Kurs-spesialisten

Fotograf Bjørn Joachimsen er en av dem som arrangerer flest fotokurs i Norge.

I år står det 37 fotokurs på listen, mens allerede til neste år planlegger han å øke mengden. Selv om bakgrunnen til Joachimsen er innen samfunnsvitenskap og historie, har han jobbet profesjonelt med fotografi og grafisk design siden 1997. Kursvirksomheten startet med undervisning i Adobes softwareportefølje. Fotokursene gikk første gang av stabelen da han arrangerte workshop med Bjørn Opsahl i Tromsø i 2006. På samme tid begynte Joachimsen selv å holde kurs i lyssetting og portrettfoto. Senere har han begynt å dekke temaer som blant annet Photoshop, Lightroom, fargestyring, produktfoto og naturfoto.

- De fleste av kursene holder jeg selv, men som regel har jeg med en eller to hjelpelærere for å gi deltakerne best mulig læringsutbytte. Jeg har også en assistent, Julia M. Rønneberg, som jobber med meg i forbindelse med kurs og foto-oppdrag, forteller Joachimsen til foto.no.

Bjørn Joachimsen i Lyngen
Bjørn Joachimsen i Lyngen
Bjørn Joachimsen

Målgruppen for kursvirksomheten er bred. Den favner fra dem som ønsker å lære å bruke kameraet manuelt til faglærte og erfarne fotografer. Tidligere holdt han mange kurs rettet mot de profesjonelle, men opplever nå at dette er et marked som har forsvunnet de to siste årene.

- I fjor måtte jeg avlyse kurs med dyktige fotografer som David Beckstead, Yngve Ask, Paal Audestad og Bjørn Opsahl fordi det var overraskende få påmeldinger fra yrkesfotografer. Men jeg gir ikke opp dette markedet, og kommer til å fortsette å tilby kurs for yrkesfotografer med flere tilbud I 2016 og 2017.

Bjørn Joachimsen
Bjørn Joachimsen
Bjørn Joachimsen

Til tross for stor tilgang på kunnskap og læringsressurser på internett, opplever Joachimsen en stor interesse for å delta på kurs og workshops.

- Interessen for mine kurs bare øker, og utviklingen i fjor var formidabel med langt over 500 deltakere totalt. Verdien av å delta på en workshop er sammensatt. Det gir en annen kvalitet på læringen dersom man som deltaker får demonstrert arbeidet i studio eller i felten og får veiledning i – og tilbakemelding på eget arbeid.

Bjørn Joachimsen
Bjørn Joachimsen
Bjørn Joachimsen

Han trekker også frem det sosiale aspektet som kombinert med læringsdelen gir en god dose inspirasjon til å jobbe videre med fotografi.

- Deltakerne på workshops, hos meg eller hos andre, bør forvente mye – både at opplegget er godt planlagt og gjennomført, at det blir gjennomført etter en tydelig pedagogisk modell og med et klart faglig innhold.

Bjørn Joachimsen

Joachimsen mener et kurs i foto bør inneholde fire elementer for at det skal gi god læring: Forelesning, praktisk demonstrasjon (i studio eller i felten), veiledning av den enkelte deltaker i arbeid og bildevurdering.

- Det er gjennom veiledningen at den enkelte får optimalt læringsutbytte i forhold til egne interesser, forkunnskaper, ambisjoner og læringsbehov. Bildervurdering er også noe som gir veldig god læring i følge mine kursdeltakere.

Bjørn Joachimsen

Han tror de aller fleste kan ha stort utbytte av kurs eller workshops, selv om de kanskje ikke tror dette selv.

- Mange som driver med foto som hobby eller yrke ser ut til å betrakte seg selv som utlært. Ingen er utlærte, og man kjenner ofte ikke til hvilke «huller» man har i pensum før man kommer på et kurs. Jeg har lært mye gjennom kursene jeg har arrangert sammen med andre fotografer. Både Jens Haugen og Bjørn Opsahl har lært meg mye om lyssetting. Førstnevnte har også gitt meg nye Photoshopkunnskaper.

Bjørn Joachimsen

På listen over eksterne fotografer som Joachimsen bruker på sine kurs finner man en rekke forskjellige og veletablerte navn.

- Jeg prøver å finne de beste! Og fotografer som jeg selv føler jeg har noe å lære av og bli inspirert av. Jeg har samarbeidet med svært forskjellige fotografer – slik som Trine Bjervig og Kate-Monica Myrmellom som er mest kjent for nyfødtfoto, til Bjørn Opsahl med workshops i portrettfoto og beauty, til bryllupsfotoworkshop med David Beckstead, til naturfotoworkshops med Trym Ivar Bergsmo, Bård Løken og Jan R. Olsen. Jeg ser også etter fotografenes evne til å formidle kunnskap og er stadig på jakt etter nye fotografer jeg kan samarbeide med.

Bjørn Joachimsen

Skulle Joachimsen ha plukket en egen workshop, for egen fotografisk utvikling, så må det være en som vektlegger det kreative og utfordrer hans evne til å se.

- Min drømmeworkshop varer over mange dager og gir mulighet til skikkelig fordypning og konsentrasjon med masse tilbakemeldinger fra instruktør. Det tilbys en rekke kurs på 3-4 timer i dagens marked, men min erfaring er at dette gir svært beskjedent læringsutbytte for de aller fleste. Det koster mer enn det smaker. Selv holder jeg aldri kurs med kortere varighet enn 2 dager. Ønskedrømmen min nå er en workshop med Bruce Barnbaum eller John Sexton – i Norge eller i USA.

Bjørn Joachimsen

Fotokurs i Lofoten
Fotokurs i Lofoten
Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen

Bjørn Joachimsen
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu