Hendig til håndveska

Olympus lanserer PEN E-PL9, et lite og lekkert kamera i klassisk Olympus stil. Nytt er blant annet bedre brukergrensesnitt, kraftigere prosessor, innebygd blits og 4k video.
Olympus modellerer systemkameraene sine etter gamle klassikere som PEN og OM. Nå har det kommet en ny modell i PEN-serien, E-PL9. Kameraet er det foreløpig siste i en vellykket serie med små, speilløse kameraer med mange funksjoner.

Det blir feil å kalle det for «konekamera», men det er ikke tvil om at Olympus retter E-PL modellene mot kvinner i større grad enn andre produsenter og modeller gjør. Ikke det at kameraet er spesielt laget for dem, men det er en stor mengde tilbehør å få, av designervesker, remmer og annet pynt som typisk har et feminint tilsnitt. Mye av markedsføringen har også vært rettet mot kvinnelige bloggere.

E-PL9 er et praktisk, lite kamera med de fleste funksjoner man ønsker seg i et slikt (og helt sikkert en hel del til). Her har du en rekke automatiske funksjoner, men også mulighet for å styre dem alle automatisk med et ganske velfungerende grensesnitt. Skjermen kan vippes 180 grader ned, for selfiebruk og nytt på denne modellen er en liten integrert blits, så man slipper å ta med den lille eksterne blitsen som har fulgt med på tidligere modeller.

Det vi savner er for så vidt en elektronisk søker. Samtidig har Olympus en veldig tilsvarende model med søker, hvis du ønsker det, OM-D E-M10 Mark III.

Ny prosessor gir nye muligheter
Litt overraskende har Olympus valgt å beholde den gamle 16 megapikslers bildebrikken vi nå har sett i kameraene deres i årevis. De har byttet til en nyere 20-megapikslersutgave på de høyere modellene men beholdt den gamle både på denne og på OM-D E-M10 III. Men prosessoren er ny, og det er samme prosessor som i flaggskipet, E-M1 Mark II. Det betyr mer avansert og raskere autofokus, bedre støyfjerning, 4K video, høyere seriebildehastighet og en del andre småting, og gjør at kameraet føles raskere med bedre respons enn tidligere.

Mye har blitt enklere
Kameraet har fortsatt de manuelle mulighetene fra tidligere modeller, men har fått en del forbedret automatikk. Nå kan mange av funksjonene velges automatisk gjennom en egen meny, og du kan få bra resultat uten å vite detaljer om hvordan funksjonen fungerer, og uten å måtte bla deg langt ned i vanskelig tilgjengelige innstillinger.

Kameraet har også fått lavenergi Bluetooth, så det kan være koplet opp kontinuerlig mot mobile enheter. Da kan du overføre bilder etter hvert som du tar dem (i lavere oppløsning), eller sitte med telefonen og se bildene på kameraet uten å måtte ta kameraet opp av vesken. Bildene blir da mye enklere å laste opp til sosiale medier.

Familiekamera
E-PL9 framstår som et bra familiekamera. Du kan velge hvor avansert du vil gjøre ting, kameraet har det du trenger av funksjoner til familiebruk, med kit-objektivet, 14-42mm pannekake, får det plass i en liten veske eller en jakkelomme, så det er lett å ta med seg, og objektivutvalget er upåklagelig.

Kameraet kommer i salg i mars, og kommer i tre farger, Svart, brunt og hvitt og enten som kun kamerahus til 5999,- kroner, eller i en pakke med overnevnte objektiv til 7499,-.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu