Tett på romfolket

Fotograf Linda Bournane Engelberth har bodd og reist med romfolket
I to år har Linda Bournane Engelberth jobbet med et prosjekt hvor hun har fulgt tilreisende romfolk fra de små landsbyene Tetila og Dragoieni i Romania. I nesten alle familiene er det minst ett familiemedlem som har reist til og oppholdt seg i Norge. Mangel på utdanning, fattigdom og arbeidsledighet i Romania gjør at det de tjener i Norge er avgjørende for å opprettholde livet i landsbyene. I Norge får de sin inntekt fra tigging på gata, flaskepanting eller salg av klær de har funnet. Mange er dessverre også drevet til lommetyveri og prostitusjon.

I Romania har Engelberth bodd sammen med dem, og vært med på flere reiser. Hele tiden utstyrt med et Hasselblad og portrafilm fra Kodak.

Prosjektets bakgrunn kan spores tilbake til 2007 og det rumenske medlemskapet i EU. Ikke lenge etter ble gater i en rekke norske byer fylt med romfolk som tigget. Linda Bournane Engelberth var usikker på hvordan hun skulle forholde seg til dette: Skulle hun gi penger eller ikke. Aviser skrev om bakmenn og mafia.

- Jeg bestemte meg derfor for å lage ett prosjekt hvor jeg fulgte flere av de som tigget både i Norge og Romania. Det har blitt mange reiser til Romania, hvor en av familiene lot meg bo hos dem mens jeg fotograferte der. På den siste turen fulgte jeg også en av bilene som reiste til Norge og fotograferte på reisen, forteller Engelberth til foto.no.

Å bo sammen med romfolket når hun fotograferte har skapt en nærhet til prosjektet og større forståelse av livene de lever.

- Etter å ha vært med romfolket over en toårsperiode, har jeg lært mye om deres situasjon, på godt og vondt. Jeg har fått mange svar, men situasjonen deres har også blitt mer og mer kompleks jo lengre jeg jobbet med prosjektet.

Hun har brukt lang tid på å få innpass i miljøet, men har vært heldig og hatt mange romfolk som har vært interessert i prosjektet og hjulpet til underveis.

- Det har også vært til hjelp at så mange har kunnet kommunisere med meg på spansk. Når jeg etterhvert kunne jobbe uten tolk medførte dette at jeg kom nærmere.

Resultatet fra Engelberths dypdykk kan nå sees på Galleri IKM, Interkulturelt Museum i Oslo. Bildene i utstillingen tar utgangspunkt i hverdagen til romfolket.

- Jeg har vært opptatt av å ikke bare fotografere elendigheten, men prøvd å få til et mer helhetlig bilde. Deres liv er jo fragmentert mellom to så forskjellige land og virkeligheter. Narrativet veksler derfor mellom dagligdagse scener og familieliv til mer problematiske forhold i deres hverdag.

Hoveddelen av utstillingen er fra Romania. Dette var den delen Engelberth hadde minst kjennskap til, og som hun ønsket å utforske mer da hun gikk i gang med prosjektet.

- Alle jeg har fotografert er arbeidsledige og overlever kun på pengene de får inn mens de er i Norge. Når de reiser tilbake har de noen få fredfulle måneder før de blir drevet tilbake for å samle inn mer penger.

Utstillingen kan sees på Galleri IKM. Den henger frem til 12. oktober.

Linda Bournane Engelberth -
Linda Bournane Engelberth
Linda Bournane Engelberth -
Linda Bournane Engelberth
Linda Bournane Engelberth -
Linda Bournane Engelberth
Linda Bournane Engelberth -
Linda Bournane Engelberth

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu