Platon i Oslo

Nå har du sjansen til å se Platons ikoniske portretter i Tigerstaden.
Da fotografen Platon gjestet Nordic Light tidligere i år karakteriserte jeg det som noe av det mest inspirerende jeg har vært på. Det var ikke nødvendigvis på grunn av bildene. Selv om jeg liker dem godt, var det heller personen og oppdraget han selv har gitt seg som sto frem som beundringsverdig. Og ikke minst vanvittig ambisiøst. Platon er en politisk engasjert fotograf som jobber hardt for å gjøre en forandring.

Han har fotografert forsidene til en rekke store magasiner. For å nevne noen: Rolling Stone, Vanity Fair, Esquire, GQ og The Sunday Times Magazine. Hos Time Magazine har hans fotografsignatur prydet over 20 forsider, deriblant av Vladimir Putin som ble årets portrett under World Press Photo i 2008. Bare for Time Magazine har han over 20 forsider. Siden 2008 har Platon vært tilknyttet the New Yorker. Ifølge han selv er dette en drømmejobb hvor han får fortalt en rekke av de historiene han mener er viktig.

- Som fotograf er min jobb å skape et ikon av en person. Enten det er en som utretter gode ting eller onde ting. Når jeg fotograferer disse menneskene forsøker jeg å lage ikoniske bilder som kan gi folk en mulighet til å stoppe opp og reflektere, fortalte Platon til foto.no på Nordic Light.

Platon mener tiden vi lever i er preget av et kaos som er vanskelig å orientere seg i. Når han portretterer mennesker gjør han sitt ytterste for at resultatet ikke skal blande seg sammen med alt det andre kaoset. Han vil roe ned, og han vil gjøre ting enkelt.

- Mine portretter skal være så modige og direkte at de skiller seg ut. Hele livet mitt har jeg brukt på å gå mot strømmen for å skape disse ikoniske bildene. For å gjøre dette må man være tøff og bildene må ha en grafisk kraft i seg. Men aller viktigst, så må det være ærlige og autentiske fotografier.

Platon er ikke tilstede selv når utstillingen hans åpner i Oslo. Men ikoniske portretter henger på veggene i Fotografiens Hus fra onsdag 4. juni og ut måneden. Åpningen er ved Morten Krogvold klokken 18 i dag. Utstillingen er i regi Nordic Light.

The People’s Portfolio
I 2013 grunnla Platon stiftelsen The People’s Portfolio. Stiftelsen ønsker å skape et visuelt språk som bryter barrierer, utvider verdighet, slåss mot diskriminering og rekrutterer folk til å gi sin støtte til menneskerettigheter verden over.

Les hele vårt intervju med Platon her

Sjekk ut Platon fortelle om når han fotograferte Putin:

[YOUTUBE=//www.youtube.com/embed/JYdmGrq-560]
Platon -
Platon
Platon -
Platon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu