Sommerguide 2014: Utstillinger

Ut og reise i sommer? Her er fotoutstillingene du bør få med deg.
Sommer er ferietid for mange nordmenn og vi reiser som aldri før. Hva med å legge inn et lite stopp på en fotoutstilling på veien? Under guider vi deg til noen av de mest interessante fotoutstillingene ute og hjemme denne sommeren.

Horten
Her hjemme kan du benytte litt tid denne sommeren til å drømme deg bort i rommet. På Preus museum vises utstillingen "The History of Space Photography" fra 15. juni og helt frem til september. Her skal astrobilder fra tidlig 1800-tall og frem til i dag stilles ut.

Lillehammer
Fra 14. juni og frem til september kan du se et stykke fotohistorie på Lillehammer kunstmuseum. Utstillingen "Crossroads" starter med Anders B. Wilses fotografier fra tiden han bodde i Amerika og fortsetter frem til i dag med verker av fotografer som Ed Ruscha, Tom Sandberg og Torbjørn Rødland.

Oslo
Ut juni kan du gresk-britiske Platons portretter av statsledere på Fotografiens hus i Oslo.

Stockholm
Fotografiska i Stockholm kan du blant annet se Sebastiâo Salgados åtte år lange fotoprosjekt "Genesis". Utstillingen omtales som Salgados kjærlighetsbrev til vår planet og en påminnelse om hva vi har å forvalte. Utstillingen åpner 12. juni og varer frem til 14. september. Fram til 31. august kan du også se en utstilling av Dana Sederowsky, frem til 14. september vises en utstilling av Lu Kowski og 3. juli åpner en utstilling av Isaac Julien.

Amsterdam
Foam i Amsterdam kan du fra 13. juni se de kontroversielle prosjektene "Tulsa & Teenage Lust" av Larry Clark. Bildene viser ungdomskulturer på 70- og 80-tallet preget av sex, vold og dop. 11. juli åpner utstillingen "Don’t Stop Now: Fashion Photography Next" med unge motefotografer.

New York
International Center of Photography i New York kan du se en utstilling med fotografi fra Latin-Amerika fra 1944 til 2013 og en utstilling med brasilianske Caio Reisewitz. Utstillingene henger frem til 7. september.

Er du først i New York kan du også få med deg den retrospektive utstillingen med den kjente gatefotografen Garry Winogrands arbeider på Metropolitan Museum of Art. Utstillingen åpner 27.juni og viser 175 av hans mest kjente bilder. Varer frem til 21. september.

London
Photographers' Gallery i London kan du frem til 22. juni se utstillingen med vinneren og de nominerte i Deutsche Börse Photography prize 2014. Fra 25. juli vises utstillingen "Dalston Anatomy" av Lorenzo Vitturi, samt russisk fargefotografi i utstillingen Primrose.

Michael Hoppen Gallery i samme by viser i sommer en utstilling av vitenskapsfotografen Harold Edgerton, en av pionerene innen high-speed fotografi. Utstillingen skal vise et sjeldent utvalg vintage-bilder og åpner 6.juni.

Berlin
Helmut Newton Foundation i Berlin viser stadig nye utstillinger med Helmut Newtons bilder. Denne sommeren fyller stiftelsen ti år og markerer jubileet med de to utstillingene "Us and them" og "Sex and landscapes" som også var de første utstillingene som ble vist på museet da det åpnet i 2004. Mens sistnevnte består av landskaps- og aktbilder fotografert av Helmut Newton mellom 1974 og 2001, er "Us and them" et dagboksprosjekt laget i samarbeid med kona June Newton.

Martin-Gropius-Bau kan du fra 25. juli se en retrospektiv utstilling av Walker Evans arbeider. "A Lifes work" består av over 200 fotografier tatt mellom 1928 og 1974. Fra 1. august vises en utstilling med fargefotografi fra før første verdenskrig.

Paris
Frem til 13. juli kan du se en utstilling med Robert Mapplethorpe på Grand Palais i Paris. Utstillingen er en retrospektiv og består av over 200 bilder tatt mellom 1970 og 1989.

Den relativt ukjente fotografen Kati Horna har nå fått sin første retrospektive utstilling på Jeu de Paume i Paris. Horna var en del av en generasjon ungarske fotografer, som inkluderte Robert Capa, László Moholy-Nagy, André Kertész og Brassaï, som måtte flykte fra hjemlandet på 30-tallet. Hun bosatte seg i Mexico og drev som fotograf i seks tiår, med bilder fra den spanske borgerkrigen som hennes mest kjente. Utstillingen varer frem til 21. september. Samtidig vises også en utstilling av krigsfotografen Gilles Caron.

Ta ellers en kikk på vår utstillingsguide for flere utstillinger.
Ditty_about_summer -
Ditty_about_summer

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Gunnar S.
Dere kan jo nevne både Arles og Visa Pour L´Image i Perpignan. Sjekk nettstedene å se hva som skjer.
www.visapourlimage.com
14.6.2014
Tomas W.
Arne Nævra stiller ut på Hadeland glassverk i hele sommer. Anbefales sterkt!
12.6.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu