Vi står foran et tidsskille

Speilløse kameraer overtar, og nå innser også Nikon og Canon det og tar konsekvensen av det. Hva betyr det for bransjen, for Canon og Nikon og ikke minst for Sony, Olympus og Fujifilm – eller deg og meg?
Det er 10 år siden de første kameraene av typen vi i dag kaller speilløse, kom på markedet (MFT-systemet ble lansert 5. august 2008). I løpet av disse årene har produsentene av slike sagt at det er framtiden. Produsentene av speilrefleks på den annen side ha sagt både at "det er leketøy", "kamera for konsumenter" og at "proffene trenger ikke dette", og i perioder har kanskje alt sammen vært rett, men dette er i ferd med å forandre seg, og med det en rekke andre ting i bransjen.

Nikon og Canon ser begge ut til å komme med speilløse fullformatkameraer i år. Det betyr at uttalelsene deres om at dette ikke er for proffene ikke lenger gjelder (egentlig har det ikke gjort det på en stund – profesjonelle fotografer har brukt speilløse kameraer i lang tid, selv om Nikon og Canon ikke har ønsket å anerkjenne det.

Ny situasjon for alle
For å komme noen vei i det speilløse fullformatmarkedet, må kjempene konkurrere med Sony (og til dels Fujifilm), samtidig som de ikke lenger kan være redde for å kannibalisere sitt eget speilreflekssalg, slik de har vært til nå. Det er ingen vei tilbake når kameraene først er lansert. Da kommer salget av fullformat speilreflekskameraer til å falle dramatisk. Og i stedet for å være komfortable i et marked de eier, må de jobbe beinhardt for å konkurrere i et marked de har vært nesten fraværende i mens andre har hatt 10 år på seg å lære kunsten.

For Canon betyr dette et på mange måter noe helt nytt. Det er vel få produsenter som de siste årene har vist seg så lite villige til å kannibalisere sine egne modeller som dem. Nå blir de nødt til å gjøre det i stor skala. Det betyr samtidig at Canon-brukere rundt i verden kan få mer spennende kameraer.

Canon er allerede på speilløst, men har ikke vist noen helhjertet innsats før ganske nylig, og fortsatt er objektivutvalget ganske begrenset. Likevel har Canon klart å bli størst på speilløst i Japan (1. halvår 2018. Kilde: Canon Japan). Nettopp det kan hjelpe til å besvare ett av de store spørsmålene om hva som vil skje i markedet framover, nemlig om Canon og Nikon er for seint ute til å surfe på sin eksisterende status i markedet, eller som de fortsatt vil kunne selge på navn.

Canon har i hvert fall vist at de kan gjøre det siste i Japan – ikke det at de nye speilløse kameraene er dårlige på noen måte, og EOS M50 er en liten perle, men det alene ville ikke vært nok til å bli størst. Det er tydelig at navnet og markedsføringskrefter har mye å si.

Canon EOS M50 har bidratt sterkt til at Canon nå er størst på speilløse kameraer i Japan (i følge dem selv).


Ser vi på Nikon, har de aldri vært på langt nær så redde for å kannibalisere dyrere modeller. Det ser vi på kameraer som D500 og D850, som har en lang rekke funksjoner som måler seg med D5. Nikons utfordring er å være offensive for å selge så mye som mulig. De siste årene har de vist seg lite villige til å selge mer enn budsjettert, og det er en dårlig oppskrift på å kapre markedsandeler som nykommer i et etablert marked med mange aktører.

Det som er hevet over enhver tvil, er at konkurransen blir hardere på de speilløse kameraene, og da særlig toppmodellene. Det betyr bedre utstyr for oss brukere, men tøffere tider for Sony, Fujifilm og Olympus.



Ikke døden for speilrefleks
Så hva skjer med speilreflekskameraene? Både Nikon og Canon er interessert i at speilreflekskameraene skal fortsette å leve, og de kommer derfor ikke til å avslutte utvikling og produksjon av disse med det første. Men vi ser for oss at speilrefleks etter hvert blir et nisjeprodukt.

Fotografer er en konservativ gruppe, og mange vil fortsatt sverge til den velfungerende og gjennomprøvde løsningen det tross alt er. Det er også mange som foretrekker den optiske søkeren som gir en mer virkelighetstro og direkte gjengivelse. Ikke minst er det mange som har investert så tungt i optikk, at selv om man kan fortsette å bruke det man har, med en adapter, på et speilløst kamera, så føles det litt meningsløst å skulle bruke penger på et kamera som ikke er tilpasset optikken man har.

De første par årene er det nok mange som tenker slik, men det vil endre seg. En av de store fordelene til speilløse kameraer er at de kan benytte den vanvittige prosesseringskraften i kameraet til å analysere motivet før bildet tas. Det er en fordel som bare blir større og større jo mer kraft det blir i kameraene. Det betyr igjen at det vil komme funksjoner og muligheter på de speilløse kameraene som speilrefleks aldri kan få. Så med tiden vi flere og flere gå bort fra speilrefleks. Det vil også bli hard konkurranse om å lage det speilløse kameraet som gjør at selv den harde kjerne av speilrefleksbrukere skifter.

Hva kommer?
Vi vet ennå ikke hva som kommer. Det er kun rykter der ute, selv om Nikon har sluppet noen Teaser-videoer og en klokke som teller ned til lansering 23. august. Canon har ikke offentliggjort noe som helst, men ryktene sier at begge kommer med speilløse kameraer med fullformatbrikke, og da må vi anta at det er kameraer i høy entusiastklasse til å begynne med. Vi vil også anta at produsentene putter inn det mest avanserte de har for å vise at de kan. Så gjenstår det å se hva de kan, og hva det byr på av utfordringer for de eksisterende speilløst-produsentene, for salgsleddene og hvilke gleder og frustrasjoner det kan bringe brukerne.

Nikons kommende speilløse kamera. Lite er kjent ennå, bortsett fra at det lanseres 23. august.


Vi antar at begge produsenter lanserer en ny fatning og en adapter som gjør at du kan bruke gammel optikk. Vi tviler på at noen av dem velger den løsningen vi så med Pentax K01 der de brukte speilrefleksoptikk. Både Nikon (med Nikon 1) og Canon (med EOS M) har slike adaptere i dag, og så lenge objektivene til det nye systemet bruker samme signaler som det gamle, er det relativt problemfritt med en adapter.

Bruktmarkedet
De siste årene har ganske mange brukere skiftet fra speil til speilløst. Likevel har prisene på brukt utstyr fra de store merkene holdt seg bemerkelsesverdig godt. Hva som skjer framover er vanskelig å si sikkert, men det kan komme nye brukergrupper som vil skifte til speilløst. Tilbudet av brukte speilreflekskameraer blir kanskje ikke så mye større (det blir det samme som om man skifter fra speil til speil eller speil til speilløst), men etterspørselen etter brukte speilrefleks kan synke. Etter hvert som det kommer et anstendig utvalg av originaloptikk til de nye speilløse, vil også tilbudet av speilrefleksoptikk bli større på bruktmarkedet, mens etterspørselen også her vil synke. Dette vil ta noe tid.

Til slutt
Vi er veldig spent på å se hva som skjer med balansen mellom speilrefleks og speilløst, og hvor mye konkurranse de eksisterende speilløsprodusentene får. De har jo nå en etablert brukerbase, som skal ha en god grunn for å bytte system (igjen), men vil de få noen av de nye brukerne? Hva vil Canon og Nikon gjøre for å kapre andeler i dette markedet. De fleste av brukerne i entusiastklassen kommer fra enten Nikon eller Canon. Noen fikk nok, og vil ikke tilbake, andre gjorde det av nødvendighet og har kanskje et svært godt forhold til det gamle systemet, og hopper gladelig tilbake.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Roger P.
Dessuten går det rykter om en ny speilløs Leica:
http://leicarumors.com/2018/05/28/new-leica-mirrorless-ca...-c-m.aspx/
8.8.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu