Er D850 det siste kameraet du trenger?

Antakelig ikke, men Nikons nyeste innovasjon er så komplett at det er få områder der det ikke er i det ypperste toppsjiktet. Vi har tatt en kikk på det.
I dag lanserer Nikon D850. Offisielt er dette oppfølgeren til D810, men det er så mye mer enn det. Kameraet overgår på mange områder alt vi har sett tidligere.

Bildebrikke, piksler og hastighet
Nikon lå lenge lavt i megapikselracet, men tok et stort steg oppover med D800. Selv om økningen ikke er like dramatisk denne gangen, er 45 megapiksler likevel mye. Det det gir deg enorme mengder detaljer, store beskjæringsmuligheter og tilsvarende store bildefiler. Nikon har jobbet med å dempe vibrasjoner fra speilet for å ikke skape uskarpheter, og det er en jobb som bare blir viktigere og viktigere jo høyere oppløsning kameraet får. Dempingen er vesentlig forbedret fra D810, og speilet bedre balansert.

Bildebrikken er av den bakbelyste typen (BSI) og er uten AA-filter. Den høye oppløsningen gjør at det er svært vanskelig å framprovosere moaré, selv uten slikt filter. Produksjonen av bildebrikken er forbedret for å generere mindre støy internt i elektronikken, og skal dermed gi langt lavere støynivå ved lange eksponeringstider enn tidligere modeller.

Kameraet er ikke den ISO-maskinen som D5 og D500. Men de egenskapene gikk på bekostning av dynamikkomfang på de lavere ISO-verdiene. D850 har heller gått motsatt vei, og tilbyr nå ISO-verdier mellom 64 og 25 600 (kalibrert). ISO-området kan utvides til 32-102 400.

Det høye pikseltallet skulle man tro gikk utover hastigheten på kameraet, men det virker som D850 klarer å henge godt med i svingene der også. Til daglig skal det klare inntil 7 bilder pr. sekund, men bruker du batterigrepet, kan det øke spenningen og da også seriebildehastigheten til 9 bilder pr. sekund. Det er bare 3 bilder mindre enn D5, og det er ganske imponerende med over dobbelt så mange piksler.

Kameraet har to minnekortplasser for XQD og SD. Bruker du XQD har du en buffer som kan ta unna datastrømmen ganske godt, og gi inntil 41 bilder i 14-bit RAW eller 170 bilder i 12-bit RAW

Autofokus og lysmåler
Autofokusen skal være den samme som i D5, og med omtrent samme prosessor bør ytelsen være omtrent identisk. Prosessoren er optimalisert for den høyere oppløsningen, og om det går utover AF-hastigheten på noen måte kunne vi ikke få svar på under presentasjonen Nikon ga oss, men uansett bør den være rimelig kraftig. På noen områder overgår den også D5. Blant annet er den følsom ned til -4EV på senterpunktet (-3EV på de andre fokuspunktene). D850 har også fått en funksjon Nikon kaller ‘Pinpoint-fokus’, der kameraet benytter et fokuspunkt som bare er ¼ av størrelsen på vanlige fokuspunkter – det gjør det lettere å treffe nøyaktig der du ønsker å fokusere.

Hvis du bruker live-view, har også autofokusen blitt bedre, men ikke like dramatisk. Den er omtrent 30% raskere enn på D810. Vi hadde ikke mulighet til å gjøre noen egentlig vurdering av den, men vi oppfattet den fortsatt som ganske langsom. Det vi også la merke til var at den beveget seg veldig mykt, så selv om den ikke fungerer som følgefokus på video, vil du kunne flytte fokus fra ett punkt til et annet på en pen og behagelig måte. Kameraet støtter fokus peaking når du bruker manuell fokus i live-view.

Lysmåleren er også den samme som i D5, og for å kunne holde følge med autofokusen er den også følsom til -3EV. Nikon bruker også lysmåleren til motivgjenkjenning, så kameraet lettere vet hva det skal fokusere på. Samtidig bruker det avstandsindikator fra autofokusen til å gi lysmåleren informasjon om fokusavstand, alt for å gi den beste lysmålingen og den beste autofokusen. Dette er ganske smart sammenkopling som vi har sett fra Nikon lenge, og som fungerer utmerket.

Video
Du kan ta opp video i inntil 4K, 4:2:0 8-bit internt, eller 4:2:2 til ekstern opptaker. Opptaket kan vare inntil 30 minutter, og du får ingen beskjæring av bildet når du filmer i 4K. Da vi spurte hvordan de gjorde nedskaleringen, fikk vi igjen svar at det var hemmelig, noe som får oss til å tro at Nikon-representanten egentlig ikke visste det.

Filmer du i full HD kan du få inntil 120fps og Active D-lighting rett på videoen. Blenderen kan justeres med knapper på kameraet, dersom lyset skifter eller du ønsker å endre dybdeskarphet, men du må stille i minst 1/3 trinn, så du kan oppleve at justeringen blir litt hakkete.

Kameraet har ingen ekte log-funksjon, men den har en flat fargeprofil som gjør mye av det samme ved å tilby strørre dyniamikkomfang.

Nikon har aldri vært førstevalget for videofotografer, men det ønsker produsenten å gjøre noe med. Vi har ikke sett videomateriale, men Nikon påstår at den store datamengden de kan fange gjør dem i stand til å lage videofiler med enormt mye detaljer. Vi får se hva brukerne mener når kameraet blir tilgjengelig. Før det er det umulig å vurdere.

Nyttige funksjoner
Hvis du ønsker deg et lydløst kamera, kan du bruke live-view og kople ut lukkeren helt. Da blir autofokusen tregere, men du kan ta bilder helt uten å forstyrre omgivelser. Du kan også få ekstrem hastighet på 30 bps (i inntil 3 sekunder) hvis du ønsker det.

En videreutvikling av den høye hastigheten gir også mulighet for ‘Focus shift mode’, der kameraet tar inntil 300 bilder med ulik fokus, så kan du i ettertid velge hvor du vil ha fokusen, eller bruke et program for å stable bildene for å få uendelig dybdeskarphet.

Du kan ta time-laps-bilder, og kameraet kan lage ferdige videoer i 4K, rett i kamerat, med ekponeringsutjevning, slik at filmen blir jevnt eksponert. Men med den vanvittige oppløsningen kameraet har, er det heller ingenting i veien for å ta 8K timelaps. Men da må du lage video av det selv, med dertil passende programvare.

Av nyttige funksjoner som ikke er helt nye bør vi nevne SnapBridge, som lar deg overføre bilder i lav oppløsning til mobiltelefonen, så du enkelt kan laste dem opp på sosiale medier. Da kan du laste opp skikkelige bilder, i stedet for å bruke mobilkameraet fordi det er enklere. SnapBridge lar deg også geotagge bilder ved hjelp av GPS-en i telefonen.

Den funksjonen vi likevel kanskje liker aller best, er ‘Live view Auto AF fine tune’. Dette er en funksjon der du automatisk kan mikrojustere alle objektivene dine. En evig utfordring med speilreflekskameraer er at fokussensoren ikke ligger på bildebrikken, og dermed kan det være at ting ikke stemmer helt overens. Små variasjoner i objektivet eller kameraet (eller begge), kan gjøre at kameraet fokuserer for langt fram eller bak. Dette problemet har du ikke når du bruker live-view, og dermed kan Nikon D850 automatisk se denne forskjellen, justere for det og lagre informasjonen for hvert objektiv i kameraet. Du må ta testbilde for hvert objektiv, men når du først har gjort det, vil objektivene fokusere korrekt hver gang siden. Nikon kan ikke garantere at det fungerer med objektiver fra andre produsenter, men sier ikke at det ikke fungerer.

Betjening
Det er ikke bare innsiden av kameraet som er ny. Utsiden har også fått seg noen forbedringer. Tydeligst er den nye, vippbare, trykkfølsomme skjermen på 8cm. Den har fått høyere oppløsning (2360K punkter). Du kan sette alle innstillinger rett på skjermen, og fokusere/eksponere. Du kan også skru av trykkfølsomheten hvis den irriterer deg. Skjermen kan vippes oppover og nedover.

En av de viktigere forbedringene er grepet. Det har blitt «dypere», slik at brukere med lange fingre eller lange negler holder det bedre. Sammenliknet side ved side føltes D850 mye bedre å holde enn D810.

Nikon har valgt å ta bort AE-L-knappen på baksiden, og i stedet satt inn en liten joystick som gjør det lettere å velge bl.a. fokuspunkt. Joysticken kan trykkes inn som en knapp, så hvis du savner AE-L, kan du programmere inn den der.

Kameraet er omtrent samme størrelse som D810, men skal være ca 3mm tynnere og noen få gram tyngre (dette skyldes i hovedsak opphenget til skjermen og en større søker). Søkeren har forstørrelse på 0,75x og Nikon sier at dette er den største speilreflekssøkeren fra dem noen sinne. Den er tydelig større enn i D810 når man sammenlikner.

Etter at Nikon offentliggjorde at de utviklet D850 i sommer, kom det mange spekulasjoner om en knapp på siden av prismehuset, og mange trodde de kunne være for å slå inn en digital søker – og at det var derfor blitsen var tatt bort. På modellen vi har fått tafse så vidt på, var denne knappen borte, og blitsen også. Den har veket plassen for en større søker. Noen vil absolutt se det som et pluss, mens andre vil savne blitsen.

D850 bruker samme batteri som de fleste Nikon-modeller, EN-EL15, selv om det nå har fått nytt navn, EN-EL15A. Det nye batteriet har samme spesifikasjoner som tidligere, og er 100% kompatibelt alle veier, men tilfredsstiller noen nye miljøstandarder. Selv om batteriet ikke er kraftigere enn før, har Nikon likevel klart å presse ut en del mer saft av det. Batterikapasiteten har gått opp nesten 50% til vanvittige 1840 bilder pr. lading (CIPA). Bruker du batterigrep, kan du sette inn et EN-EL18, og ha kapasitet på over 5000 bilder.

Kameraet er godt værtettet, men ikke like godt som D5. Lukkeren er testet til 200 000 eksponeringer.

Oppsummering
Det er vanskelig å si noe endelig når man har sett en presentasjon, lest en pressemelding og tafset i noen få minutter. Det vi har av erfaring fra Nikon-kameraer fra tidligere og det vi har fått av informasjon om D850, tilsier at dette skal bli et svært kraftig kamera. Hvis du ikke skal slå inn spiker med det, ta bilder med ekstreme ISO-verdier, eller trenger de siste 3 bildene pr. sekund, gjør D850 alt det D5 gjør, og mer til.

Av kameraer til under 50 000 er det vanskelig å se hva som kan konkurrere med dette kameraet. Canon 5D Mark IV blir det nærmeste i pris, men skal man dømme ut fra spesifikasjoner, spørs det vel om det når helt opp.

Her ser det ut som det bare er å begynne å spare, hvis du vil ha kanskje det mest allsidige kameraet du kan få.

I overskriften spurte vi om at dette vil bli det siste kameraet du vil trenge. Det er teknologisk ganske bakstreversk å påstå det, så det skal vi ikke gjøre – det vil alltid komme noe nytt og bedre, men pr. i dag, er D850 virkelig state of the art, og vil være et fantastisk verktøy for fotografer som vil ha alle muligheter under alle forhold i ett og samme kamerahus.

Prisen for huset er satt til 38 090,- kroner. Det vil også komme kit med 24-120mm f/4 etter hvert. Det vil koste 46 190,-.
Hvis alt går som det skal, kommer Nikon D850 i salg allerede 7. september, altså om bare to uker. Kittet kommer antakelig noe senere.

Nikon melder at det vil bli noe færre eksemplarer tilgjengelig enn forventet etterspørsel. Levering vil bli prioritert for NPS-medlemmer, så hvis du er medlem, oppgi medlemsnummer når du bestiller.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
Bilde av prototype der man fortsatt kan se en knapp på prismehuset, som er tatt bort i produksjonsversjonen.
 -
 -
En liten joystick ved øvre høyre hjørne av skjermen kan også doble som knapp.
 -
Skjermen er ny og forbedret, og kan nå også vippes opp eller ned.
 -
 -
Støtte for både SD- og XQD-kort.
 -
Huset er frest ut av ett stykke aluminium, og med en del karbonfiber.
 -
Værtettinger er det mange av.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Knut Harald E.
Bra og nyttig gjennomgang av et nytt og spennende kamera!
24.8.2017
Anders L.
Gøy at D850 har full frame 4K. Det ligger allerede muligheter for 6K og 8K i bildebrikken, det er bare å dytte inn mer prosessorkraft på de to neste modellene, jeg tipper med 6K og 8K video. Elektronisk søker kan du få til 30 000 for tilslutning på HDMI-kontakten, før dette kan du bruke Live View og lupe på LCD-skjermen.
24.8.2017
Øyvind H.
Hvilken stor dag for Nikon! Mens Canon pøser ut et møkkakamera med sin nye 6DM2, som får slakt overalt. Canon har mistet respekten for entusiastfotografene!
5DM4 er overpriset, at man kan kjøpe dette kameraet nytt i en fotobutikk i Cebu City til 22.300 kr, 16.000 mindre enn i Norge, med 2 års garanti, sier alt. Vi dumme, rike nordeuropeere skal flås!
24.8.2017
Rune H.
:-), dette ser veeldig bra ut!
24.8.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu