Canon speilløs med 4K-video

Canon lanserer EOS M50, en ny forbrukermodell blant produsentens speilløse kameraer, men med interessante nyheter
Det er mange som går og venter på en proff speilløs modell fra Canon. Signaler vi har mottatt derfra hinter om at det kan la vente på seg, at de mener at profesjonelle ikke går etter størrelse, og da er det bedre med speilrefleks.

For alle andre derimot, kan det være at Canon kommer med gode speilløse alternativer.

I dag lanserer de EOS M50, som er et lite og hendig kamera i «speilrefleksdesign» med søkeren i en pukkel på toppen. Berøringsskjermen er vridbar (hengslet på høyre side) og kan brukes til å sette fokuspunkt også når du bruker søkeren.

Og apropos fokus. Kameraet benytter Canons «Dual pixel CMOS AF» som er et svært avamsert og kraftig fokussystem, særlig på video.

Med EOS M50 kommer Canon også med en ny prosessor, Digic 8, som gir bedre støyfjerning, raskere autofokus og enkelte andre funksjoner om krever mye prosessorkraft. Kameraet har også fått et nytt råformat, CR3 (det tidligere formatet het CR2). Det er vanskelig å få noen informasjon om hva som er nytt, men Trond Sliper, produktansvarlig hos Canon Norge, sier at det inneholder støtte for egenskaper/funksjoner som kommer i framtida.

Litt amputert 4K video
Kameraet er det første speilløse fra Canon som kan ta opp video i 4K. Dessverre virker det som denne funksjonen er strippet ned til et absolutt minimum. For eksempel fungerer ikke Dual pixel CMOS AF på 4K-opptak, bare opp til full HD. Hva det betyr for autofokusfunksjonen når du tar video i 4K er vanskelig å si, men at den er vesentlig svakere, særlig på bevegelige motiver er det ikke tvil om. Kameraet har verken mikrofoninngang eller hodetelefonutgang, så videofunksjonen er beregnet på enkel «hjemmebruk» uten krav til lydkvalitet.

Det er litt trist at Canon fortsatt kjører dette løpet hvor de for enhver pris ikke vil kanibalisere salget av dyrere modeller ved å putte en avansert funksjon inn i billigere modeller, med det resultatet at det er andre produsenters kameraer som spiser av Canons markeder. Canon gikk, for ikke lenge siden, ut og innrømmet at de hadde vært for forsiktige. Mye tyder på at de ikke er klare for å gjøre noe med det ennå. Canon har en fordel med Dual pixel CMOS AF. Hvorfor de velger å ikke benytte seg av den fordelen i dette markedet er for oss et mysterium.

Wi-fi og Bluetooth
Naturligvis er kameraet utstyrt med Wi-Fi, og har nå også fått lavenergi Bluetooth (4.1), så kameraet kan være kontinuerlig oppkoplet mot mobile enheter og overføre bilder direkte. Det gjør det mye lettere å dele bildene på sosiale medier.

Tilbehør og objektiver
EOS M er ikke kamerasystemet med størst objektivpark. Men kameraet bruker samme signaler som speilrefleksmodellene til Canon, så med en enkel adapter kan du bruke all optikk beregnet på slike. Det bruker også samme blitssystem, så alt som finnes av blitser og studiolys vil fungere.

Kjent design
De som har sett et Canon speilløst kamera før vil umiddelbart kjenne seg igjen. Det samme vil brukere av kompaktkameraene G1X III, G5X og G7X. Det er et design som fungerer bra, men knapper og hjul der man trenger dem.

Hva med konkurransen
Det er aldri veldig feil å kjøpe et Canon-kamera. De er kanskje ikke de mest spennende eller banebrytende, men solide arbeidshester er de, og gjør alltid den jobben du ønsker at de skal gjøre. Andre aktører i dette markedet konkurrerer mye på funksjoner og spesifikasjoner, objektivutvalg, tilbehør, bildekvalitet og pris. Canon kan naturligvis ikke heve seg over alt dette, men tilbehøret er der. Den solide historikken gjør det til et trygt kjøp, objektiver finnes og med adapter er det enorme mengder tilgjengelig med full funksjonalitet. Så Canon har helt klart et fortrinn som mange av de andre mangler.

Det virker nå som Canon satser tyngre enn noen sinne i dette markedet, og det er godt å se for den halvhjertede satsingen til nå har ikke vært betryggende nok til at nordmenn flest har villet kjøpe det. Det kan endre seg framover.

Salgstart er i april. Standardkittet med 15-45mm får en veiledende pris på 7290,- kroner. Det vil også komme et kit med 22mm pannekake, men der har vi ikke fått oppgitt noen pris ennå. I tillegg kan det kjøpes som kun hus og i kit med enkelte andre objektiver.

EOS 2000D og 4000D
Canon har også lansert to speilreflekskameraer i dag. Begge i nybegynnersegmentet, og begge to rasket sammen av gamle deler Canon har hatt liggende en stund. Verst er EOS 4000D, som har en bildebrikke som først kom på markedet i september 2009 og prosessor (DIGIC 4+) som er en nedskalert versjon av en prosessor som kom i 2011 og var beregnet på kompaktkameraer den gangen. Skjermen er på 2,7 tommer (når var sist vi så det på et speilreflekskamera?) og kit-objektivet er 18-55mm av den gamle typen uten IS. Prisen er satt til 4199,- og det pussig nok samme pris som for EOS 1300D, som har de samme spesifikasjonene bortsett fra at 1300D har større skjerm og mye bedre kit-objetiv med IS. Men gå for all del heller opp 2000 kroner og få et skikkelig kamera, som EOS 750D med bedre prosessor, bildebrikke, skjerm, kitobjektiv og mye mer i stedet for noe gammalt ræl. Eller gå for EOS M50 hvis du vil ha det aller nyeste.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu