Et år med mobilkamera

I serien med lesernes fotoprosjekter har vi kommet fram til Hans Jørgen Lindeløff som ville se hva han kunne få ut av å ta ett bilde om dagen i ett år - med mobilkamera.
Denne serien med lesernes fotoprosjekter har vært meget populær, både blant dem med fotoprosjekter og for leserne, og vi vil gjerne videreføre den.

Så hvis du har et fotoprosjekt gående, eller ett du er ferdig med, som du gjerne vil vise fram, så send kort info om prosjektet og et par eksempelbilder til erik@foto.no.

Denne gangen er det Hans Jørgen Lindeløff som viser fram imponerende gode mobilbilder. Her er historien hans.

Alle bildene er tatt av Hans Jørgen Lindeløff. Klikk på dem for større versjon.

Jeg har helt siden det var mulig å ta bilder med mobiltelefonen, vært fascinert av dette mediet. Å bare konsentrere seg om motiv, lys og komposisjon, og ikke behøve fikle med f-stopp og lukkertider. Helt siden jeg kjøpte min første kameramobil Sony Ericsson K300 i ca 2004, så har jeg byttet mobiltelefoner hver gang det kom en ny med oppgradert kamera.

Fotografering var ikke noen nytt for meg i 2004. Jeg fikk mitt første kamera, Kodak Instamatic 100, av faren min da jeg begynte i 1.klasse i 1970 og valgte Foto som valgfag i 6. klasse. Der var det svart/hvitt som gjaldt, med fremkalling i skolens eget mørkerom. Og jeg fikk da et Konica C35 som jeg brukte i mange år.

Digitalt speilrefleks ble kjøpt rett før jul i 2006. Jeg følte at det var første gangen jeg hadde råd til digitalkamera og som kunne måle seg med de analoge, og jeg ikke sett meg tilbake.

Jeg er selvlært, og lærte mye fra å studere fotoblader. Har årganger av bladet Fotografi og diverse engelske fotomagasiner stappet ned i pappesker på loftet.

Så idag er jeg det jeg vil kalle en ivrig 54 år gammel drosjekjørende fotoamatør med litt fotoballast.

Det var vel ikke før iPhone 5s og iPhone 6, at jeg synes kvaliteten og filstørrelsen på bildene fra mobilkamera begynte og nærme seg noe fornuftig, som også kunne egne seg til å bli sett andre steder enn på mobilskjermen. Jeg hadde hatt noen småprosjekter de siste årene som ett bilde hver dag i en måned, osv., og hadde lekt med tanken om et års-prosjekt en stund, men var usikker på hvordan jeg kunne gjennomføre dette med hensyn til jobb og rediging av bilder.

Så kom Lightroom mobile.

Jeg hadde fått meg Lightroom på laptopen og var helt hektet, endelig ble bildene slik jeg ønsket. Høylys kunne dempes, og ut av skyggene kom detaljer jeg tidligere bare kunne drømme om med Apple Aperture. Jeg hadde til da brukt diverse mobilapper, som Snapseed, Pro HDR og Camera+. Men Lightroom mobile sin syncing mellom mobil og laptop var gull.

Jeg jobbet på nyttårsaften 2015 og tenkte at det hadde vært moro og satt igang 366-prosjektet. Det var skuddår. Hovedideen var å finne et motiv og ta et bilde hver dag innenfor 24-timers-rammen 00:00-24:00, redigere bildet på telefonen og poste bildet før 24:00. Jeg ville redigere bildet slik jeg redigerte mine DSLR-bilder, for å se hvilke rammer mobilbilder har kontra et DSLR-kamera. Jeg ville bevise at under rette forhold så kan mobilbilder være vel så gode som de større DSLR-brødrene.

Jeg bestemte meg ikke før utpå dagen 1.nyttårsdag 2016 for å sette igang.

Jeg gjennomførte dette, men jeg gjorde noen korrigeringer etterhvert. Det første jeg fant ut, var at å bare ta ett bilde hver dag ble litt lite. Jeg tenkte at om jeg bare tok ett bilde, og så fant et bedre motiv senere med bedre lys, så kunne jeg ikke legge ut det bildet også, for jeg skulle jo bare legge ut ett hver dag. Så da ble til at jeg valgte ut “dagens” av de jeg tok, som ble postet først på Facebook for venner og kjente. Endel ble også postet på Instagram.

I og med at jeg bor på Kråkerøy og jobber som drosjesjåfør i Oslo, så ble det hovedsakelig bilder fra disse områdene. Da jeg var hjemme, var det for det meste bilder fra Fredrikstad/Hvaler. Har saumfart området for gode motiver og tok flere i samme området på forskjellig tid på året. Og på jobb i Oslo, så var det spennende å finne områder og motiver på steder jeg passerte daglig men aldri har hatt tid til å stoppe opp. For det meste landskaps- og bybilder tatt ved soloppgang eller solnedgang. Få bilder er tatt midt på dagen eller i mørket ved kveld/natt. Midt-på-dagen-bilder får for det meste altfor mye kontrast og for lite «fargespill». Jeg liker at fargebilder har litt farger. Og å ta bilder i mørket med altfor lite lys, det er ikke mobilkameraenes styrke.

Mot slutten av året, dvs da det begynte og bli tidligere mørkt om ettermiddagen, synes jeg det ble vanskelige og vanskeligere og finne nye motiver, selv om noen av de beste bildene, var de jeg tok da. Særlig vanskelig på jobb i Oslo, hvor sola gikk ned mellom 15:15 og 16:00. Jeg hadde bare maks 1 time å få tatt bildet på, da jeg begynte på jobb kl 15:00. Det var stressende, og jeg vurderte flere ganger og gi meg, men jeg er glad jeg holdt ut.

Mange motiver har jeg sett før, men lagret for senere bruk. For eksempel at lyset gir en bedre komposisjon i oktober enn i mai. Og soloppgangen over Barcode i Oslo i juli funker mye bedre enn i september. Det har blitt endel bilder av trær. Liker særlig bladløse trær, liker og se hvordan grenene gir mer liv i bildet enn om det er bare et hav av grønt.

Totalt tok jeg ca 9200 bilder. Hovedsakelig i portrettformat, mest fordi jeg synes dette passer best i mobilformatet i og med at det er den veien man holder mobilen, og at jeg la endel av bildene ut på Instagram også. Jeg laget endel panoramabilder. De er alle satt sammen av 4 til 15 bilder tatt i portrettformat, enten i Lightroom Classic eller Photoshop CC. Foreløpig har jeg ikke funnet noen fullgod app som kan gjøre dette på telefonen. Så synket jeg panoramabildet tilbake til Lr mobile for redigering der.

Rent kvalitetsmessig er det fremdeles et stykke igjen opp til DSLR-brødrene. Men allikevel er jeg overrasket hvor bra disse bildene har blitt. Jeg har fått ett av bildene blåst opp og trykt på fototapet på 320x240cm, og man må overraskende nær veggen for å se at det ikke er tatt med et DSLR. Jeg solgte i løpet av året 8 bilder tatt med telefonen, hvor kunden valgte ut disse av ca 40 bilder uten å vite at halvparten av dem var tatt med telefonen og halvparten med speilreflekskamera.

Jeg ser på internett bl.a Facebook-grupper hvor enkelte legger ut bilder og skriver unnskyldninger for at det var dessverre tatt med mobil. Et mobilkamera er ikke noen unnskyldning lenger for at vedkommende ikke er flinkere til å komponere eller redigere et bilde. Bildet hadde ikke blitt nevneverdig bedre om samme person hadde tatt det med et proft DSLR med verdens dyreste linse.. skarpere, ja.

Leste et sted… Du blir ikke en Beethoven, bare fordi du sitter og spiller på pianoet hans.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Alec A.
"Bildet hadde ikke blitt nevneverdig om samme person hadde tatt det med et proft DSLR med verdens dyreste linse....skarpere ja ."
Det heter for øvrig objektiv ikke linse , objektivene består av flere linseelementer ..
16.4.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu