Nikon D850 til 100-årsdagen

Nikon var 100 år på tirsdag denne uken – en anselig alder for en kameraproudsent. I den forbindelse varslet de en kommende D850 fullformat speilreflekskamera.
Nikon bruker mye av 2017 på feire sitt 100-årsjubileum, og det er ikke så rart. Det er en anselig alder, og markedsføringsmessig ganske smart å gjøre en del utav.

De har tidligere i år lansert noen jubileumsmodeller av eksisterende kameraer i begrenset opplag (samt noen objektiver, kikkerter og diverse andre småting), og på tirsdag denne uken, på selveste 100-årsdagen, varslet de at de kommer til å lansere en D850. Dette blir ikke en jubileumsmodell, men et kamera i vanlig produksjon.

Nikon har ikke sluppet så mye informasjon om det, men i pressemeldingen fokuserer de på høy hastighet og høy oppløsning, og det er jo en kombinasjon vi liker. Kameraet er en etterfølger til D810.

I går fikk Nikonrumors.com tak i noe som mest sannsynlig er lekkete pressebilder av det nye kameraet. Hvis de viser kameraet slik det blir, vil D850 bli uten innebygd blits. Til gjengjeld vil det få Bluetooth (antakelig Snapbridge), Wi-Fi, vippbar skjerm og opplyste knapper. Det har også kommet til en liten joystick, men AE-L-knappen er borte på disse bildene.

Det ser ut til at D850 får litt nye linjer, i hvert fall på pukkelen på toppen, men ser ellers umiskjennelig ut som et Nikon-kamera.

Vi vet om mange som ikke vil gråte en eneste tåre over å slippe den innebygde blitsen, samtidig som det er mange som har valgt Nikons fullformatkameraer over Canons, nettopp på grunn av denne blitsen. Men det får oss til å lure på hvorfor den plutselig er borte. Hvis du ser nøye etter på bildene, så kan du se en knapp på høyre side av pukkelen. Det spekuleres i om kameraet vil tilby en elektronisk søker i tillegg til den optiske. Det vil i så fall ta så mye plass det ikke er rom for intern blits. Det forutsetter i så fall at speilet vippes opp, og stiller store krav til autofokusen når speilet er oppe. Dette er et område der Nikon ikke har utmerket seg til nå, men der de trenger å forbedre seg hvis de skal inn på det speilløse markedet (noe de har signalisert at de skal). Derfor gir det mening å gjøre dette hvis autofokusen er på plass. I så fall gleder vi oss veldig til å se dette.

Spesifikasjoner, pris og salgsstart er ikke kjent. Nikon har kun annonsert at kameraet vil komme, og ikke offisielt lansert det. Så da må vi vente i spenning litt til.

Og mens du venter, og for å komme i jubileumsstemning kan du jo ta en kikk på denne musikkvideoen med dansende Nikon-ansatte. Det er en variant av videoen til sangen OZ av det japanske bandet Mr. Green Apple. Anbefales sterkt hvis du vil se noe litt utradisjonell markedsføring fra den kanten.
 -
Offisielt teaserbilde for D850. Legg merke til pukkelen uten blits inni.
 -
Fronten av D850 med objektiv. Her er det ikke så mye nytt å spore.
 -
Den mest interessante vinkelen, som avslører en del endringer fra D810.
 -
Her er et opplyst bilde vi har "lånt" fra PetaPixel som viser baksiden bedre.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind H.
Denne kommentaren forklarer alt:

"Yes, today Sony and Nikon are vying for the innovation crown. Recent rumors for the D850 release are pretty heady. 45-46MP, a true ISO 50, improved low and high ISO DR, up to 10 fps continuous (not clear if this will be just in 20MP crop-sensor mode), D5 AF, tilty screen, and XQD card slot, and full-frame 4k video. Now, video AF will still pale compared to Canon's, but if true, most of these rumors are true, this will be an amazing camera. Of course this is a whole different category from the 6DMII. What it means though is that Nikon has created enough room below the D850 that it won't have to "nerf" the D750 replacement to create product differentiation. Nikon can release a (D780?) with a 30MP sensor, 8-10FPS, 4k video, dual-card slots and marginally improved sensor (if at all) and still have a far superior camera campared to the 6DMII.

Yes, Nikon has had quality control problems, and yes, Canon's lens portfolio is a bit better. However, between Nikon's offerings and third party lenses, there is nothing that isn't covered from my perspective.

Will this cut into Canon's lead? Probably not. The switching costs are simply too high. But since I'm not invested in Canon stock, their lead in market share does me absolutely no good.

So bye bye Canon. I have a few L lenses in good shape--24-70mm L II, 70-300mm L, 100mm L, 85mm L II, and 100-400mm L II--that are going on the market soon. Selling these lenses should more than cover the purchase of D850 and Nikon 105E lens."

http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=33160.60

Kjenner meg helt utrolig sviktet av Canons nye 6DM2. Sliter nå med en 70D jeg kjøpte rett før 80D, med ei utrolig bra 15-85 linse. 80D med denne linsa må være verdens beste reisevenner! Men skal jeg utvikle meg som fotograf må jeg over på fullformat. 5DM4 kan nok neppe forsvares av en fotograf på mitt nivå. Så da må jeg nok over på Nikon D750. Men vil denne komme med en oppdatering, slik at jeg opplever det samme som da jeg kjøpte 70D?

Hvor mye dynamisk omfang på lav iso betyr fikk jeg i sannhet oppleve under et oktoberbesøk i Gamla Stan i oktober. I de trange gatene der i dårlig høstlys er man helt avhengig av å kunne løfte skyggene, uten at dette ødelegger bildet!

Takknemlig for alle gode råd i denne vanskelige situasjonen!
3.8.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu