentere.

Til tross for eksperimentering, var han veldig bevisst i sin bruk av farger. Som i sort/hvitt-fotografiene lekte han masse med geometri, men la gjerne inn små "puslespill", dristige perspektiver og bilder i bildene. Vinduer og speilinger spilte en viktig rolle.

- Burris arbeider i farger handler i stor grad om verden vi lever i, om mennesker og kulturer. Og om hele fargepaletten. I bildene er det alltid et sosialt, politisk eller historisk budskap som gjerne blir tydeliggjort gjennom bildets tittel, skriver Koetzle.

Hans bidrag til utviklingen av fargefotografiet er langt fra ensidig, men karakteriseres av en standhaftig søken, eksperimentering og utprøving over et langt tidsrom.

- En del av stilen hans var å ikke låse seg til noen bestemt stil. Hvert bilde er et lite kosmos i seg selv. Det er dokumentarisk, men samtidig et resultat av et godt øye for fargefotografiet som medium. Det er ingen tvil om at Burri er en av de sentrale personene i utviklingen av fargefotografiet som fotografisk kunst.

René Burri er for tiden aktuell på OstLicht Gallery i Wien med utstillingen 'Doppelleben'.
© René Burri / Magnum Photos / Barragan Foundation - San Cristobál, Mexiko, 1976
San Cristobál, Mexiko, 1976
© René Burri / Magnum Photos / Barragan Foundation
© René Burri / Magnum Photos - Das Island, United Arab Emirates, 1976
Das Island, United Arab Emirates, 1976
© René Burri / Magnum Photos
© René Burri / Magnum Photos - Beirut, Lebanon, 1991
Beirut, Lebanon, 1991
© René Burri / Magnum Photos

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu