Etterkrigstidens arkitektur i bilder

I nærmere 70 år reiste fotografene hos Teigens Fotoatelier landet rundt og dokumenterte arkitektur. Nå vises bildene på utstilling.
Travle Oslo-gater, modernistiske kunstnerboliger og velkjente kirker. Denne vinteren skal bilder av etterkrigstidens arkitektur fra hele landet pryde veggene på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo. Anledningen er utstillingen "Brutalt? Det tjuende århundrets arkitektur dokumentert av Teigens Fotoatelier", der et utvalg av arkivene etter Teigens Fotoatelier skal vises frem.

- Teigens Fotoateliers unike bildearkiv portretterer etterkrigstidas arkitektur preget av brutalismen og modernismen. De fløyelsmyke og varme bildene til Teigen står i kontrast til datidens oppfatning av bygningene som kalde, ufyselige og brutale, skriver Norsk Form, som arrangerer utstillingen i samarbeid med Norsk Teknisk Museum.

Utstillingen er delt inn i kapitler etter motiver og tematikk, som industri, kultur - og gudshus, maktbygg, privatliv og bybilder.

- Det er lite sannsynlig at Truls Teigen eller kundene hans tenkte på bildene som utpreget kunstneriske. Allikevel har de kvaliteter som hever dem opp fra rollen som ren dokumentasjon,
og som viser at selv med gitte motiver – som bygninger – er ikke fotograferingen en mekanisk handling, men et resultat av en estetisk sensibilitet og en rekke med valg, skriver arrangørene i utstillingskatalogen.

Teigens Fotoatelier ble åpnet av Karl Teigen i 1936 og holdt det gående frem til 2004. I løpet av denne tiden skapte flere generasjoner fotografer et stort arkiv med bilder av arkitektur fra hele landet. I 1960 overtok Truls Teigen, Karls barnebarn, driften av studioet, og det er primært hans bilder som vises i utstillingen. I dag er en samling på 125 000 av disse negativene deponert hos Norsk Teknisk Museum under navnet DEXTRA Photo, etter at det ble kjøpt av Sparebankstiftelsen i 2008.

Utstillingen "Brutalt? Det tjuende århundrets arkitektur dokumentert av Teigens Fotoatelier" åpner på DogA i Oslo 20. februar og varer frem til 23. mars.
Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo - Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen)
Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen)
Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo
Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo -
Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo
Oversiktsbilde over Rådhusplassen med tett biltrafikk.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Aslak T.
Inspirerande!
20.2.2014
Alf Edgar A.
125 000 negativer bevart for ettertiden. Hvem gjør dette dokumentasjonsarbeidet i dag? Og blir det mulig å bevare det?

--
Alf
20.2.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu