Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Saturated grey

Klara Sofie Ludvigsen har løpt etter kvinner med grått hår. Nå er hun aktuell med utstilling på Galleri Giga på Stord.
”Eg har alltid syns det er vakkert. Farmor hadde langt grått hår, og sjølv om eg syns ho likna ei heks dei få gongene eg såg ho med det utslått, og ikkje oppsett i ein ring på toppen, så var det noko høgtidleg ved det. Det har nok budd i meg sidan. Og då eg for nokre år tilbake såg ei kvinne på undergrunnen i Berlin med sirleg oppsett grått hår så slo det meg 1. Kor vakkert det var. 2. Kor sjeldan det var. 3. Kvifor? ” Sitat fotograf Klara Sofie Ludvigsen.

Og slikt blir det fotoprosjekt og fotoutstilling av. 'Saturated Grey' som om få dager åpner på Galleri Giga på Stord er en fotografisk studie av kvinner og grått hår i et samfunnssosialt perspektiv.

- Hår er sterkt knyttet opp til identitet og seksualitet, og mange kvinner opplever det som problematisk når de små grå melder seg. Kvinner har i flere hundre år farget grått hår og på den måten dekket til aldring. I et ungdomsorientert samfunn er det ikke overraskende at man vil skjule det som minner om dødelighet. Det finnes sterke holdninger om grått hår blant mange, kanskje uten at de er klar over det, forteller Ludvigsen til foto.no.

Da hun startet med prosjektet var den største utfordringen å komme i kontakt med kvinnene hun ville fotografere.

- Det er merkelig å finne seg seg selv løpende etter kvinner med grått hår på gaten. Når folk fikk høre om prosjektet ordnet det seg litt av seg selv. Jeg har også blitt kontaktet av kvinner som vil være med i prosjektet fordi de synes det er viktig. For mange kvinner er det komplisert å få grått hår. At grått hår blant kvinner nesten er et tabu i samfunnet, uten at mange tenker over det, er en av grunnene til at jeg finner dette interressant å arbeide med.

Ludvigsen er ikke fremmed for å utvide prosjektet til andre deler av verden hvor grått hår har en annen verdi og assosiasjon enn i Norge. Hun følger også en ung kvinne som har begynt å få grått hår. Kvinnen fotograferes for å se hvordan prosessen er for henne, og for å undersøke om endringer i samfunnet over tid i forhold til grått hår.

Klara Sofie Ludvigsen jobber hovedsaklig med farger og analoge prosesser. Saturated Grey er hennes første heldigitale prosjekt.

- Jeg har med dette arbeidet erfart at jeg kan trives godt med den digitale prosessen når jeg har et godt rammeverk å jobbe innenfor. Jeg hadde en klar tanke om hvordan jeg ville arbeide da jeg startet, og visste at det best ville la seg gjøre digitalt.

Ludvigsen bor i Bergen og er en del av atelierfelleskapet BLOKK. Hun er utdannet ved Kent Institute of Art and Design i England.

'Saturated Grey' kan sees på Galleri Giga på Stord 1. februar til 2. mars.

Galleri Giga
Klara Sofie Ludvigsen
Klara Sofie Ludvigsen -
Klara Sofie Ludvigsen
Klara Sofie Ludvigsen -
Klara Sofie Ludvigsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu