Fotografiprisen 25 år

I den anledning har Norske Fagfotografers Fond gitt ut en praktbok som presenterer alle vinnerne.
I 1989 ble Fotografiprisen delt ut for første gang. Det var samme året som det fotografiske miljøet i Norge feiret fotografiets 150-årsjubileum. Det var en rekke arrangementer rundt omkring i Norge. I Oslo ble det markert med en jubileumsutstilling på Oslo Bymuseum. Fotografmester og Stortingspresident Jo Benkow åpnet utstillingen som var viet Kronprins Olav sine barneår. Flere hundre gjester var tilstede. Blant dem var også Morten Krogvold. Han tildelt den første Fotografiprisen i Norge. På samme arrangement.

I 1981 ble Norske Fagfotografers Fond konstituert.
Tilstede var Søren Sviland, Hans Jørgen Brun, Ragge Strand og Jac Brun. Fondet skulle ivareta og fordele de midler som fotografiorganisasjonene i Norge ble tildelt fra Kopinor. Allerede den gang ble det diskutert å dele ut en fotografipris, men først i 1989 ble den delt ut første gang. Begrunnelsen for prisen har variert noe i årenes løp, men i dag lyder den:

”Prisen skal utdeles til en fotograf som i spesiell grad har utmerket seg ved sin faglige dyktighet, vist store skapende evner og som har skapt bilder som høyner fotografiets anseelse i vårt kulturliv.”

I år feirer prisen 25-årsjunileum.
I løpet av disse årene har 11 fotograferer blitt de heldige mottakerne av prisen: Erik Almås (2013), Rune Johansen (2011), Jonas Bendiksen (2009), Per Maning (2007), Tom Sandberg (2005), Herdis Maria Siegert (2003), Agnete Brun (2001), Kjell Sten Tollefsen (1999), Dag Alveng (1997), Knut Bry (1994) og Morten Krogvold (1989).

Med boka 'Fotografiprisen. 25-årsjunileum' hedres alle fotografene som har mottat prisen. Hver fotograf er presentert med en kort tekst skrevet av Eva Klerck Gange ved Nasjonalmuseet for kunst og 6 representative fotografier. Som Erik Fuglseth, bokas redaktør skriver i forordet, viser den med all tydelighet at norske fotografer har en fortjent og solid plass i moderne fotohistorie også internasjonalt uansett sjanger, uansett arena.

- Norske fotografer gjorde seg tidlig godt synlig i utlandet og ble innkjøpt i sentrale samlinger og museer verden over. Dette ser vi bare fortsetter. Vårt håp i dagens grenseløse fotoverden er at Fotografiprisen er med på å stimulere til økt kreativitet og ikke minst faglig styrke også for kommende generasjoners fotografer.

Boka kan kjøpes i Fotografiens Hus. Ta kontakt med dem om du ønsker boka tilsendt.
 -
Agnete Brun - Maria Mena
Maria Mena
Agnete Brun
Dag Alveng - Selvskudd
Selvskudd
Dag Alveng

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu