Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Unik fototur til Tsjernobyl

20-25. september arrangerer Storm Safari fototur til Tsjernobyl i Ukraina. Denne gangen blir det hele tre dager i Tsjernobyl, inkludert besøk i kontrollrommet på reaktor 2.
Påmeldingsfrist: 15. Juli

Dette er en unik og spennende tur til et historisk område som alle har lest og hørt mye om. I utgangspunktet er det lagt opp som en fototur, men vil garantert være interessant for alle som ønsker en opplevelse for livet.

Storm Safari har arrangert en rekke fototurer til Tsjernobyl, og er godt kjent i området. Men dette er første gang vi arrangerer tur med hele tre dager i selve Tsjernobyl. Det blir med andre ord en mer hardcore tur enn vi noen gang har gjort tidligere. Vi skal få en omvisning på selve atomkraftverket. Det innebærer blant annet besøk til kontrollrommet på reaktor 2, ”Golden Corridor” og bomberom ABK1.

For å få lov til å få denne omvisningen på atomkraftverket er vi pålagt å besøke museet i byen Slavutych. Dette er en by som ble bygget etter katastrofen i 1986 slik at de som mistet sine hjem i Tsjernobyl og Prypiat kunne flytte til og bosette seg et nytt sted. Vi tar tog til Slavutych fra Tsjernobyl. Dette tar en times tid og går gjennom Hviterussland. Etter en overnatting på hotell drar vi tilbake til Tsjernobyl og fortsetter vår fototur der.

Natt til 26. april 1986 eksploderte en av de fire reaktorene ved atomkraftverket i Tsjernobyl i tidligere Sovjet. Verdens verste atomulykke var et faktum. 135 000 mennesker måtte evakueres og 50.000 av disse kom fra byen Prypiat som bare ligger noen kilometer fra reaktor 4. I dag er Prypiat en spøkelsesby.

Det er spesielt å vandre rundt i en forlatt by der det tidligere bodde så mange mennesker. Det er blant annet hotell, tivoli, svømmehall, idrettsarena, bibliotek, skoler, barnehager og fengsel.

På turen vil vi prøve å få til et møte med noen av dem som har flyttet tilbake etter at ulykken skjedde. De bor inne i selve Tsjernobyl-området og dyrker sin egen mat, drikker vannet og lever et normalt liv, men det er få igjen av dem.

Mye av tiden i Tsjernobyl kommer vi til å bruke til å utforske spøkelsesbyen Prypiat. Det er i utgangspunktet ikke tillatt å gå inn i noen av bygningene. På alle turer vi har arrangert tidligere, har vi fått lov å gå inn i bygningene, men vi er nødt til å ta et forbehold om at det kan på det gitte tidspunkt vi er der, være årsaker som gjør dette vanskelig.

Første natten bor vi i Orane. Vi bor også i Orane etter at vi har hatt tre dager med utforskning i Tsjernobyl. Orane er liten landsby med noen hundre innbyggere like utenfor Tsjernobyl. I Orane opplever man at man går tilbake i tid, og tar man seg en tur i landsbyen oppdager man at hest og kjerre er et vanlig fremkomstmiddel.

Hvem er turen for?
Dette er en tur for fotoentusiasten eller en som bare vil ha en opplevelse for livet. Fotografene Glenn Meling og Frank Hesjedal vil være med som guider og inspiratorer. Det er ikke lagt opp til kursing, men vi hjelper til hvis noen har fotospørsmål. Det er også mulighet for alenetid med fotografene på kvelden for gjennomgang av bilder i Tsjernobyl og Orane hvis man ønsker det.

Stråling
I de områdene vi ferdes er det lav stråling og ufarlig å ferdes på den måten vi gjør. De områdene som har høyere stråling er stengt. Det arbeider 3500 mennesker inne i Tsjernobyl daglig og guidene har 15 dager på og 15 dager av. Det vil bli gitt grundig informasjon om dette på hotellet før vi drar inn. Vi har på tidligere turer målt strålingen på flyet på vei tilbake til Norge, og det viser seg at du får mer stråling av en flytur t/r enn tre dager i Prypiat. Det er portforbud inne i Tsjernobyl etter 20.00. Det er også forbudt å bevege seg utendørs i Tsjernobyl uten guide. På kvelden samles vi på hotellet for prat og hygge.

Turbeskrivelse:

20. september (Onsdag)
Ankomst flyplass Kiev. Vi blir plukket opp på flyplassen og drar til Orane med minibuss. Turen til Orane tar rundt to timer. I Orane spiser vi felles middag på kvelden. Det blir også anledning til å se seg om i landsbyen.

Vi kommer tilbake til påmeldte om hvilket fly Glenn og Frank tar hvis man har lyst til å reise sammen fra Gardermoen.

21. september (Torsdag)
Etter frokost i Orane, og kanskje en tur rundt i landsbyen for å se den våkne til liv, drar vi til Tsjernobyl. Denne dagen utforsker vi Prypiat. Vi starter i den ene enden og jobber oss innover. Rundt 12:30 spiser vi lunsj før vi fortsetter i Prypiat. Kl 17:00 tar vi toget fra Semykhodi-stasjonen (Tsjernobyl) til Slavutych. Togturen tar litt over en time. Vi overnatter på Slavutych hotel og spiser felles middag på kvelden – enten på hotellet eller en lokal restaurant.

22. september (Fredag)
Det blir frokost fra 07:00 til 08:30. Klokken 09:00 besøker vi museet i Slavutych. 11:15 går toget fra Slavutych og tilbake til Tsjernobyl. Når vi ankommer Tsjernobyl litt over klokken 12:00 spiser vi lunsj. Fra klokken 13 til 16 er det omvisning på ChNNP (Atomkraftverket). Dette inkluderer observasjonspaviljongen, bomberom ABK1, ”den gylne korridor”, kontrollrommet reaktor 2 og hovedsirkulasjonspumpen. Etter omvisningen på atomkraftverket (hvis tiden strekker til) fortsetter vi utforskningen av Prypiat, eller vi forsøker å møte noen av dem som har flyttet tilbake i eksklusjonssonen. Det blir også muligheter for å handle snacks og drikke i lokalbutikken i Tsjernobyl, noe som er en opplevelse i seg selv. I 18-tiden sjekker vi inn på Hotel Desyatka i Tsjernobyl. Her blir det middag og muligheter for hygge i baren.

23. september (Lørdag)
Vi spiser frokost rundt klokken 08:00. Etter frokost blir det utforskning av Prypiat. Vi forsøker også å møte noen av dem som bor i eksklusjonssonen. I 17-tiden drar vi tilbake til Orane. Det blir barbecue på kvelden og avslapping i hyggelige omgivelser.

24. september (Søndag)
Vi spiser frokost rundt klokken 9. Så blir det noen timers tid til fotografering i Orane før vi drar tilbake mot Kiev. På veien tilbake stopper vi i Ivankiv hvor vi bruker noen timer på å besøke markedet, se oss om og spise lunsj. På ettermiddagen sjekker vi inn på Ukraine Hotel i Kiev. Hotellet har en veldig sentral plassering i Kiev.

25. september (Mandag)
Hjemreise

Transport til og fra Ukraina ordnes på egenhånd. Mandagen på avreisedagen ordner vi transport til flyplassen for dem som skal returnere til Norge. For dem som vil være noen ekstra dager, må opphold og transport til flyplassen ordnes selv.

I Tsjernobyl er det en statsansatt guide som er ansvarlig for gruppen vår. Han eller hun er pålagt å guide oss etter de gjeldende retningslinjer og rammer for turer i Tsjernobyl.

Minimum antall deltagere: 4 stk.
Maksimum antall deltager: 8 stk.

Hva er inkludert?
Alt er inkludert på denne turen bortsett fra flytur og eventuelt middag på kvelden søndagen når vi returnerer til Kiev. Inkludert er henting/levering på flyplassen, guider, overnatting, tre måltider per dag (minus alkohol), guiding/omvisning i Tsjernobyl, samt bil/sjåfør/bensin alle dager.

Bo og mat:
Vi bor to netter på et gjestehus/hytte i Orane, en natt på hotell i Tsjernobyl, en natt på hotell i Slavutych, og en natt på hotell i Kiev. Det er mulig med singelrom i Kiev, Tsjernobyl og Slavutych mot et tillegg på 350,- pr natt. Man får servert god Ukrainsk mat. Svin/Kylling, poteter, grønnsaker, suppe og brød.

Klær:
Det er påbudt med bukser og langermet inne i Tsjernobyl-området. Noen velger å ha med et gammelt par sko som de kaster etter at de har vært inne i området, men det er ikke nødvendig.

Pris pr deltager 13.500,-
NB! Prisen inkluderer ikke fly

Dette er noe dyrere enn tidligere turer vi har arrangert. Men det er en ekstra dag i Tsjernobyl, omvisning på atomkraftverket og reise og overnatting i Slavutych. Alt dette fører til ekstra kostnader for turen, og derfor må vi sette en høyere pris enn vi har gjort tidligere.

Avbestilling av betalt tur:

Vi har et samarbeid med en turoperatør i Kiev som vi må booke alt gjennom. Vi må forholde oss til deres retningslinjer. Deres avbestillingspolicy er som følger:

Our cancellation policy:
If unexpected circumstances should arise and impact your holiday plans, we would be glad to assist you with the cancellation procedures and refund your money. Our rates of refund are derived from our suppliers' requirements, and can be summarized as follows: Cancellation 30 days or more before trip commencement -- full refund except the deposit.
15 - 30 days -- 70% will be refunded
4 - 14 days -- 50% will be refunded
Less than 4 days -- no refund

- Reservations of visa assistance, airport pick up and train tickets are non-cancelable, non-changeable, and non-transferable. Deposit for Chernobyl Tour tour can be transfered to a different name or person - but it's not refundable.

Vi overvåker hele tiden situasjonen i Ukraina med tanke på om det er trygt å reise. Vi forholder oss til norske myndigheter (UD) sine reiseråd. I skrivende stund fraråder UD alle reiser til eller opphold i fylkene Donetsk og Luhansk samt på Krim-halvøya. Dette er områder vi ikke skal til. Vi holder også løpende kontakt med vår samarbeidspartner i Ukraina.

Ønsker man å kombinere turen med et lengre opphold i Ukraina, for eksempel i Kiev som er en nydelig og interessant by, anbefales dette på det sterkeste. Om ønskelig kan vi sette dere i kontakt med ukrainsk turoperatør som vi har veldig god erfaring med.

Påmelding og informasjon:
Frank Hesjedal
Telefon: +47 92 66 10 21
Epost: frank@stormsafari.no

Glenn Meling
Telefon: +47 90 10 93 98
Epost: mail@glennmeling.com
Alexander Tufte -
Alexander Tufte
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal
Foto: Frank Hesjedal -
Foto: Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu