Glede, tro og fremtid

Fotograf Trine Melhuus har fulgt seks ungdommer i Rammalah og seks ungdommer i Trondheim. Resultatet kan sees i en utstilling på Fotografiens hus.
I 2010 reiste Trine Melhuus for første gang til Palestina. Til tross for alt hun hadde lest i avisene om konflikten mellom Israel og Palestina, opplevde hun det som et sjokk å se forholdene med egne øyne.

- Å oppleve urettferdighetene på sjekkpunktene, å se muren som delte åker fra bonde, søster fra bror, barn fra skole var utrolig sterkt. Jeg fikk med egne øyne se og oppleve hva det vil si for den palestinske bonden at han ikke får tilgang til vann for å dyrke jorden, jeg så palestinske hus og skoler som var revet av israelske bulldozere og fikk høre om barn som sitter i fengsel for steinkasting og trakassering, forteller Melhuus.

Samtidig ble Melhuus overveldet av det palestinske folkets tålmodighet, deres evne til å leve sine liv og hvordan de fyller hverdagene med daglige gjøremål til tross for en tilværelse av trusler og ydmykelser. I 2012 stilte hun ut flere bilder som viste hva hun hadde sett i Palestina. Men et ønske om å gjøre noe enda dypere, om å vise noe mer, førte til at hun gikk i gang med prosjektet "Glede, tro og fremtid". God hjelp på veien var tildelingen av Trondheim kommunes Rammalahstipend for 2013.

- I prosjektet har jeg valgt å følge seks ungdommer i Ramallah og seks ungdommer i Trondheim. Utstillingen formidler disse møtene i ord og bilder. Gjennom fotografiene og samtalene ønsker jeg å formidle palestinske og norske ungdommers hverdagsliv, og tanker de har om sitt liv og om fremtiden. Målet er å sette søkelyset på likheter og ulikheter ved det å bo i et okkupert land og i et fritt land som Norge. Jeg vil gi ungdommer som lever under ulike forhold en stemme slik at de kan uttrykke sine tanker, håp og lengsler rundt sine liv.

Melhuus har blitt møtt med åpne sinn av ungdommene. Hun har blitt invitert inn i hjemmene og miljøene deres. De har delt tanker med henne med et modig sinn. Samtalene hennes med de tolv ungdommene dreide seg rundt tre spørsmål: Hva gjør deg glad? Hva tror du på? Hva tror du at du gjør om fem år fra nå?

Gjennom møtene med ungdommene har hun blitt grepet av hvor kloke og gjennomtenkte svar de har gitt.

- Jeg opplevde også at det er mange likheter mellom de norske og palestinske ungdommene: Alle har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell med livene sine. De forteller om påkjenninger i form av ydmykelser, dødsfall, sykdom og skilsmisser. De ytre omstendighetene ungdommene lever under er svært ulike, men alle ser ut til å takle utfordringer, motgang og hindringer i livene sine på en imponerende måte. Spesielt blir dette tydelig hos de palestinske ungdommene som er omringet av en 8 meter høy ulovlig bygd mur som skiller bonden fra jorda han dyrker. En mur med sperringer voktet av væpnete soldater og ydmykende kontroller til alle døgnets tider.

Fellesnevneren for alle ungdommene er gleden over samvær med familie og venner.

- Men også fysisk aktivitet som fotball, dans, ballett og basketball står sentralt i ungdommenes liv som kilde til glede. Og ikke minst er musikk en fellesnevner på tvers av nasjonalitet, tro og kultur til utfoldelse, lindring og hvile. Enten det innebærer at ungdommene lytter til musikk eller selv målrettet utøver musikk på høyt nivå.

"Glede, tro og fremtid" kan sees på Fotografiens Hus til og med 28. september.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Ala er muslim og ber 5 ganger om dagen. Hun og hennes familie bor i gamlebyen i Ramallah.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
I nabolaget I Gamlebyen i Ramallah, kan hun få stekt dagens middag stekt i en spesiell ovn slik at retten får en helt spesiell smak.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Deema bor i flyktningeleiren Al Ammari, hennes største drøm er å få utdanne seg i Portugal eller et annet europeisk land.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Willy fra Trondheim var russ i vår. Han er norsk, født i Norge av to kinesiske foreldre.
Trine Melhuus -
Trine Melhuus
Frida går i 1.videregående på Steinerskolen i Trondheim og er ei meget samfunnsengasjert jente, spesiellt i miljø og dyrevern.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål H.
8 meter høy mur ? Det er bare tul log tøys. Ikke noe sted er muren 8 meter høy, og størsteparten av muren er faktisk ikke mur i det hele tatt. Mesteparten er gjerde…
O
g hvorfor informerer ikke fotografen om de positive sidene ved den " ulovlige " muren ? Tusenvis av sivile liv er reddet pga muren.. Er ikke dette viktig ?
I artikkelen er det heller ikke en eneste setning om det fotorelaterte. Skulle ikke dette være om foto ?

Forøvrig er det vel ikke 100 % riktig og bruke ordene " okkupert land " heller….
13.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu