Banebrytende fra Pentax

Pentax lanserer ny toppmodell, K-1 II, som tilbyr høyoppløste bilder ved hjelp av flere eksponeringer, selv ved håndholdt fotografering. Det har vi aldri sett tidligere
Pentax er ikke de store på markedet, men det hindrer dem ikke fra å tilby funksjoner ingen andre tilbyr. Flere produsenter tilbyr nå muligheten til å ta svært høyoppløste bilder ved å sette kameraet på stativ, og la kameraet ta flere eksponeringer der bildebrikken er flyttet en halv piksel mellom hver.

Håndholdt der andre krever stativ
Det hellige gralet innen denne utviklingen har vært å kunne tilby denne funksjonen ved håndholdt fotografering. Det har nå Pentax klart, som de aller første.

Måten de gjør det på er visstnok at de har gode sensorer i kameraet som registrerer bevegelse og en god algoritme som syr sammen bildene etterpå.

Helge Rose, Product manager hos Pentax-importøren, Focus Nordic, sier at funksjonen fortsatt har noen begrensninger, og Pentax tar forbehold om at det kan forekomme enkelte tilfeller av at bildene ikke er sydd 100% korrekt sammen. Allikevel mener vi at dette er noe som er veldig spennende og som kan blir veldig nyttig framover. Kanskje kan vi skrinlegge megapikselkrigen og heller tilby kameraer med større piksler og lavere oppløsning, fordi man kan bruke en funksjon som dette når man trenger høyere oppløsning.

Bare ny prosessor
Den eneste maskinvaren som er ny fra forrige modell er prosessoren, som er vesentlig kraftigere enn forrige modell. Det må til for å håndtere prosesseringen som kreves av den nye funksjonen. Men det gir også bedre følgefokus og mulighet for bedre støyfjerning (høyeste ISO-verdi er 819 200).

Pentax er så tydelig på at det kun er prosessoren som er ny, at de til og med tilbyr oppgradering av prosessoren på K-1, så hvis du eier et slikt kamera kan du faktisk oppgradere til en K-1 II. Norsk pris for dette er ikke satt ennå, men i Europa vil prisen ligge på €500-600.

Avansert styring av bildebrikken
I tillegg til den svært avanserte styringen av bildebrikken som kreves for å fotografere håndholdt i superhøy oppløsning, kan brikken i K-1 og K-1 II ta fire bilder der bildebrikken flyttes 1 piksel mellom hvert. Det gir full fargesampling på hver piksel.

Dersom du tar bilder av stjernehimmelen kan bildebrikken til en viss grad kompensere for jordrotasjonen, slik at du kan jobbe med lengre lukkertider uten å få stjernene som striper på himmelen.

I tillegg har kameraet naturligvis bildestabilisator på bildebrikken i tillegg. Ikke alle disse funksjonene lar seg kombinere med bildestabilisering, så du må ofte velge, men ved astrofotografering bruker du uansett stativ, så det er ikke vesentlig.

Solid kamera
Da K-1 kom på markedet ble det sammenliknet med Nikon D810. Det er ingen racer på seriebilder eller autofokus, men med høy oppløsning, svært god værtetting og mange interessante funksjoner, har det absolutt hatt en appell. Når det nå kommer en ny modell, synes vi det er veldig spennende det de har fått til med håndholdt fotografering, men tror kanskje at kameraet hadde trengt en noe større oppgradering på nettopp seriebilder og autofokushastighet.

Nikon har gjort mye siden D810, men med en pris på K-1 II på under 20 000 for huset blir det ikke rimelig å sammenlikne det med D850 for eksempel.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu