Synes du fullformat blir for lite?

Canon har utviklet en bildebrikke som er 40 ganger så stor – 20x20cm
Dette blir vel aldri allemannseie, men det er spennende at Canon eksperimenterer med større bildebrikker for å fange mer lys og gir større dynamikkomfang.

Størrelsen på 202x205mm er ikke tilfeldig valgt. Det er den største brikken du kan få ut av en 30cm, rund silisiumplate, som er standard i produksjon for CMOS-brikker i dag.

For å unngå forsinkelser i utlesningen av data fra brikken, har den en form for parallellutlesning (global shutter), så brikken er til og med egnet til video, og den skal kunne ta opp i 60fps med så lite lys som 0,3 lux (fullmånebelsyning). Det er andre produsenter som har påstått at de klarer tilsvarende lav belysning, med mye mindre brikker, men det kommer nok litt an på hva man krever av resultatet.

Brikken er allerede brukt i Japan av et observatorium som ville filme meteoritter som er for lyssvake til å bli fanget av vanlige kameraer, for å kunne kartlegge forekomsten av dem og lage en beregningsmodell for frekvensen.

Dette er ikke den største CMOS-brikken som er laget.
Det finnes et storformatkamera med 9x11 tommers brikke, men den er kun i monokrom. Canons variant kan vise farger.

Vi har ikke fått noen informasjon om oppløsning, pikselstørrelse eller andre tekniske data. Heller ikke om den skal settes i produksjon. Moro er det uansett.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
Den store CMOS-brikken ved siden av en EOS 600D.
 -
Den nye brikken er nesten 40 ganger så stor som en vanlig fullformatbrikke.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ivar Petter H.
Jeg er innehaver av et Sinar P2 4 x 5 kamera, og hadde satt stor pris på om det hadde blitt laget en bildebrikke til en "rimelig" pris til dette kameraet. Håper...
1.7.2018
Halvor S.
Ser frem til det blir laget et digitalt bakstykke til Hasselblad og andre mellomformat, som dekker hele formatet.
19.6.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu