Mer speilløst for proffene

Panasonic lanserer et proft kamerahus og lyssterk tele.
I dag lanserer Panasonic sin nye modell, G9 og en Leica DG ELMARIT 200mm f/2.8 POWER O.I.S. G9 høres ut som en etterfølger etter G7 og G80, men er i en annen klasse enn disse.

Panasonic har valgt å heve standarden på denne serien fordi de allerede har rimeligere modeller som GX8, GX80 og GX800. I tillegg er det nok et også en faktor at de dyre kameraene selger relativt sett bedre enn de rimelige. Med dette i bakhodet har Panasonic flyttet G9 opp i proffklassen og laget et kamera som på mange måter matcher eller overgår GH5.

Panasonic trekker fram følgende områder der kameraet utmerker seg:
• 20 megapiksler (antakelig samme bildebrikke som i GH5)
• Inntil 20bps med full AF og 60bps med låst AF
• 6,5 trinns, 5-aksers bildestabilisator (i samarbeid med stabilisator i objektivet)
• Den største søkeren av alle (0,83x forstørrelse)
• Værtettet og frostsikkert (-10 grader) kamerahus i magnesium

Bildestabilisering
Det ser ut som Panasonic tar mål av seg å lage en like god bildestabilisator som Olympus, og klarer de det er jo det et pluss for oss brukere. Panasonic oppgir tilsvarende resultater som Olympus, så det kan godt være de har klart det. De påstår inntil 6,5 trinn lengre lukkertid enn uten stabilisator når du bruker kameraet sammen med et objektiv med innebygd stabilisator som samarbeider. Akkurat hvor hvordan det virker for deg er umulig å si på forhånd. Har du små vibrasjoner, demper det veldig godt. Har du store utslag på bevegelsene har stabilisatorene mye større problemer.

Hastighet og autofokus

På speilløse kameraer avhenger autofokusen og seriebildehastigheten i stor grad av prosessorkraften (og hvor effektive algoritmer man bruker). Derfor vil de nyeste kameraene alltid være bedre enn de foregående, og her er G9 helt i toppsjiktet. 20 bilder pr. sekund med full autofokus mellom hvert bilde og uten at søkeren blir svart mellom hvert bilde, er mer enn noe speilreflekskamera kan klare, og autofokusen skal være raskere enn på GH5. Panasonic oppgir den til null komme veldig lite, og det er vel etter hvert et såpass meningsløst tall at jeg ikke gidder å gjengi det her.

Større og bedre søker
Søkeren skal være den største du får, med en forstørrelse på 0,83x. Det er en OLED-søker med høy oppdateringsfrekvens, samt høy kontrast og oppløsning. Panasonic hevder at den ikke blir svart mellom bildene, og dersom bildet heller ikke fryser under eksponeringen, kan denne søkeren være riktig så god, og fungere godt på høy skuddtakt (slik vi også ser på Sony A9). Er de speilløse kameraene i ferd med å overkomme en av sine få gjenværende store svakheter?

Wi-Fi og Bluetooth
G9 har innebygd Wi-Fi, og støtter kommunikasjon på både 2,4GHz og 5GHz, som kan gi en raskere og mer stabil forbindelse. Hvis du vil gjøre det enkelt, er det også støtte for BLE, en Bluetooth-standard som bruker svært lite strøm, og gjør at kamerat kan overføre bilder rett til telefonen kontinuerlig (i lavere oppløsning), så du enkelt kan poste dem på sosiale medier.

Video
Presseinformasjonen fra Panasonic inneholdt ingen informasjon om videofunksjonene over hodet. Tradisjonelt har det vært GX-serien som har hatt de avanserte funksjonene, mens G-serien har vært mye enklere på det området. Vi må regne med at Panasonic hadde vært raske med å annonsere det dersom det var noe banebrytende her, så vi må bare gjette at det ikke er det. Vi har fått takk i et regneark med spesifikasjoner, og det oppgir 4K-video i inntil 150Mbps MP4 (eller 28Mbps AVCHD) i 8-bit 4:2:0, 60/50P. Du har antakelig få muligheter til å gjøre avanserte innstillinger utover bildefrekvens og filformat. Det er med andre ord utmerket for glade amatører som ønsker å enkelt gjøre videoopptak som ser flotte ut, uten at de krever mye etterbehandling.

Av andre egenskaper kan vi nevne at det er værtettet, men antakelig ikke like bra som tilsvarende fra Olympus. Det betyr at det tåler en del, men ikke mist det i vannet. Det er plass til to UHS-II SD-kort og skjermen på 8,1cm er vridbar og hengslet på venstre side.

Kameraet kommer i som hus, eller i kit med objektivet med det velklingende navnet, Panasonic Leica DG Vario Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH Power O.I.S.

Huset har en veiledende pris på 18 999, mens kittet koster 24999. Panasonic har ikke oppgitt når det kommer i slag, men vi vil gjette på at det blir sent i november.

Supertele for proffene
Samtidig med det nye kameraet slipper Panasonic også en kraftig tele, 200mm f/2.8. Det gir en bildevinkel tilsvarende 400mm på fullformat, så dette er et interessant objektiv for sport og natur. Objektivet bundles med en 1,4x telekonverter, og er også kompatibel med 2x.

Panasonic LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 POWER O.I.S. har innebygd den nyeste optiske bildestabilisatoren som samarbeider med den nye G9. Det kommer en firmwareoppdatering til GH5 som gir full funksjonalitet med dette objektivet.
Det er naturligvis fullt av eksotisk glass og avansert coating, og Panasonic mener at det er det skarpeste objektivet de har laget.
Objektivet får en veiledende pris på 31 999, og heller ikke her kan vi gjøre annet enn å gjette når det kommer i salg. Vi gjetter på tidlig desember.

Med denne lanseringen begynner det å bli godt med lange proffobjektiver for MFT. Nå har vi Olympus 40-150mm f/2.8, Panasonic 100-400mm f/4-6.3, Panasonic 200mm f/2.8 og Olympus 300mm f/4. Det er ingen andre speilløse systemer som har så godt utvalg av objektiver eller av lange proffobjektiver.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
 -
Panasonic Lumix G9 med Leica 12-60mm f/2.8-4 kitobjektiv.
 -
Nytt og større display på oversiden.
 -
Den nye, lyssterke proff-telen, 200mm f/2.8 med bildestabilisator som snakker med stabilisatoren i en rekke Panasonic-kameraer.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu