iPhone-deksel med IR-kamera

Med Flir One kan man bruke iPhone til infrarød fotografering.
Lyst til å prøve infrarød-fotografering? Ifølge produsenten Flir er det bare fantasien som setter grenser for dette nye kameraet for iPhone 5 og 5s. Selve kameraet «ser» spekteret fra 1–100 mikrometer (synlig lys ligger fra ca. 380–750 nanometer) og er montert i et beskyttende deksel som tres utenpå telefonen. Deretter vises verden i infrarødt direkte på telefonskjermen.

IR-kameraer brukes innen alle former for sikkerhet og overvåking, til å se i røykfylte miljøer, tåke eller mørke – eller til for eksempel å finne varmelekkasjer i bygninger. For oss fotografer er det likevel mer interessant at vi får nye kreative muligheter ved at vi får tilgang til en del av det elektromagnetiske spekteret som normalt ikke er synlig. Bare prøv å ta bilde av brødristeren, kjæresten eller katten din, så får du se. Du kan ta både stillbilder og video (mov-format) som lagres direkte til telefonen. Kameraet har flere fargeinnstillinger, som svart-hvitt, hvitt-svart, regnbuefarger, høykontrast, varmt/kaldt osv. Det viser også temperaturer i Celsius og Fahrenheit.

Kameraet brukes sammen med en app som heter FLIR ONE MX og som fås gratis på Apple App Store. Det har innebygd batteri som skal gi mer enn to timers kontinuerlig bruk, og som også kan konfigureres til å øke batterilevetiden på telefonen med opptil 50 prosent, igjen ifølge produsenten.

Prisen blir ca. 350 USD, og kameraet/dekselet leveres i grått, hvitt og gull. Støtte for Android kommer i løpet av 2014.

Vekt: 90 g
Mål: (LxBxH) 139,7 x 60,96 x 21,59 mm
Kameramodul: FLIR Lepton
Minste registrerbare temperaturforskjeller: 0.1 °C
Inkludert utstyr: USB ladekabel, lader og bæreveske.

Nett: http://www.flir.com/flirone/explore/
Flir -
Flir

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Peter U.
"´trikker", elektriker...
14.2.2014
Peter U.
Nå så, du ER ekspert, Nils Petter Nilsen! Så bra! :) Åkei, det er et leketøy, jeg er 100% med på den. Men det gjør at menigmann kan ha det gøy med IR. Ekte termogrammer tas altså med skikkelige kameraer, som du forteller. Husker jeg hadde en ?trikker her som fiksa termostaten til badegulvet. Han hadde et lite IR-kamera for å se etter varmespiraler i sånne gulv i kofferten sin. Om det var et FLir-kamera aner jeg jo ikke.
Men bunnlinja er at dette er et morsomt leketøy, så meget kan vi enes om! :)
14.2.2014
Nils Petter N.
Som det står i teksten til informasjonen så er det i hovedsak ment til "fun" bruk. Men at man også kan se litt på andre ting med det i tillegg. Greia er bare at et kamera i denne prisklassen ikke har nok detektorer (høy nok oppløsning) til å være nøyaktig. Jeg bruker selv Flir-kamera når jeg termograferer, men det koster et 6-sifret beløp. Og det er en grunn til at det koster så mye, det har en høy oppløsning, og av samme grunn høyere nøyaktighet på avlesninger. Skulle jo vært morsomt å stått i en rettsak å forsvart termogrammene tatt med en iphone5 med flirdeksel... :p Så sorry folkens, dette er et leketøy, et billig sådan.
14.2.2014
Peter U.
Edit: [?] skal være [...]. Glemte at [...]-tegnet ikke er vanlig HTML.
14.2.2014
Peter U.
Det er et godt spørsmål, Morten. Det ser ut som om det er mulig å få en slags skala, om man ser på demobildene på produsentens nettsider.
Og har Nils Petter Nilsen "solid bakgrunn for egne meninger" til å hevde det han hevder? Er han ingeniør eller noe, så er det jo klart. Men før noen her faktisk har *prøvd* dingsen er det vel vanskelig å dømme. :)
@Gard Marius Guldhav: Nei, det er ikke det samme. Det du får til med filter og coolpix ser mer ut som det du får til med s/h infrarødfilm og et rødfilter (lekte meg med en rull eller to i min ungdom). Mener ellers å ha sett slikt til salgs i Den Store Kamerasjappa i Torggata i Oslo.
Pity det ikke lenger lages IR diasfilm. Jeg svei av en sånn også i min ungdom? hadde jeg kunnet spå om framtiden, hadde jeg fylt fryseren med slike?
Så, hadde jeg a) hatt en iFøn 5 og b) 350 USD til overs, hadde jeg løpt og kjøpt. Men jeg har neither?
14.2.2014
Morten H.
Noen som har erfaring med å bruke dette kameraet til dokumentasjon på dårlig isolerte bygg eller varmgang i sikringskap eller annen nyttefotografering?

14.2.2014
Nils Petter N.
Dette er nok mer en gadget for lillegutt i gata enn et verktøy som kan brukes til dokumentasjon.
8.2.2014
Gard G.
Nikon Coolpix 950 og et IR filter er tydeligvis alt du trenger. Fås for en billig penge på Ebay :)
7.2.2014
David A B.
Dette har jeg ventet på! Satt meg på bestillingsliste. Blir spennende å teste ut :-)
7.2.2014
Bjørn Eirik Ø.
Hvorfor i alle dager har de laget dette til en jentetelefon? Alle ingeniører bruker da Android?
7.2.2014
Peter U.
Endelig et argument for å bytte til smartfon: IR-fotografering for massene!
Seriøst, dette er jo gefunderers fressen for de brede lag. IR-kameraer koster skjorta og mere til. Denne dingsen til 350 USD (+ p&p + MVA?) er mere overkommelig. Hadde jeg hatt 350 USD liggende i NOK, og en smartfon, hadde jeg løpt og kjøpt. :)
7.2.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu