Premiedryss til norske fotografer

Frida Bringslimark fra Bodø tok sølv i «Photographer of the Year Awards»
Med sølv i klassen «Students and Young Photographers» i FEPs Photographer of the Year Awards, har Frida Bringslimark fått en aldri så liten pangstart på sin karriere som fotograf.

Styreleder i Norges Fotografforbund, Truls Løtvedt, var i Trieste i Italia og tok imot prisen på vegne av Frida.

- Jeg synes det er veldig inspirerende å representere norsk ungdom som imponerer i Europa, forteller han. - Fridas bilder mottok en vurdering som Excellence Award og to vurderinger som Merit Award, noe som er ganske fantastisk, ikke minst sett i lys av at de var de eneste arbeidene hun sendte inn. Det vitner om god dømmekraft og en høy standard på hennes arbeider.

Bringslimark forteller til foto.no at hun ennå ikke har skjønt hvor stort det er å få andreplassen i en slik utdeling.

- Da jeg meldte meg på, var det litt på impuls, og jeg rakk ikke sette meg inn i selve konkurransen. Så da jeg fikk beskjed om at jeg var blant topp tre, hadde jeg allerede glemt hele greia. Når jeg fikk summet meg litt og sett bilde av premieutdelingen så må jeg få lov til å klappe meg selv på skuldra og være litt stolt. Ikke minst er det utrolig gøy, men også veldig stort for meg som person!

Bildene hun er premiert for, er bilder som står henne nært og som betyr noe for henne personlig.

- For noen år siden hadde jeg litt tunge perioder i livet mitt, noe jeg har brukt som grunnlag i disse bildene. Det er ikke alltid så enkelt å fortelle hvordan en har det, men jeg syns bildene viser det ganske godt. Likevel er jeg alltid åpen for at folk skal tolke bildene slik de selv ønsker. Alle har jo ikke like utgangspunkt.

Stilen til Bringslimark kan karakteriseres som
mørk, men vakker.

- Det er visse uttrykk jeg både bevisst og ubevisst holder meg til. Som oftest henter jeg inspirasjon til bildene mine fra ting jeg ser i hverdagen, drømmer og mareritt, minner og rett og slett ting jeg forestiller meg.

Frida Bringslimark er 19 år. Hun kommer fra den lille bygda Kosmo. I 2008 prøvde hun sin fars gamle kompaktkamera. Hun fortapte seg i søkeren.

- Jeg gikk på turer i skogen og knipset bilder av alt og ingenting. Interessen utviklet seg, og jeg fikk mitt første speilrefleks i konfirmasjonsgave. Derfra utviklet jeg meg og lærte alt jeg kan av ren nysgjerrighet og interesse. Allerede da visste jeg at det var fotograf som var mitt drømmeyrke! Jeg gikk derfor medier og kommunikasjon, slik at jeg kunne bli fotograflærling.

Og det er nettopp det hun er i dag: fotograflærling.

- Jeg har den beste praksisplassen jeg kunne bedt om, hos Fotograf Mats Jensaas. I august er jeg ferdig og skal ta svennebrevet, men vil fortsette å jobbe hos Jensaas.

Hun ser ikke for seg en fremtid på et kontor, for den må være kreativ og innholdsrik.

- Jeg ønsker å leve av å skape. Jeg må ut og leke, prøve og bli utfordret. Derfor vil jeg fordype meg i foto som omhandler kunst, konsept og "fine art". Det er disse feltene som virkelig gir meg glede og skaperlyst. Jeg er ikke den typiske konfirmantfotografen, det er helt sikkert.

Bringslimark er ikke den eneste norske fotografen som har blitt lagt merke til i konkurransen. Jon Klasbu fra Horten ble premiert for sitt bilde «selfie digital», John André Aasen som driver PHOKUS på Tiller ble premiert for «human wreckingball» og Cecilie Hatløy i Ulsteinvik for «absent».

- Disse resultatene for norske fotografer i en stor internasjonal fotokonkurranse, vil være en inspirasjon for andre av forbundets medlemmer som ønsker å bryne seg mot resten av Europa, sier Truls Løtvedt.

Konkurransen «Photographer of the Year Awards» arrangeres årlig av FEP (Federation of European Photographers) som representerer over 50 000 profesjonelle fotografer i Europa.
Frida Bringslimark -
Frida Bringslimark
Frida Bringslimark -
Frida Bringslimark
Frida Bringslimark -
Frida Bringslimark
Jon Klasbu -
Jon Klasbu

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu