Nordens beste naturfoto

Mats Andersson fra Jönköping er kåret til Årets nordiske naturfotograf i konkurransen Nordic Nature Photo Contest (NNPC).
- Mats Andersson fra Sverige har høstet inn to kategoriseire og fått flere bilder premiert. Hans stil er ikke ukjent, men motivene er oppsiktsvekkende. De gjør et eller annet med deg når du ser dem. Naturen vises på en forunderlig og eventyraktig måte gjennom hans bilder. En verdig vinner i årets konkurranse, skriver NNPC i en pressemelding.

Vinner kreativ kategori. Årets nordiske naturfotograf.
Vinner kreativ kategori. Årets nordiske naturfotograf.
Mats Andersson

Et av vinnerbildene til Mats er av en grevling og en edderkopp. En ydmyk Andersson sier dette om bildet:

– Det er jo ”min grevling”, hjemmehørende i hiet på tomten. Dette var ei sommernatt, da den lette etter godsaker i beitehagen. Den ser ut til å ha vendt seg til kameralyder, og i dette tilfellet hadde jeg tatt bilder i sikkert en halvtime mens grevlingen langsomt nærmet seg. Jeg lette etter noe å legge i forgrunnen og fant en liten granbusk. Da jeg stilte skarpheten manuelt på granplanten, oppdaget jeg spindelvevet og edderkoppen! Jeg trengte bare å lene meg litt sideveis for å få edderkoppen til å avtegne seg perfekt mot grevlingens pels. Straks etterpå fikk grevlingen vær av meg. Den visste ikke hvor jeg satt, så den sprang forbi meg på bare ett par desimeters hold!

Til daglig driver Andersson reklamebyrået Concret Reklam i Sverige hvor han fungerer som fotograf, Art Director og prosjektleder. Store deler av fritiden sin bruker han på naturfotografi. Å satse heltid på naturfotografiet ønsker han ikke.

- Jeg kunne kanskje leve på min naturfotografering nå, men jeg vil fortsette å ha det som en hobby slik at jeg kan gjøre presis som jeg vil

Årets nordiske naturfotograf
Årets nordiske naturfotograf
Mats Andersson

Det er femte gang Nordic Nature Photo Contest arrangeres. Bak konkurransen står magasinet Natur&Foto. I årets utgave ble det levert inn 4000 bilder fra 300 fotografer i Norden og andre europeiske land.

- I alle år har det vært norsk dominans. Ikke så rart da det har vært flest norske fotografer som har deltatt. I år tar svenskene hevn. Flere har sendt inn, og resultatlista viser at svenskene har tatt tre kategoriseiere og samtidig tatt tittelen Årets nordiske naturfotograf, selv med mindre deltagelse enn Norge. Norske fotografer gjør det likevel sterkt med fire kategoriseiere og Årets unge nordiske naturfotograf. Ungarn stikker av med seieren i Fotoreisen. Når man ellers ser på resultatlista, dukker flere nasjoner opp. Finland og Danmark har alltid vært med, men Nederland og Spania er nye. Veldig hyggelig at konkurransen fanger opp flere nasjoner, skriver NNPC i pressemeldingen.

Årets nordiske naturfotograf
Årets nordiske naturfotograf
Mats Andersson

Mats Andersson


Årets unge nordiske naturfotograf er tildelt norske Knut Erik Alnæs. I fjor ble Alnæs slått av en svenske, mens i år klatret han til topps i en kategori svenskene har hatt for vane å vinne. Unge norske fotografer tar med andre ord "hevn".

- Knut Erik har alltid vært interessert i dyr og natur. Da han var ni år gammel, filmet han rådyr og fiskeørn ved hytta i Rjukan. Da han gikk i sjuende klasse, fikk han sitt første speilreflekskamera, og straks startet jakten på det perfekte bildet. Han fulgte naturfotoblogger på nettet og så hvordan de proffe gjorde det. Han har hele tiden vært opptatt av komposisjon og har prøvd å tenke nytt og originalt ved å plassere dyr og fugler friere i bildeflaten, skriver Tom Schandy i en artikkel om den unge fotografen.

Sjekk ut resten av vinnerbildene nedenfor:

Årets unge nordiske naturfotograf
Årets unge nordiske naturfotograf
Knut Erik Alnæs

Årets nordiske nærbilde
Årets nordiske nærbilde
Ole Christian Torkildsen

Vinner truet natur
Vinner truet natur
John Sirevåg

Vinner fotoreisen
Vinner fotoreisen
Bence Mate

Årets nordiske fuglebilde
Årets nordiske fuglebilde
Niclas Ahlberg

Årets nordiske landskapsbilde
Årets nordiske landskapsbilde

Årets nordiske pattedyrbilde
Årets nordiske pattedyrbilde
Espen Bergersen

Årets nordiske turbilde
Årets nordiske turbilde
Jan Ronald Olsen


Nordic Nature Photo Contest
Mats Andersson
Knut Erik Alnæs
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu