Tåkeslør

Maren Elize Klemp er nominert til Prix Pictet for sin serie Tåkeslør.
- Nominasjonen betyr svært mye for meg. Det har vært flere år med hard jobbing. Med dette prosjektet har jeg utlevert meg selv i sterk grad, noe som tidvis har vært vanskelig, men som jeg har følt er viktig. Jeg mener at vi kan fjerne stigma knyttet til psykiske lidelser med åpenhet, og har da brukt mine egne erfaringer i dette prosjektet, forteller Maren Elize Klemp til foto.no. - En av årets dommere er Sebastião Salgado. Han har vært mitt forbilde siden jeg begynte å fotografere, og tanken på at han skal bedømme mine bilder er surrealistisk, men selvsagt veldig artig.

Prix Pictet er en konkurranse som ikke er delt opp i flere kategorier, slik som mange andre. Hvert år er det et nytt tema, og årets tema er 'space'. Maren Elize Klemp ble nominert av Shahidul Alam. Av de nominerte blir tolv fotografer valgt ut, og får delta i en gruppeutstilling som reiser jorden rundt. Av de tolv blir det så valgt en vinner som utnevnes av selveste Kofi Annan.

Tåkeslør er et dypdykk i de mørkere sidene av menneskesinnet. Den er en visuell presentasjon av tilstander knyttet til sinnslidelser.

- Bildene forteller om de som er grepet av mørke, isolasjon og tristhet, og om relasjoner til nær familie. De forteller om mangel på tilhørighet, om å leve i en egen verden som få eller ingen andre kan entre eller forstå. Det handler om tåken som kommer snikende, som overmanner og lammer den usynlige sykdommen, forteller Klemp.

Selv om psykisk helse er et aktuelt tema i media, påpeker Kemp at det fortsatt er mye uvitenhet og fordommer knyttet rundt psykiske lidelser.

- Det finnes mye fagstoff som omhandler dette temaet, men jeg ønsket å fokusere på det visuelle. Et bilde kan fortelle mer enn ord, og har en evne til å fange stemninger og følelser på en annen måte enn en ren tekst. Mitt ønske er at disse bildene bidrar til mer aksept og forståelse for psykiske lidelser.

Når Kemp har jobbet med dette prosjektet har hun ikke rørt kameraet før hun har hatt en konkret ide om hva hun skal fotografere. Bildene starter med en tankeprosess som kan pågå i flere uker, deretter blir det skisser rundt ideen, og hun noterer seg stikkord rundt lokasjon, lys, stemning og etterbehandling.

- Siden jeg bruker såpass mye tid på planleggingen, får jeg lettere resultatet jeg ønsker, og selve fotograferingen går raskere.

Prosjektet består av selvportretter og portretter av barna hennes.

- Jeg liker å arbeide på denne måten, blant annet gir deg meg full kontroll over hele prosessen, samt at vi er alltid tilgjengelige.
Maren Elize Klemp -
Maren Elize Klemp
Maren Elize Klemp -
Maren Elize Klemp
Maren Elize Klemp -
Maren Elize Klemp

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kristinn G.
Utrulig fine bilder
17.8.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu